Eski mutfak eşyaları

Kaşığın tarihçesini okuduğumda, atalarımızın yemek yerken kullandığı diğer mutfak eşyalarını da öğrenmek istedim.

Bunun için 11. yüzyıla küçük bir yolculuk yaptım ve başta Selçuklular ve Karahanlılar olmak üzere, Türk beyliklerinde kullanılan sofra araç ve gereçlerini araştırdım. Onlar topraktan yapılma; küpler, çanak çömlekler, tekneler (hamur yoğurmak için kullanılan araç) ve yasdıgaçlar kullanıyorlarmış. Bu arada, hayvan derisinden yapılan ve genelde yiyecekleri saklamak için kullanılan; sanaç (dağarcık), sarnıç (su tulumu) ve tulkuk (tuluk) ve bunların dışında, metalden yapılan bazı mutfak eşyaları da o dönemin yemek kültürünün önemli parçalarıymış. Tabii ki bu kadarla sınırlı kalmıyor araç ve gereçler; bıçak, et çengeli, sıvılar için kullanılan ibrik, bardak, tepsi, sac, şiş ve havan da var. Dikkat ederseniz, henüz çatal yok ortalıklarda. Bir gün de size “geç keşfettiğimiz” çatalın öyküsünü anlatacağım sevgili okurlarım.

Susamlı büyükanne çöreği
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 35 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 40 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
? 1 su bardağı yoğurt (susuz kısmından kullanılacak)
? 1 su bardağı sıvı bitkisel margarin
? 1 paket kabartma tozu
? 4 su bardağı un
Üzeri için;
? 2 adet yumurtanın sarısı
? 2 yemek kaşığı susam

YAPILIŞI : Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve yoğurdu derin bir kaba aktarın. Üzerine sıvı bitkisel margarini ekleyin. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta kaşıkla karıştırıp yumurtalı karışımın üzerine aktardıktan sonra ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde eidnceye kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak 1 santim kalınlığında şeritler haline getirin. Bu şeritlerin uçlarından tutup ortaya doğru getirerek 8 şekli oluşturacak şekilde yuvarlayın. Hazırladığınız çörekleri fırın kağıdı yaydığınız tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine çatalla iyice çırptığınız yumurta sarılarını fırçayla sürüp bolca susam serpiştirin. Çörekleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık halde servise sunun.

Bademli Arnavut kurabiyesi
12 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 1 su bardağı tuzsuz badem içi
? 250 gr bitkisel margarin
? 1 su bardağı pudra şekeri
? 2 adet yumurtanın sarısı
? 1 paket vanilya
? 4 su bardağı un

YAPILIŞI : Bademleri kaynar suda 20 dakika kadar bekletip süzün. Bıçak yardımıyla kabuklarını soyduktan sonra mutfak robotunda incecik çekin. Bademin 2-3 yemek kaşığı kadarını kurabiyelerin üzerini süslemek için ayırın. Diğer taraftan, oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve pudra şekerini derin bir kaba aktarın. Yoğurmaya başladıktan hemen sonra oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarılarını ilave edin. Vanilya ve unu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru merdane yardımıyla 1 santim kalınlığında açın.
Hamurdan çeşitli şekillerdeki kurabiye kalıplarıyla şekiller çıkarın. Ya da hamurdan elinizle parçalar koparıp 1 santim kalınlığında kare ve yuvarlak kurabiyeler hazırlayın. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerlerine hafifçe çırptığınız yumurta akını sürüp önceden ayırdığınız çekilmiş bademleri serpiştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar, 20 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Kurabiye fırından çıktığında yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Bu kurabiyeyi kapalı bir cam ya da teneke kutuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları