Euro / Dolar Konsolide Olabilir

Euro / Dolar paritesi onca düşüşten sonra 1.49 civarında tutunmaya çalışarak taban oluşturma çabasını sürdürüyor.

Bunun anlamı önümüzdeki birkaç gün içinde dar aralıklarla işlemler oluşarak konsolidasyon hareketi oluşabileceği. Ben bu hareketin sonrasında az da olsa Euro’da yukarı yönlü bir hareket olacağını bekliyorum ancak bu hareketin 1.53’lerde sınırlı kalıp aha sonra yeniden 1.49’un altını geçerek paritenin 1.44’e kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bunun nedeni er ya da geç tıpkı 1980’lerde olduğu gibi sert bir yavaşlamanın ardından gelen faiz indirimleri ve sonrasında oluşan enflasyonist baskıların artmasıyla ABD’nin hızlı bir şekilde faiz artırma eğiliminde olacağı. Bu nedenle hedefi 1.44 ve belki de daha altı olan paritenin bu hedefe ulaşmadan önceki konsolidasyon evresinden 1.53’lerin görülmesi muhtemel. Bugüne bakacak olursak ABD’den açıklanacak olan veriler piyasaya yön vermeye devam edecek. Konut kredileri başvuruları ve özellikle de perakende satışlar, ABD’de ekonominin ne durumda olduğunu bir kez daha gösterecek. Bu verilerin ben Dolar olumlu açıklanacağını sanmadığımdan bugün yukarı yönlü kısa süreli hareketlenmeler olabilir.
 
Altın Teknik Hareket Edebilir
 
Son iki işlem gününden beri Dolar’daki yükselişin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün durmuş olması altının da düşüşüşnün azalmasına neden oldu. Dünkü hareket düşüş yönünde olsa da işlem hacminin daha çok yaptığı düşük seviyelerde az olmuş olması bugün 827’nin üzerinde saatlik kapanış yapması durumunda altının 838 Dolar’a kadar tırmanmasına neden olabilir. Şu anda aşağı yönde bir senaryo oluşması bana göre zor. Ancak bugün açıklanacak petrol stoklarının petrol fiyatlarının belirgin bir şekilde düşmesi sonucunda altın düşebilir. Bir de faizlerde son günlerde yaşanan gerileme de altın tutunmasında ön ayak olabilir.
 
Stoklar Petrole Yön Verecek
 
Petrol fiyatlarının son günlerde yaşanan gerilemesi terini konsolidasyona bıraktı. Görünen o ki düşüşteki yavaşlama artık petrol piyasasının daha fazla temel veri görmek istediğini gösteriyor. Bu durumda açıklanacak ilk temel veri bugünkü stok verisi olacağından piyasanın bu verilere bire bir tepki vereceğini tahmin ediyorum. Son günlerde petrole bağlı olarak dış ticaret açığının beklentilerin oldukça altında kalmış olması ve ekonomik yavaşlama ABD’nin petrol ithalatı azalmış olabilir. Bu da stokların gerilemesi anlamına geldiğinden petrolde yukarı yönlü bir düzeltme hareketi olacak. Ancak bu hareketin önceden olacak yeni bir düşüş sonrasında mı olacağı yoksa hemen mi olacağı bilinmediğinden alımlar ölçülü olmalı.
Yazarın Tüm Yazıları