Erkan Çelebi: Almanya bastırdı, Bosch buzdolaplarını topluyor

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Alman Bosch'un Türkiye'deki şirketi BSH, tüketicilerin ‘‘Buzdolabınız soğutmuyor’’ şikayetlerini önce dikkate almadı. Bir tüketici, Bosch'un Almanya'daki merkezine başvurdu. Merkez, üretim hatasını kabul edip, BSH'ya ‘‘Hatalı ürünleri toplayın’’ dedi. Bunun üzerine, BSH Yönetim Kurulu Üyesi Nesim Levi, ‘‘Bosch KSU 3020, KSU 3320 ve KSU 3620 model no-frost buzdolaplarından satılmış olan 12 bin 423 adedinin geri alınacağını’’ açıkladı.

Avrupa ülkelerinde herhangi bir üründe üretim hatası tesbit edildiğinde hemen hatalı ürünler piyasadan toplanır, yerine yenileri verilir. Ancak Türkiye'deki üretici ve ithalatçıların bazıları henüz bu olgunluğa ne yazıkki erişemedi. Tüketici memnuniyetini gözardı eden bu firmalar, tüketiciden gelen şikayetleri de geçici önlemlerle geçiştirmeye çalışıyor. Oysa böyle bir şikayet Avrupa'daki üreticiye ulaştığı andan itibaren firma hemen harekete geçiyor, sorunu belirliyor. Sonra da gerekirse sorunlu ürünleri hemen piyasadan topluyor.

Daha önce müşterilerinin ‘‘buzdolabım soğutmuyor’’ şikayetlerine ilgisiz kalan Bosch'un Türkiye'deki şirketi BSH Ev Aletleri Ticaret A.Ş. de, Almanya'daki merkezin üretim hatasını açıklaması üzerine, no-frost buzdolaplarını piyasadan toplama kararı aldı.

Bosch buzdolaplarında soğutma kontrolünü sağlayan elektronik kartlarda üretim hatası tesbit edilmesi üzerine Türkiye'de KSU 3020, KSU 3320 ve KSU 3620 model no-frost buzdolaplarından satılmış olan 12 bin 423 adedi geri alınacak.

Bosch'un no-frost buzdolaplarını geri almasına ise bir tüketicinin şikayeti neden oldu. Altı ay önce aldığı KSU 3320 model buzdolabının soğutmama şikayetine Türkiye Bosch'tan bir çözüm bulamayan Ömer Mert, sorununu Bosch'un Almanya'daki merkezine bildirdi.

ALMANYA DOĞRULADI

Bosch Orta ve Doğu Avrupa yetkilisi Heiko Fischer, konuyla bizzat ilgilendi ve hemen Ömer Mert'e bir faks gönderdi. H. Fischer, gönderdiği faksta no-frost buzdolaplarında bir sorun yaşandığını kabul etti. Soğutma sistemindeki arızadan kaynaklanan bu soruna birkaç hafta önce çözüm bulduklarını kaydeden Fischer, Türkiye'deki Bosch'a bu konuda uyaracaklarını ve en kısa zamanda buzdolabının yenisiyle değiştirileceğini bildirdi.

Fischer'in faksıyla no-frost buzdolaplarındaki üretim hatasının merkezden doğrulanması üzerine BSH, piyasadaki arızalı buzdolapları toplama kararı aldı.

Ömer Mert'in sorununu ilettiğimiz Bosch, buzdolaplarındaki üretim hatasını ancak Almanya merkezden Fischer imzasıyla Mert'e gelen fakstan sonra kabul etti.

TÜRKİYE ZOR KABUL ETTİ

Bunun üzerine bir açıklama yapan BSH Ev Aletleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nesim Levi, 60 cm genişliğindeki Bosch marka buzdolaplarındaki soğutma kontrolünü sağlayan elektronik kartlarda arıza tesbit edildiğini doğruladı. Levi, voltaj dalgalanmaları ve elektrik kesintilerine karşı hassasiyetinden dolayı arızalanan bu kartların kullanıldığı KSU 3020, KSU 3320 ve KSU 3620 model buzdolaplarının alt bölümlerinde soğutmada sorun olduğunu belirtti.

Nesim Levi, bu sorunun tesbit edilmesinden sonra 60 cm genişliğindeki Bosch no-frost buzdolaplarının üretiminin durdurulduğunu açıkladı. Elektronik kartla ilgili sorunun nedenini bulduklarını da kaydeden Levi, bu modellerin sorunu giderilmiş olarak ağustos ayından itibaren yeniden piyasaya sunulacağını söyledi.

İsteyene parası iade edilecek

BSH Yönetim Kurulu Üyesi Nesim Levi, ‘‘KSU 3020 modelinde seri numarası 1'den 2088'e kadar, KSU 3320 modelinde seri numarası 1 den 3561'e kadar olanlar ve KSU 3620 modelinde de seri numarası 1'den 6774'e kadar olan buzdolaplarında bu sorunun olduğunu belirledik. Bu modellere sahip olan tüketiciler, yetkili servislerimize başvursunlar’’ dedi. İsteyen tüketicilerin buzdolaplarının yerine yenisini verileceğini, isteyene ise ürünün bedelinin iade edileceğini belirten Levi, şunları söyledi: ‘‘Yetkili servislerimiz öncelikle sözkonusu şikayetin tesbit edilen elektronik devre arızasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyecek. Eğer sorun bundan kaynaklanıyorsa, müşterilerimizin buzdolapları yine Bosch marka 70 cm genişliğinde no-frost buzdolabı ile değiştirilecek. Diğerinden 10 cm daha geniş olması nedeniyle bu değişimi yaptırmayanlar isterlerse buzdolaplarının bedelini güncel fiyat listesi üzerinden alabilecek.’’



Yazarın Tüm Yazıları