Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar ŞenkayaYazarın Tüm Yazıları

Ergenliğe doğru

Ergenlik dönemi, çocuğunuz için, sizin için olduğundan daha karışık ve anlaşılmazdır. Çatışmayı, büyümenin koşulu olarak kabul etmeye çalışın.

11 yaş civarı, oldukça farklılaşan zihin yapısı ile hem çocuğun hem de anne-babanın yeni uyum stratejileri geliştirmesi gereken önemli bir dönemdir.

Bu döneme kadar, başı-sonu belli, somut bir çerçevede olan düşünceler, yerini sınırsız, çok seçenekli ve önceden kestirilemez soyut düşüncelere bırakır.

Bu dönem çocuğu bir taraftan kendine pek çok soru sorarak içine döner, diğer taraftan kendini dışarıdan gözlemlemeye başlar. Sanki herkesin dikkati onun üzerindedir. Kıyafetinin ince ayrıntıları üzerine saatler geçirebilir.

Daha genişlemiş bir zihinsel bakış açısı ile "idealler" ve "gerçekler" arasında değerlendirmeler başlar. Diğerlerinin evi, arabası, odası, anne-babası daha iyidir. Gelişen bakış açısı ile kişisel karar alma isteği ve becerisi de artar. Bu da sonu gelmez tartışmaların başlaması anlamına gelir. Çıkışlar daha sert ve anidir. Beklenmedik patlamalar sıklaşmaya başlar.

Unutmayın ki bu durum çocuğunuz için, sizin için olduğundan daha karışık ve anlaşılmazdır. Çatışmayı, büyümenin koşulu olarak kabul etmeye çalışın.

Genç adayı çocuğunuzun "ne yaptığı" ile değil "neden yaptığı" ile daha çok ilgilenmeye, yani onu merak etmeye ve anlamaya çalışın.

Tehlikeli sonuçlar söz konusu olduğunda kesin tavır almaktan çekinmeyin, ancak katlanılabilir her durumda bırakın çocuğunuz kendi seçimini yapsın.

Daha önceki yıllarda sanki tükenmeyecek gibi görünen fiziksel enerjinin yerini durağanlığa, yavaşlığa bırakması normaldir. Bu dönem çocuğu için konuşmak ve fikirlerini paylaşmak, fiziksel bir hareketten daha ilginçtir. Bu dönemde anlattıklarının daha fazla dinlenmesine ihtiyacı olduğunu unutmayın.

İdare etmek zor da olsa, bu dönemdeki aktivite düzeyi ve zihinsel işlevlerin iyi beslenme ile de ilgili olduğunu unutmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmesi için çatışmadan önlem almaya çalışın.

Onu dikkatle dinleyin; anlattıkları ile ilgili sorular sorun. Fikirlerine her zaman katılmanız gerekmez, sakince anlamaya çalışın.

Anlattıkları içinde mutlaka duyguyu yakalayın ve ifade edin. Anlaşılmak hissi, bu yaş için en etkili çatışmayı çözme yöntemidir: "Ne kadar incinmiş olduğunu anlıyorum", "Çok kızmışsın, fark ettim" gibi cümleler etkili olur.

Gençliğe aday çocuğunuzun öfke dahil tüm olumsuz duygularını ifade etmesi için fırsat tanıyın. Biz yetişkinleri bile olumsuz duygularımızın dinlenmesi rahatlatır.

Giyiminde, tavırlarında her gün farklı birinin ya da bir tarzın yansımasını görmek, sizi şaşırtmasın. Unutmayın, bütün için önce parçalar gerekir.

Hem kendi kendine olmak hem de sizin ulaşılabilir bir yerlerde olmanız gibi çelişkili talepler sizi şaşırtmasın. Bağımsızlık bu gel-git pratiklerinin sonucunda oluşacaktır.

Ara sıra okuduğu kitapları okumayı, izlediği filmleri izlemeyi ve üzerinde konuşmayı deneyin. Bu aranızda sandığınızdan daha sıcak bir temas oluşturacaktır.

Küçük çatışmalar çocuğunuzun kendi sınırlarını, sizin sınırlarınızı, ahlak-vicdan kurallarını öğrenmesine yardımcı olur. Bundan korkmayın.

Koşulsuz sevginiz altında belli kurallar koymaktan ve bunlara bağlı kalmaktan endişe duymayın. Hálá sizin gücünüzü hissetmek, kendi gücünü kullanmaktan daha iyi gelecektir.
Yazarın Tüm Yazıları