Erdal Sağlam: OGS Vergisi için yeni kanun çıkacak

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

Birliklere ilişkin yasa, söz verilmesine rağmen gecikince, Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu'nun ihmalini eleştirmiştik. Bunun üzerine arayan Tanrıkulu, ihmali bulunmadığını, tarafları iknaya çalıştıklarını söylemişti. Bakan, ‘‘uygulanan programdan geri dönüş olmadığını bildiklerini’’ de kaydetmişti.

Daha sonra Organize Sanayi Bölgeleri (OGS) yasası içerisine vergi muafiyeti maddesi konulduğu ortaya çıktı. Bir MHP'li milletvekili tasarı TBMM Genel Kurulu'nda görüşülürken, bu bölgelerdeki işletmelere vergi muafiyeti getiren bir önerge vermiş, bu önerge kabul edilerek yasaya dahil edilmişti.

Maliye Bakanlığı şu sıralarda, yapılan bu işi temizlemeye çalışıyor.

TBMM tutanaklarını inceliyorlar. Tutanaklardan ne çıkıyor, biliyor musunuz?

Daha önce de bütçe kanunu görüşülürken benzer bir önerge veren, ancak bu önergesi kabul edilmeyen MHP'li milletvekili aynı önergeyi, OGS tasarısı konuşulurken tekrar sunuyor. İlgili Bakan Tanrıkulu'na görüşü soruluyor.

Tanrıkulu da ‘‘Takdirlerinize bırakıyorum’’ diyor.

TBMM'yi izleyenler, bir bakanın tasarısı hakkında ‘‘Takdirlerinize bırakıyorum’’ sözünün, ‘‘Hükümet açısından bir mahsuru yok’’ anlamına geldiğini, böylece milletvekillerinin ilgili önergeyi kabul etmelerinin özendirildiğini iyi bilirler.

TAKDİRLERİNİZE BIRAKIYORUM...

Peki, bir ekonomik program uygulanırken, vergi gelirlerini artırmak için elden gelen her şey yapılırken, vergi gelirlerini önemli ölçüde düşürecek bir önergeye ‘‘Takdirlerinize bırakıyorum’’ diyerek yeşil ışık yakmak, popülizm anlamına gelmiyor mu, programı sekteye uğratmak anlamı taşımıyor mu?

Ben de sizin takdirlerinize bırakıyorum.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu yasa için daha önce görüş verdiklerini, kesinlikle yasanın içinde böyle bir vergi maddesi bulunmadığını, bu değişikliğin ilgili kimse yokken TBMM Genel Kurulu'ndan kaçırır gibi çıkarıldığını söylüyorlar.

Bu önergenin bütçe kanunu görüşülürken kabul edilmemesinin aynı zamanda iktidar partileri tarafından bir daha verilmemesi, verilse bile kabul edilmemesi konusunda kesin bir yargı oluşturması gerekirken, tersi olduğunu söylüyorlar.

‘‘Bundan sonra ne olacak?’’ diye sorduğumuzda ise kesin bir dille, ‘‘bu yasanın bu şekilde uygulanmasının kesinlikle mümkün olamayacağını’’ söylüyorlar. ‘‘Bu maddenin 22 ildeki vergi muafiyetinin 68 ile çıkarılması anlamına geldiğini’’ kaydeden Maliye yetkilileri, ‘‘ya yeni bir yasa çıkarılarak ya da ilgili bir yasaya bir hüküm eklenerek bu vergi muafiyeti tanıyan maddenin kaldırılacağını’’ söylüyorlar. ‘‘Aksini düşünmek mümkün değil’’ diye de ekliyorlar.

Uygulama tarihinin 2001 yıl sonu olarak belirlendiğini, yeni bir yasanın çok acil olmadığını ama mutlaka bu maddenin iptal edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Kısacası; hükümeti destekleme fiyatları, tarım reformu, bankacılık reformu gibi çok zor kararlar beklerken, sanki dert azmış gibi, yeni dertler ekleniyor.

Şimdi bir de, ‘‘Düzeltme kanunları’’ çıkartmak gerekecek.

İktidar ortaklarının ve bakanlıkların birbirlerine gol atmaya çalıştıkları bir ortamda istikrar tedbirleri uygulanıp, enflasyon düşürülebilir mi?

Takdirlerinize bırakıyorum...

Yazarın Tüm Yazıları