Enis Berberoğlu: Hangi halkı temsil edecek?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Yeni Cumhurbaşkanı'nın mal varlığı kamuoyunda yarattığı izlenim ve hatta beklentiye son derece uygun: Uno marka bir otomobil, Ankara Farabi'de kirada bir ev, bir de belli ki içinin inşaat masrafına henüz para bulunamayan kooperatif villası.

Orta halli bir aileden kendi çabasıyla cumhuriyetin en yüksek makamına tırmanan 35 yıllık yargıcın maaşıyla ulaşabileceği servetin sınırı işte budur... Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan aldığı maaş bir milyar lirayı bulmuyor. Emekli öğretmen eşinin maaşı yılbaşında 199 milyon liraya yükseldi. Üstüne bir de 300-350 milyon lira kira geliri ekleyip ailenin aylık gelirinin toplam bir buçuk milyar lirayı aşmadığını tahmin herhalde fazla yanlış sayılmaz...

Yani bugünkü kurla 2 bin 500 dolar...

* * *

Bu ayın 16'sında Güniz Sokak'ta göreve başlayacak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bir keresinde ‘‘Bu ülkede bir Danimarka ile bir Şırnak var’’ demişti... Gelir dağılımı açısından son derece yerinde bu tespitin siyasi tercümesini Ahmet Necdet Sezer'in Çankaya'ya taşınmasıyla daha iyi anlayacağız. Çünkü her ne kadar Sezer Şırnak'taki cumhurun (halkın) içinden çıkmasa da son iki cumhurbaşkanı gibi zengin arkadaş çevresi sahibi değildir... Kameralara sunacağı ‘‘aile fotoğrafı’’ muhtemel ki cumhura çok daha tanıdık gelecektir. Çankaya yokuşundan aşağı ‘‘Ben zengini severim’’ diye esip üfürmeyecektir. En önemlisi ülkeden, cumhurdan daha hızlı kalkınan akrabası çıkmayacaktır.

* * *

Çok değil birkaç yıl önce yeni bir marka yaratmaya niyetli bir işadamı tanıdığımız, sayısız pazar araştırmasından sonra Türkiye'de markalı yani pahalı giyime gücü yeten nüfusu 50 bin kişi olarak saptamıştı...

Açıkçası o tarihte bu sayıyı hayli düşük bulmuştuk... Ama başka göstergeler de bu grubun çok dar olduğuna işaret ediyor.

Örneğin 1999 yılında bir önceki yüksek faiz gelirinden dolayı vergi beyanında bulunan mükellef sayısı 33 bin 841 olarak açıklandı. Bu yıl da herhalde en fazla 50 bin olur...

Haydi diyelim ki inancı nedeniyle faiz yerine kár ortaklığını seçen bir 50 bin kişi daha olsa bu ülkedeki ‘‘rantiye’’ sayısı 100 bin kişiyi aşmaz.

Geçmiş iki cumhurbaşkanının üstün ekonomi bilgisi işte bu kesime, yani Türkiye'deki Danimarka'ya yaradığı için Türkiye'nin iktisadi gündemi güdük ve eksik kaldı... Kolay kazandığı parayı koyacağı yeri bulamayanlara tüketim rehberliği ekonomik bilgelik sayıldı.

Eşi Ordu Pazarı'ndan, Yimpaş'tan alışveriş eden yeni Cumhurbaşkanı'nın öncelikli gündem maddesinin pahalılık olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonla mücadele programını tüm gücü ve samimiyetiyle destekleyeceğini umuyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları