Euro krizi ve Merkel’in öfkesi

ALMAN Başbakanı Merkel şu aralık herkese çok kızgın. Çünkü iki ucu b.klu değneğin ucundan tut diyorlar.

Haberin Devamı

Bir taraftan cari açık bağımlısı borçlu AB ülkeleri hem borçlarını ödeyemiyor hem de üstüne Almanya’dan para istiyor. Diğer yandan Alman ekonomisinin çarklarının durmaması gerek. Almanya, yılda 1 trilyon Euro’luk ihracatının yüzde 60’nı AB içine yapıyor. Borçlu Avrupa ülkeleri ödeme zafiyetine düşerse, Almanya’nın ihracatı azalacak; Alman ekonomisi yavaşlayacak, halkın geliri düşecek ve işsizlik artacaktır. Yani Almanya, Avrupalı ortaklarına “ne haliniz varsa görün” deme lüksüne sahip değildir. Almanya aslında “kendine yardım etmek” için, zora düşenlere yardıma mahkûmdur. Tamam, da, bir daha aynı şeylerin olmaması için, bugün bir dizi önlem almak da şarttır. Borca batık milletlerin biraz canları acımalı ki; bu krizden “kamu finansmanı dersi” alsınlar. Almanya’nın işi zora koşmasının gerekçesi budur.

Haberin Devamı

VERGİ CENNETİ GÜNEY KIBRIS SKANDALI

Almanya, Yunanistan’a ve en çok onun yavrusu Kıbrıs Rum Devletine kızıyor. Bunun da özel bir sebebi var. Fırsatçı Kıbrıs Rum bankaları “hem yüksek faiz vererek hem de vergi cenneti kolaylığı sağlayarak” kendi devletini soyan Rusların mevduatını toplamışlar. Vaat ettikleri yüksek faizi ödeyebilmek için de paracıkları riskli alanlara yatırmışlar. Sonunda risk gerçekleşmiş ve beyler bir güzel batmış. Kıbrıslı Rumlar  “Bankalar, ekonomide kan dolaşım sisteminin kalbidir, durmamalıdır.” diyerek Almanya’dan para istiyor. Merkel de şart koşuyor. Diyor ki; biz “Alman mevduat sahibine hem düşük faiz uyguladık hem de vergi aldık“. Neden “yüksek faiz-sıfır vergi” ile keyif çatan Rusların kârları yanlarına kalsın ki?

BANKA BATAR MEVDUAT UÇAR

Mademki, Rusların para yatırdıkları bankalar batmıştır öyleyse paraları da batmıştır. Yok, bizden sistemi işler tutmak için bunlara nakit şırınga etmemiz isteniyorsa, Avrupa’nın yüksek çıkarları için bunu yapalım, ama onlar da hem aldıkları yüksek faizi iade etsin hem de ödemediği vergiyi şimdi ödesin. Böylece anaparalarını kurtarırlar ve hak yerini bulur.

BİZ DE AYNI ŞEYİ YAPTIK

Kurtarma sırasında, 2001’de batan 16 bankanın, Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok da “tahakkuk etmiş” fahiş faizleri indirmişti. Bunun üstüne merhum Kastelli “yasalara aykırı olarak parama el koydular” diye yaygara yapmıştı.

Haberin Devamı

Son Söz: Risk çarpı getiri, daima sabittir.

Yazarın Tüm Yazıları