Enis Berberoğlu: Köstence'deki bombacı kampı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

İstanbul'da attığı bombanın daha dumanı dağılmadan yakalanan PKK'lının Romanya'da ihtisas yapmış olması, patlayıcıyı aynı ülkeden getirmesi kesinlikle rastlantı değildir. PKK'nın Romanya'da üs kurma çabasının mazisi iki-üç yıllıktır ve Türk güvenlik birimlerinin bilgisi dahilindedir.

Türkiye'nin hemen her belalı komşusundan yardım ve yataklık hizmeti alan örgütün Romanya'daki konumu farklıdır. Çünkü PKK'nın örneğin Suriye ve Yunanistan'daki muhatabı -son Kenya macerasının da kanıtladığı gibi- bu ülkelerin istihbarat servisleri veya moda deyimiyle ‘‘derin devlettir’’.

Oysa PKK'nın Romanya macerası bu ülkenin tercihi değildir. Hatta Romanya geçen mayıs ayında dönemin İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun ziyareti sırasında PKK'yı ‘‘terörist örgüt’’ olarak ilan etti.

Dolayısıyla Rumen hükümetinin resmi ‘‘devlet konuğu’’ saymadığı PKK'nın bu ülkede nasıl ve neden barındığı soruları önemlidir.

* * *

Rumen Gizli Servisi SRI'nın (Servituel Romen İnformasi) yönetim kadrosundan Albay Ion Sterfanuts'un geçen yıl Bükreş'te düzenlenen Balkanlar'da Güvenlik Semineri'nde anlattıkları, PKK'nın Romanya'da varlığını nasıl sürdürdüğü sorusuna yanıt olabilir...

Rumen albaya göre PKK Romanya'daki 8 bin Kürt kökenli vatandaştan maddi ve manevi destek görüyor. Örgüt sadece Kürt vatandaşları değil sayıları 10 bin dolayında tahmin edilen Türk işverenlerini de haraca bağlamak istiyor.

PKK'nın şehir eşkıyası kadroları ‘‘zorunlu bağış’’ ödemeyi kabul etmeyen Türk işçilerine saldırarak, döverek yıldırmaya çalışıyor.

* * *

PKK'nın Romanya'daki faaliyetleri bu ülkenin stratejik konumuyla yakından ilgili... Örgüt Romanya'yı polisiye tabirle ‘‘ara istasyon’’ olarak kullanıyor: 1) Avrupa'ya çıkacak uyuşturucu Türkiye'den önce Romanya'ya yollanıyor, dağıtımı bu ülkeden yapılıyor. 2) Türkiye'ye sokulacak silah ve mühimmat yine önce Romanya'da depolanıyor, sevkıyat bu depolardan yürüyor.

Örgütün bilinen bomba eğitim kamplarından birisi Köstence yakınlarında bulunuyor. Bombacı bu kampta eğitilirken, ihtiyacı olan malzeme de komşu eski Doğu Bloku ülkelerinden temin ediliyor.

* * *

PKK'nın propagandasına inanılırsa, Romanya'da devletin sırt çevirdiği örgüte Cumhurbaşkanlığı'na en yakın isimler bile sempati ile yaklaşıyor...

Belki de bu yüzden akla PKK'nın Romanya'da kazandığı milyonlarca doları kime ve nasıl dağıttığı sorusu geliyor...

Bizce bu soru çok kritik!



Yazarın Tüm Yazıları