Euro Daha da DüÅŸmeden Önce Yükselebilir

FED’in faz artırımlarının kaçınılmaz olduğu düşüncesi ağır basmaya devam ettiği son birkaç gün içinde hem tarım ürünleri grubu emtiaları hem de petrol fiyatlarındaki gerilemeler enflasyonun neden olduğu stagnasyon çıkmazını bir miktar azaltırken aynı zamanda Dolar da değer kazanmaya devam ediyor.

 Son dört seans içinde gerileyen Euro / Dolar paritesi bugün Avrupa Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı ve sonrasında Trcihet’ten gelecek ek açıklamalarla yön bulacak.
 
Avrupa’nın durumuna bakıldığında son iki çeyrekten beri özellikle Euro faizlerinin ve tabi ki Euro’nun yüksek kalması, yavaşlamış küresel ekonomik ortamda Avrupa ekonomisine hiç yaramıyor. Almanya’nın ekonomisi özellikle son haftalar içinde istikrar göstermeye çalışsa da Avrupa’nın diğer ülkeleri oldukça yavaş. Bu nedenle büyümeyi odak noktası haline getirecek olan Trichet faiz indirimlerinin kapısını aralayacak şekilde yorumlar yapabilir ve bu da paritenin gerilemesine neden olabilecek bir durum. Ancak bu dediklerim zaten piyasada bilinen gerçekler olduğundan zaten fiyatlara da yansımış olabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla olası bir gerileme hareketinin bundan önceki günleri takip edecek şekilde devam edebilmesi için emtia ve enerji fiyatlarındaki gerilemelerin de devam etmesi gerekir.
 
Altın Petrol ve Faizler Düşmeden Yükselmez Â
 
Yine Dolar’ın yükselişiyle birlikte faizlerinde yükseliyor olması ve aynı zamanda enflasyon oluşumunda ilk sırada yer alan petrol fiyatlarındaki geri çekilmeler altının yukarı yönlü düzeltme denemelerini başarısız kıldı ve altın günü yine gerileyerek kapattı. Bugünlerde ne Avrupa ne de ABD ekonomisi ne de diğerlerinin hiçbir tanesinden olumlu haberler yok. Ya bir tarafta  enflasyon var, ya enflasyon ve durgunluk var ya da sadece durgunluk var. Hal böyle olunca altın fiyatlarının ekonomiye olan güvenin azalması sonucu artmasını bekleriz ve benim de beklentim bu ama petrol fiyatlarının haber başlığını oluşturası ve petrolün düşüyor olduğu gerçeği bu beklentilerimin geri planda kalmasına neden oluyor. Altın fiyatlarının normalde yükselmesi lazım ancak petrolün düşüşü durmadan ve faizlerin genel seviyesinde azalma olmadan altın ancak yatay kalabilir. Ancak dünkü düşüşten sonra yine yukarı yönlü düzeltme denemeleri olabilir ama sonuç olarak altını yine yatay bir seyirde kalacağını ya da hafif bir şekilde yükseleceğini düşünüyorum.
 
Arz Fazlası Oluşabilir
 
Son günlerde devamlı olarak ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına bağlı olarak petrol fiyatlarındaki talep düşüklüğünün yarattığı fiyat gerilemesinden bahsettik. Son bir aydan beri Suudi Arabistan OPEC çatısı altında ekstra üretim yapmaya devam etti. Dün açıklanan veriler de petrol stoklarında yükseliş olduğunu gösterdi. Böyle bir durumda petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesini bekleyebiliriz. Bu arada petrol fiyatlarının yüksekliğinden bugüne kadar faydalanan bazı petrol şirketleri petrol fiyatları hazır yüksekken gelecekte bekledikleri olası düşüşlerden olumsuz etkilenmemek için açığa petrol satışlarında yükseliş olurken, diğer yandan piyasada alınan satma hakkı opsiyonlarında çok sert ve ciddi yükselişler oluyor. Bu durumda ben bunca gerilemenin nedenlerinin bunlar olduğunu düşündüğümden fiyatlar düşecek olsa da yine de dün yaptığı düzeltmenin hemen ardından bugün önce bir yükseliş hareketi yapacağını düşünüyorum.
Yazarın Tüm Yazıları