Erkan Çelebi: İtalyan kotunu giymeden önce İngilizce öğrenin

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

İtalyan Diesel kot pantolonlarının üzerindeki uyarı yazısının İngilizce ve İtalyanca olması, sorun yaratıyor. Diesel kot alan tüketici, İngilizce veya İtalyanca bilmiyorsa, pantolonun renginin solması ve iki beden küçülmesi riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Çünkü, Diesel'in üretim öncesi yıkanmadığı uyarısı İngilizce ve İtalyanca yapılıyor.

İtalya'dan ithal edilen ‘‘Diesel’’ marka kot pantolonları almadan önce mutlaka İngilizce öğrenmek gerekiyor. Çünkü, Diesel pantolonların üzerinde bulunan fabrika çıkışlı uyarı yazısında, pantolonun üretim aşamasında yıkanıp, yıkanmadığı; yıkarken renk çıkarıp, çıkarmayacağı; bedeninin küçülüp, küçülmeyeceği gibi bilgiler, Türkçe değil, İngilizce ve İtalyanca olarak yer alıyor.

Eğer tüketici, bu bilgilerin ne anlama geldiğini merak ediyorsa, İngilizce öğrenmesi gerekiyor. Aksi taktirde, daha ilk yıkamanın sonunda iki beden birden küçülmüş, rengi solmuş pantolonla baş başa kalabiliyor. İthalatçı bunda da Türkiye'de yaşayıp İngilizce öğrenmeden İtalyan pantolonu almaya kalkan tüketiciyi suçluyor.

SORUN YARATABİLİYOR

Üretim aşamasında yıkama işleminden geçirilmeyen kot giysiler, satın alındıktan sonra bazı sorunlar çıkarabiliyor. Bu tip kotlar, ilk yıkamada çektiği için bir ya da iki beden büyük alınması gerekiyor. Ayrıca, yıkama aşamasında renk çıkarabileceği için de diğer çamaşırlarla birlikte yıkanmaması gerekiyor. Aksi taktirde, okuyucularımızdan Elif Bilgin'in pantolonu gibi diğer çamaşırları boyayıp, bedeni küçülebiliyor.

Bilgin'in Dıesel marka kot pantolonu da, ilk yıkamada hem rengi soldu hemde bedeni küçüldü. Bunun üzerine de Diesel ürünlerinin Türkiye temsilcisi Turak Tekstil firması yetkilileri, pantolonun üretim aşamasında yıkanma işleminden geçirilmediği için küçülmesi ve renginin solmasının doğal olduğunu söylediler. Bununla ilgili olarak da pantolonların üzerinde yer alan bir yazısıyla tüketicilerin uyarıldığını belirttiler.

UYARI VAR, AMA

Gerçekten de Diesel marka kot pantolonların üzerinde bir uyarı yazısı yer alıyor. Bu yazıda, yıkandıktan sonra üründe renk solması, küçülme gibi sorunların olmaması için ilk iki yıkamada uyulması gereken kurallara dikkat çekiliyor.

Bu kurallara göre, pantolonun 30 derece ısıda yıkanması, yıkama sırasında herhangi bir yumuşatıcının kullanılmaması öneriliyor. Pantolonun orjinal halinin korunması isteniyorsa, makinede değil, elde yıkanmasına dikkat çekiliyor ve pantolonun ters çevirilerek yıkanması tavsiye ediliyor. Ayrıca, yıkanmadan önce paça boyuyla oynanmaması gerektiği belirtiliyor. Ancak tüm bu uyarılar, Türkçe değil, İngilizce ve İtalyanca yapılıyor.

Bilgin'in şikayeti üzerine arkadaşımız Fadime Çoban, Turak Tekstil yetkililerinden Ali Hocaoğlu ile görüştü. Pantolonun üzerinde fabrika çıkışlı bir ihtar yazısı olduğunu belirten Hocaoğlu, bu ihtar yazısında ürünün hiç yıkanmadığı için renk çıkartabileceği ve bedenin küçülebileceğinin belirtildiğini söyledi. Mağaza personelinin de bununla ilgili gerekli uyarıları tüketicilere yaptığına da dikkat çeken Hocaoğlu, ‘‘Müşterimizin ürünü satın alırken bir beden büyüğünü alması gerekirdi. Almadığı için hata yapmış. Bunun için ürünün değiştirilmesi söz konusu değil’’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları