Eski Foça’da yeni yerler, yeni keşifler

Haberin Devamı

Eski Foça’da yeni yerler, yeni keşifler

DÜN yazmıştım, bayram boyunca çalışıyorum diye. Dünyaca ünlü seyahat dergisi Travel + Leisure’ın Foça çekimleri var 3 gündür. Aynı zamanda Vouge için de çeken Emel Ernalbant’ın elinden çıkma tüm kareler. Ben de tek tek Foça keşiflerini kaleme alacağım derginin Eylül sayısında. Bu nedenle sabah gün doğumu, akşam gün batımı demeden keşifte ve çekimdeyiz.

Ama öncesinde, bazılarını buraya taşıyayım istedim. Çünkü, Foça bana bu yaz, her zamankinden daha güzel göründü. Öncelikle son bir kaç senedir tüm sahile kurulan ahşap iskeleler sayesinde, Foça denizle buluşmuş. Siz turistik bir ilçenin merkezinden, evinizin, otelinizin önünden denize girebilmek ne büyük lükstür bilir misiniz? Çeşmeliler iyi bilir mesela. Çünkü, şimdi hiç biri evininin önünden denize giremiyor Çeşmeliler!!!

Haberin Devamı

Çocukluğumda böyle değildi Foça. Denizin kıyısında balıkçılar, hemen önünde tekneler vardı tam merkezde. Dolayısı ile denize girmek için koylara gitmek gerekliydi. O da araban varsa. Şimdi durum çok farklı; tekneler başka bir yere alınmış, tüm sahil şeridi ahşap kaplanmış, 10 adımda bir genişçe ve estetik iskeleler yapılmış. Genç yaşlı, çoluk çocuk yürüme mesafesinden denize giriyor. Kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Denize girme kültürü burada hayatın doğal bir uzantısı gibi. Sahil şeridinin hemen yanında bir bisiklet yolu. Bariyerlerle kesin bir biçimde ayrılmış araç trafiğinden. (Yaya yolundan ayrılamamış maalesef. Çünkü yayalar, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi ısrarla bisiklet yolundan YÜRÜMEYE devam ediyor, çıldırıcam). Balıkçıların az ilerisinde kocaman bir meydan ve bağları çeken balıkçı heykeli. İyi bir heykeltıraşın elinden çıkma, belli. Yerli hatta yabancı turistler heykelle poz veriyor.

Mesut Ve Fatoş’un Yeri (Çarşı Lokantası)

Mesut Kabulcu, doğma büyüme Foçalı. Eşi Fatoş Hanım da öyle. Ama anneanne tarafından göçmen ikisi de. Fatoş Hanım, Limni Adası’ndan gelen bir mübadil ailenin kızı. Eli doğuştan yatkın bizim kıyıların yani Ege’nin mutfağına. Öğretmenlikten emekli olunca Çarşı içindeki bu köşe dükkanı bir zeytinyağlıcı yapmaya karar veriyorlar. 2006’dan beri kışın şevketi bostandan, türlüye, pırasaya; yazınsa beyaz enginara, bamyaya, börülce salatasına dair nefis kokular yükseliyor bu dükkandan. Akşam servisi yok. Gün içinde bazen biraz beklesniz de masa bulabilirsiniz. Ki beklemeye değer. Çarşı’da kime sorsanız gösterir.

Haberin Devamı

Sahil Lokantası

Bilen bilir, benim Foça’daki tek balıkçım Sadık Abi (Fokai)’dir. Amfitiyatro’nun hemen üzerindeki bir taş avluda, limana bakan manzarası ile nefis meze ve balık yapar. Bu kez arkadaşımızın ısrarı ile bir kereliğine farklı bir lokanta denemeye karar veriyoruz. Eski Foça’nın yaklaşık 40 yıllık balık lokantası; Sahil. Balık halinin bitişiğinde. Yediklerimiz taze, ızgara kalamar usulünde, salata taze ve diri. Ahtapot salatasına silme biber domates değil, ahtapot doğramışlar. Bir balık lokantasına ilk puanı beyaz peynirinden veriyorum senelerdir, Sahil beyaz peyniri ile 10+ alıyor bizden. Çok insancıl bir hesapla kalkıyoruz masadan 2 kişi. İşletmesi 3 yıl önce değişmiş. Türlü sıkıntılardan sonra şimdiki sahiplerine geçmiş, müşteriler memnun. Biri kadın ve Alman; 3 çekirdekten yetişme güzel insan yürütüyor yeni işletmesini. Hem İngilizce, hem Almanca biliyorlar. Rezervasyonda fayda var: (0232 812 22 20)

Haberin Devamı

Eski Foça’da yeni yerler, yeni keşifler

Taşköy

Foça yolu üzerinde, Ilıpınar Köyü girişinin hemen yanıbaşında, ODTÜ’lü 3 arkadaş bir mucize taş köy yaratmış. Bu köyde zeytin yetişiyor, kendi makinelerinde sıkılıyor, işleniyor, paketleniyor. Arkada Foça’nın mübadeleden sonraki ilk üzüm bağı var. İşte bu köyden TAŞKÖY markalı hem nefis sabunlar, zeytinyağı, ahşap ürünler; hem de istiridyen zeytin harcı dedikleri mezeye, çok güzel yemekler çıkıyor. Mimarisi, bahçesi çok güzel. Yol üzeri durup zaman ayırmaya değer. 0232 823 50 22 – www.foca.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları