Erişkinler aşıya

Son grip vakaları bir kez daha gösterdi ki hastalıklardan korunmanın en etkili yolu aşılanmak. Sadece çocukların değil, yetişkinlerin de yaptıracağı aşılar ciddi hastalıkları engelliyor.

Haberin Devamı

Geçen ay Eskişehir’de düzenlenen Birinci Ulusal Erişkin Bağışıklama Sempozyumu’nda aşı konusu üzerinde duruldu. Sempozyumun başkanı Prof. Dr. Esin Şenol halen çok az sayıda olan erişkin aşılama merkezlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Şenol, erişkinlerin de aşıyla korunabilecek hastalıklar nedeniyle (grip, zatürree gibi) yaşamlarını kaybettiğini hatırlattı.

RİSK ARTIRAN DURUMLAR

Bazı durumlar riski artırıyor. Kanser, diyabet gibi kronik hastalıkları bulunanlar, organ nakli olanlar, yaşlılar, çok seyahat edenler için hastalıklarla karşılaşmak daha kolay ve sonuçları daha ağır olabiliyor. Ayrıca unutmamak gerekir ki şu anda zorunlu aşı programında olan bazı aşılar (hepatit B gibi) kendi çocukluluğunuzda henüz geliştirilmemiş ya da zorunlu olmayabilir. Ve aslında koruma altın değilsinizdir. Ayrıca bazı aşılar ömür boyu korumuyor. Süresi geçmiş, tekrarı gerekebilir.

Haberin Devamı

Yaptırabileceğiniz aşılar

Bazı aşıların hastalık önleme oranı yüzde 90’ın üzerinde. Bazılarında ise yüzde 90’a yakın. Aşıların koruyuculuğu, kişinin yaşı, bağışıklık sistemiyla ilişkili. Ancak hastalığın gelişimini önlemese bile hastalığın hafif seyretmesi ve ölümcül sonuçlanmamasını sağlıyor.
Erişkinlerin yaptırabileceği aşılar şöyle: * Grip (sonbaharda her yıl) * Pnömokok (zatürree) * Hepatit A ve B * Suçiçeği * Kızamık, kızamıkçık, kabakulak * Difteri, boğmaca, tetatnoz * Meningokok hastalık • HPV (Human papilloma virüs) * Herpes zoster (Zona aşısı)

Yazarın Tüm Yazıları