Erkan Çelebi: Sigortada hasar ödemesi gecikiyor






Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

KRİZİN ardından mali sıkıntıya düşen sigorta şirketleri yine hasar ödemeleri için 5 ay sonrasına gün vermeye başladı. Güneş Sigorta Genel Müdürü Mehmet Aydoğdu, sigorta şirketleri mali denetimden geçmediği sürece, bu sorunun yaşanacağını, hasarı geciktirenin yanına kár kalacağını söyledi.

PEŞ peşe yaşanan ekonomik krizden sigorta şirketleri de etkilendi. Mali sıkıntıya düşen sigorta şirketleri, krizden etkilenen sigortalıların prim tahsilatında da zorlanıyor. Bu da, hasar bedellerinin ödenmesinde gecikmelere yol açıyor. Bazı sigorta şirketleri, daha şimdiden hasar ödemelerinde 5 ay sonrasına gün vermeye başladı.

Oysa, Karayolları Trafik Yasası ve sigorta genel şartları, sigortanın türüne göre, hasar bedelleri, dosya tamamlandıktan sonra en geç 30 gün içinde sigortalıya ödenmesini öngörüyor. Ödeme, Kasko Sigortası'nda hasar bedelinin belirlenmesinin ardından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Trafik Sigortası'nda, dosya tamamlandıktan sonra ödeme için 8 günlük bir süre tanınıyor. Bu süre, Yangın ve İşyeri Sigortası'nda 30 güne çıkıyor.

YANINA KALMAMALI

Güneş Sigorta'nın acenteler toplantısında konuşan şirket Genel Müdürü Mehmet Aydoğdu da, hasar bedellerinin ödenmesinde yaşanan gecikmelerin sigorta şirketlerinin mali yapılarının zayıf olmasından kaynaklandığını söyledi. Buna da şirket ortaklarının şirketlerine sermayelerini artırmamalarının yol açtığına dikkat çekti. Şirket sermayelerinin artırılmaması yüzünden daha önce iyi durumda olan sigorta şirketlerinin bugün zor duruma düştüğünü de savunan Mehmet Aydoğdu, ‘‘Sigorta şirketlerinin mali yapısı mutlaka güçlendirilmeli. Bunun için de şirket sermayelerinin en az 20 milyon dolar (23 trilyon lira) olması gerekiyor. Sermayesini 20 milyon dolara çıkartamayan şirketler de sektörden elenmeli’’ dedi.

Ayrıca, 68 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde yeterince mali denetimin yapılmamasından da yakınan Aydoğdu, 10 yıldır yasasız faaliyet gösteren sigorta sektöründe bankacılıkta olduğu gibi bir Sigortacılık Üst Kurulu'nun oluşturulmasını istedi. Şirketlerin de bu üst kurul tarafından düzenli olarak mali denetime tutulması gerektiğine değinen Aydoğdu, ‘‘Hasarı zamanında ödemeyen şirketin sektöre zarar vermesi engellenmeli. Yaptığı da yanına kalmamalı’’ dedi.

EN FAZLA 30 GÜN

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı incelemeye göre, Karayolları Trafik Yasası'nın tazminat ve giderlerin ödenmesiyle ilgili 99'ncu maddesi, Zorunlu Trafik Sigortası'nda kaza ya da zarara ait tutanak ile bilirkişi raporunun sigorta şirketine iletilmesinin ardından, hasar bedelinin sekiz gün içinde sigortalıya ödenmesini zorunlu kılıyor.

Kasko Sigortası genel şartlarının B-3.1 maddesinde de, sigorta şirketlerine belgelerin incelenmesi için 15 günlük süre tanınıyor. Sigorta şirketleri de bu sürenin ardından hasar tazminat bedelinin sigortalıya bildirmesi gerekiyor. Madde 3.3.3.1'e göre de, bildirim yapıldıktan sonra hasar bedelinin ödenmesini öngörülüyor.

Yangın sigortası genel şartlarının hasar ve tazminat sonuçlarıyla ilgili B-8.1 maddesinde ise kesinleşmiş tazminat bedelenin ödenmesinde sigorta şirketlerine tanınan süre 30 güne çıkıyor. İşyeri sigortası genel şartlarının B-5 maddesinde de sigorta şirketlerinin belgelerin teslim edildiği tarihten en geç 30 gün sonra hasar bedelini ödemek zorunda bırakıyor.

4 milyonluk havaleye 3 milyonluk masraf

ZİRAAT Bankası Adıyaman Şubesi, Ankara'ya yapılan 4 milyon liralık havale için Hilmi Sandal adlı müşterisinden 3 milyon 150 bin lira masraf aldı. Sandal'ın şikayetiyle ilgili olarak görüştüğümüz Ziraat Bankası yetkilileri, ‘‘Online sisteme geçtiğimiz şubelerde mektup havalesi uygulamasına son verdik. Bu nedenle, 100 milyon liraya kadar üçüncü şahısların hesaplarına gönderilen havalelerden 1.5 milyon lira komisyon ücreti alınıyor. Buna ek olarak, işlemin online, telefon, faks, teleks, telgraf gibi seri iletişim araçları ile yerine getirilmesi durumunda şehir içi işlemlerde 1 milyon lira, şehir dışı işlemlerde de yine 1 milyon 500 bin lira alınıyor. On-line sistemine geçmeyen şubelerimizce mektupla işlem yapılması durumunda sadece 500 bin lira haberleşme ücreti alınıyor’’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları