Enflasyon çift haneye giderken faiz indirmek...

Nisan ayı enflasyon oranları beklentilerin epey üzerinde geldi.

Haberin Devamı

Nisan’da yüzde 1.3 oranında artan tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 9.4’e ulaştı. Merkez Bankası’nın faiz kararlarında etkili olan çekirdek enflasyon ise daha da yüksek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıl Mayıs ayındaki tüketici fiyat artışı TÜFE’yi yüzde 0.15 olarak açıklamıştı. Önümüzdeki Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0.7’nin üzerinde artarsa, Mayıs sonunda yıllık enflasyon oranı yüzde 10’u yani çift haneyi aşmış olacak. Merkez Bankası Başkanı epeydir “Mayıs ayında enflasyonun tepe noktasına ulaşacağını, daha sonra düşeceğini” söylüyor. Yani Mayıs ayında çift haneyi bulmamız büyük ihtimal dahilinde.
Yüzde 9.4’e ulaşan enflasyon oranıyla son 2 yıllık rekoru kırdık, çift haneye ulaşırsak 2012’den sonraki en yüksek oranlara çıkmış olacağız.
Son dönemde Hükümetin enflasyondan umudunu kestiğini biliyoruz ama belli ki Merkez Bankası da, her ne kadar aksini söylese de, enflasyonla mücadeleyi gevşetmiş durumda. Bunu da nereden çıkarıyorsun derseniz; daha geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomistlerle yaptığı toplantıda, Mayıs ayında tepe noktasına ulaşacak olmasına rağmen, faiz oranlarını indirmeye bu ay başlayacaklarını söyledi. Toplantıdan çıkan bankacıların çoğu “Bu ayki PPK Toplantısında Merkez Bankası yönetiminin 0.5 puanlık indirim kararı alacağı mesajını aldıklarını” söylediler.

Haberin Devamı

BELLİ Kİ İYİMSERLİK SÜRECEK

Merkez Bankası Başkanı uluslararası piyasada Türkiye’nin risk priminin düştüğünü, seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkması nedeniyle oluşan bu eğilime uyup faiz indireceklerini söylemişti. Bir başka deyişle enflasyon artacak olmasına rağmen faiz indirimlerine başlayacağını kaydetmişti.
Bu açıklama üzerine Hazine kağıtlarının faizleri yüzde 9’lere kadar inmiş, kurlarda da geriye gidiş başlamıştı.
İlginç olan şu ki; piyasalar Merkez Bankası faiz indirecek diye kurları aşağı çekmişti. Dün beklentilerin üzerinde çıkan enflasyon rakamlarına bakan piyasa oyuncuları, bu kez de “Merkez artık bu ay faiz indiriminden vazgeçer” diyerek, yeniden kurları aşağı çektiler.
Yani piyasa hem faiz inecek mesajını satın alıp kurları indiriyor, hem de faizler artık inmez diyerek yine kurları indiriyor. Garip değil mi?
Peki, Merkez Bankası gerçekten bu ay faiz indiriminden vazgeçer mi?
Bu konuda banka analistlerin değişik görüşleri var. Bazıları artık bu ay indirmez derken, bazı analistler “Merkez Bankası enflasyona değil risk primine dayanarak faiz indireceğini söyledi, risk pirimi de artmadı aksine azalmaya devam etti. Yani dediğini yapacaksa, bu enflasyona rağmen faiz indirimini yapar” diyorlar.
Piyasalar tabi ki önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda vereceği yeni mesajları dikkatle izleyecek. Ama yeni mesaj hoşlarına gitmezse piyasa bozulur mu derseniz, piyasaların bozulmaya pek niyeti yok gibi.
Bankacılar küresel piyasalarda da benzer iyimserlik havasının olduğunu, ama bizdeki iyimserliğin daha abartılı yaşandığını söylüyorlar.
İşin aslına bakacak olursanız, mevcut veriler aslında faiz indirimini değil, aksine artışı öngörüyor. Ancak piyasadaki hava belli ki “bir şey olana kadar” sürecek.
O “bir şey” nedir bilmiyorum ama bu iyimserlik havasının ilelebet sürmesi mümkün değil. O zaman da kötümserlik abartılı yaşanabilir...

Yazarın Tüm Yazıları