Enerji düzeyinizi nasıl artıracaksınız?

Yorgunluk, tıpkı kilo sorunu gibi modern zaman hastalığı oldu.

Haberin Devamı

Herkes yorgun! Dinlenmek için tatil yapanlarda bile durum aynı. Tatilden yorgun dönenler, her gece 8-10 saat uyuyup ertesi sabaha yorgun uyananlar şaşkınlık içindeler. Yorgunluk salgınının nedeni, bedensel hastalıklardan çok ruhsal sorunlar ve
motivasyon kaybı.
Haplardan medet ummayın
Yorgunluk giderici haplardan fazla bir şey beklemeyin. Yorgunluk destekleri olarak tavsiye edilen en güçlü bitkisel destek Ginseng’tir. Bunu diğer doğal destekler, yani NADH, Koenzim Q-10, DHAE, magnezyum ve B vitamini destekleri (özellikle B12) izliyor. Yaşam biçiminizde yapacağınız değişimlerle de yorgunluk hissiniz azalabiliyor.
İyi bir stres yönetimi, özellikle kaygıdan, endişeden, korkudan kaynaklanan duyguları bastırmak veya paylaşmak, olan bitene olumlu açılardan bakmayı becerebilmek faydalı olabilir. Bazıları yoga, meditasyon, hipnoz, Tai Chi gibi gevşeme tekniklerinden faydalanmayı da öneriyor.
Biz ne öneriyoruz?
Hastalarımıza yaşamlarını gözden geçirmelerini, streslerini ve duygularını anlatan notlar yazmalarını ve ruhsal yüklerini hafifletmeye çalışmalarını söylüyoruz. Eve iş taşımamak, sosyalleşmeye daha çok zaman ayırmak gibi küçük değişimlerin yararları olduğunu gözlemliyoruz. Sigarayı, alkolü, kafeinli içecekleri azaltmanın, daha iyi uyumanın etkili olabileceğini düşünüyoruz.
Her gün bir multivitamin almanın, akıllı ve dengeli bir beslenme planının etkili olabileceğinden kuşku duymuyoruz. Özellikle meyve, sebze, tam tahıllar ve balık tavsiye ediyoruz. Sık ve az yemeyi, hipoglisemiden korunmayı tavsiye ediyoruz. Ara öğünlerde ceviz, fındık veya meyve dilimleriyle atıştırmalar yapmayı, özellikle öğle yemeklerini hafifletmeyi, öğle saatlerinde alkol almamayı öneriyoruz.
Ağır diyetlere girmemeyi, sık sık diyet yapmamayı, diyet yaparken bile kadınların 1200, erkeklerin 1500 kaloriden az almamaları gerektiğine inanıyoruz. Bol ve sık su içmeyi, kana hızla karışan fazla şekerli besinlerden uzak durmayı faydalı buluyoruz.
Bizim çok etkili bulduğumuz, doğal bir yorgunluk giderici olarak değerlendirdiğimiz, hatta bir tür antidepresan olarak düşündüğümüz ilaç da düzenli egzersiz alışkanlığı ve özellikle yürüyüşlerdir. Tercihen açık havada yapılan yürüyüşlerin birer enerji üreticisi gibi çalıştığını düşünüyoruz.

DAHA GÜÇLÜ BİR BELLEK İÇİN

Haberin Devamı

? Dergi, kitap, gazete okuyun.
? Egzersiz yapın.
? Yeni bir dil öğrenin.
? Telefon numaralarını ezberlemeye çalışın.
? Toplumsal ve sosyal olaylarla ilgili olun.
? Alkolü azaltın, sigarayı bırakın.
? Stresten uzak kalın.
? Bilmece-bulmaca ve matematik problemleri çözün.
? Fazla kilolarınızı atın. Daha az yağ kullanın.
? Kan basıncınızı ölçün. Hipertansiyonunuz varsa tedavi olun.
? Hoş olmayan olayları, kötü anılarınızı unutun.
? İyi uyuyun. Dinlenmeye ve tatile zaman ayırın.

Yazarın Tüm Yazıları