Enflasyona endeksli tahvil gündemde

HAZİNE’nin iç borçlanma için, "enflasyona endeksli tahvil" çıkarması gündeme geldi. Enflasyona endeksli tahvil konusunun geçtiğimiz hafta Hazine yöneticilerinin piyasa yapıcısı bankaların temsilcileri ile İstanbul’da yaptıkları toplantıda gündeme geldiğini öğrendik.

Toplantıya katılan bir bankacının "enflasyona endeksli tahvil ihraç zamanının geldiğine" işaret ettiği, Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Vekili Coşkun Camgöz’ün de bankacının bu önerisi için "düşünüp, araştıralım" yanıtını verdiği söyleniyor.

Yani; Hazine bankalardan gelen bu öneriyi reddetmemiş. Aklına yatarsa bu öneriyi hayata geçirip, enflasyon endeksli tahvil ihracına, yakın süre içinde başlayabilir.

Bu öneriyi getiren bankacı, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesine geçtiğini hatırlatarak, bu kağıdın Merkez Bankası’nın daha etkin para politikası yürütmesi açısından da yararlı olacağını hatırlatmış. Bu kağıdın kurumsal yatırımcılar tarafından büyük kabul görebileceğini kaydeden aynı bankacı, emekli fonları gibi kurumsal yatırımcı sayısını ve fon hacminin şu anda sınırlı olduğunu ancak bu birikimin, istikrarlı ortamda, kısa sürede büyüme potansiyeli gösterdiğini söylemiş.

Kısacası; bankacılar yeni bir enstrüman olarak enflasyon endeksli Hazine tahvili çıkarılmasının zamanının geldiğini düşünüyor, Hazine de bu öneriyi araştıracak.

Aslında enflasyon endeksli tahvil ihracı ilk kez olmuyor. 2000’den önce Hazine Müsteşarlığı enflasyona endeksli kağıt ihracı yapmıştı. O zaman bu kağıdın büyük rağbet gördüğünü söyleyemeyiz. Yanlış hatırlamıyorsak, Rusya krizi sırasında Hazine’nin iç borçlanma ihalelerinin tehlikeye girdiği sıralarda, enflasyona endeksli tahvil için yıllık reel faiz teklifi yüzde 30’ları aşmıştı. Bunun üzerine Hazine yönetimi enflasyona endeksli tahvil ihracından vazgeçmişti.

Ancak yine bildiğimiz kadarıyla, 2001 krizinden sonra, işler yoluna girmeye başlayınca Merkez Bankası, Hazine’ye "iç borçlanma için ihraç edilecek tahviller içine enflasyon endeksli tahvilin de konulmasını" önermiş ancak Hazine yönetimince kabul görmemişti. Yani, Merkez Bankası da enflasyona endeksli tahvili istiyor, ki istemesi de doğal...

UZUN VADELİ KAĞIT İHRACI

Eğer Hazine kabul ederse, çıkarılacak enflasyona endeksli tahvillerin 5 yıl vadeli olacağı tahmin ediliyor. Daha önce 3 ayda bir yapılan kupon ödemesinin, bu kez 6 aya rahatlıkla çıkarılabileceği belirtiliyor. Bu tahviller, tüketici fiyat endeksine (TÜFE) bağlı çıkarılıyor ve bankalardan "enflasyonun üstüne reel faiz teklifi" alınıyor. Yapılan ihalede en uygun reel faiz teklifi verenlerin talepleri kabul ediliyor.

Aslında, böylece herkesin kendine göre bir reel faiz hesabı da ortadan kalkmış,tek bir reel faiz de açıkca ortaya çıkmış olacak. Artık gelinen noktada, böyle bir imkan yaratılabilir.

Hazine yöneticileri piyasa yapıcıları ile yaptıkları toplantıda, borçlanma programını anlatmış ve tek tek tek bankacılardan program hakkındaki görüşleri sorulmuş. Bu arada Bankalar Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ekrem Keskin de bankacılık sektörü ve bilançolar üzerine bir sunum yapmış.

Toplantıya katılan yetkililer, bankacıların genel olarak borçlanma programı hakkında olumlu görüşler belirttiklerini, önceden detayların belli olan bir programın olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini söylüyorlar.

Toplantıda bir tek uzun vadeli borçlanma konusunda bazı üstü kapalı tedirginlikler dile getirilmiş. Bir bankacı her ay biri değişken, diğeri sabit faizli, iki ayrı 5 yıl vadeli tahvil ihracı planlandığını hatırlatarak, "Eğer piyasada uzun vadeli kağıtlara yeterli talep görülmezse ne yapacaksınız, onun yerine ne tür bir kağıt ihracı planlıyorsunuz" diye sormuş. Bunun üzerine Hazine yöneticilerinin böyle bir durumun ortaya çıkması halinde piyasanın durumuna bakacaklarını, ona göre yeni bir planlama yapabilecekleri yanıtını vermişler.

Yani borçlanmada da düşük enflasyona bağlı yeni enstrümanlar yakında gündeme gelebilir.
Yazarın Tüm Yazıları