Enis Berberoğlu: Şans tanıyın

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

BUGÜN ne niyet mektubundan söz etmeye niyetliyiz, ne de cezaevi eylemleriyle ilgiliyiz... Önümüz bayram ve yeni yıl tatili. Talihi bizler kadar yaver gitmeyenlere şans tanımaya ne dersiniz?

* * *

Bir zamanlar bir tanıdık, ‘‘Şans dedikleri aslında fırsatla hazırlığın buluştuğu yerdir’’ demişti... Haklı çıktığını Anadolu Ajansı'ndan geçen haberi okurken düşündüm:

Aileler yüz milyonlarca lira harcayıp çocuklarını dershanelere göndererek üniversite sınavlarına hazırlarken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) barınan çocuklar üniversite sınavında büyük başarı elde etti.

SHÇEK'e bağlı yetiştirme yurtlarında kalan ve bu yıl ÖSS sınavına katılan 642 öğrenciden 157'si, aralarında ODTÜ, Ankara, Karadeniz Teknik ve Selçuk üniversitelerinin de bulunduğu çeşitli üniversitelere girmeyi başardı. Son 3 yılda üniversite sınavına giren toplam 2 bin 669 öğrenciden bin 27'si ÖSS sınavını kazandı. Bu öğrencilerden 440'ı bir yükseköğretim programına yerleştirildi.

Bursa Yetiştirme Yurdu'ndan Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü kazanan Volkan Türkmen, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, aile parçalanması sonucu 7 yaşından itibaren İstanbul, Manisa ve Bursa'daki değişik yurtlarda barındığını söyledi.

Türkmen,‘‘Şimdi hedefim, mesleğimde Türkiye'nin hatta dünyanın en iyisi olmaktır. Bunu başaracağıma inanıyorum’’ dedi. Yetiştirme yurtlarında kalan çocuklara daha fazla imkán verilmesini isteyen Türkmen, ‘‘İmkán verildiği zaman onların da başaramayacağı bir şey yoktur. Bunun en güzel örneği, eskiden yurtlarda barınıp da bugün milletvekili, doktor, kamu yöneticisi olan insanlardır’’ diye konuştu.

(Anadolu Ajansı, 24 Kasım 2000)

* * *

Volkan Türkmen'in hayal ettiği imkánın iyi bir örneği dün yaşandı.

Ziraat Bankası, 2001 yılı yılbaşı promosyonu (yani zaten ihtiyacı olmayanlara dağıttığı hediyeler) için ayırdığı 100 milyar lirayı, sokaktaki çocukların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışladı.

Bize sorarsanız bu örnek eylem emsal olmalı...

Kendimiz için, geleceğimiz için...

Yazarın Tüm Yazıları