En güzel gösteri

2011’in en iyi kadın tenisçilerinin katıldığı TEB Paribas WTA Championships bugün başlıyor.

Haberin Devamı

Sinan Erdem Spor Salonu’nda 30 Ekim’e kadar sürecek dev organizasyonda Sharapova, Wozniacki, Kvitova, Azarenka ve Stosur gibi ‘güzel ve başarılı’ sporcular tenis ziyafeti sunacak.

VE sonunda büyük gün geldi çattı... Sporseverlerin yıllardır büyük bir heyecanla beklediği ‘TEB BNP Paribas WTA Championships’ bugün başlıyor. 2011 yılındaki WTA turnuvalarında en çok puan toplayan 8 tek kadın ile en iyi 4 çift takımının mücadele edeceği şampiyona, 30 Ekim Pazar günü sona erecek.

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliğinde, Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenecek turnuva ile ilgili statik bilgileri sayfamızın diğer taraflarında bulabileceksiniz. Ben burada, bizzat olayların içinde yer alan bir kişi olarak, perde arkasında yaşanan olayları anlatacağım...

Her şeyden önce şunu vurgulamak istiyorum;  bu turnuva dünyanın en profesyonel spor organizasyonlarından biri.

750 kişi çalışıyor

Kuralları belirleyen WTA, her şeyin eksiksiz olmasını istiyor. Asla müsamaha yok. Sinan Erdem Salonu, yaklaşık 400 kişinin bir ay süren çalışmaları sonucunda şampiyonaya hazır hale getirildi. Turnuva direktörü Markus Günthardt’ın verdiği bilgiye göre, organizasyon sürecinde hizmet verecek görevli sayısı 750’yi aşacak.

Haberin Devamı

Her tenisçi en az 3 maç oynayacak

TEB Paribas WTA Championships hakkındaki bir yanlış algıyı düzeltmemiz şart.. Çoğu kişi zannediyor ki, bir maç kaybeden tenisçi, elenip evine dönecek. Hayır, öyle bir şey yok. 8 tenisçi 4’erli 2 gruba ayrıldığı için, katılan her sporcu en az 3 maç yapacak. Turnuvanın ilk 3 gününde (salı, çarşamba, perşembe) dünyanın en iyi tenisçilerini bir arada görebilirsiniz.
10, 20 ve 40 liradan satışa sunulan biletlerin neredeyse tamamı satıldığı için de çoğu kişi ‘davetiye’ bulma telaşında. Antrenörler ve lisanslı tenisçiler kimliklerini ibraz ederek, bilet temin edebilirler. Diğerleri için söyleyebileceğim tek şey; acele etmeleri. Yarı final ve final biletleri çoktan satıldığı için, geriye sadece grup maçlarının biletleri kalmış durumda. Turnuva organizatörleri Sinan Erdem Spor Salonu’na önce 8 bin seyirci almayı planlıyordu. Fakat sporseverlerin ilgisi yoğun olunca tribünlerin kapasitesi 10 bine çıkarıldı.
Son bir notumuz da PTT ile ilgili... PTT’nin tenis tutkunu genel müdürü Osman Tural, WTA Championship’e katılan her tenisçi için özel pul bastırdı.

Haberin Devamı

4.9 milyon dolar ödül dağıtılacak

TURNUVADA toplam 4 milyon 900 bin dolar para ödülü dağıtılacak. Namağlup şampiyon olan sporcu, 1 milyon 550 bin dolar alacak. Eğer 1 grup yenilgisiyle şampiyon olursa 1 milyon 450 bin, 2 grup mağlubiyeti varsa 1 milyon 350 bin dolar kazanacak. Yenilgisiz finalist olan sporcu ise 780 bin dolar kazanacak. Katılım payı olarak her sporcuya 100 bin dolar veriliyor. Yıl sonu klasmanında 9 ve 10. sıraları alan Marion Bartoli ve Andrea Petkovic ise, hiç maç yapmasalar bile 50’şer bin dolar alacak.

Navratilova’nın 19 kupası var

Martina Navratilova, teklerde 8, çiftlerde de 11 şampiyonluk kazanarak 40 yıllık WTA Championships tarihinin en başarılı oyuncusu oldu.

Haberin Devamı

‘Şahin Gözü’ kullanılacak

SİNAN Erdem Salonu, turnuva için baştan sona yenilendi. Kamera aracılığıyla topun üç boyutlu trajesini ve hızını hesaplayan “şahin gözü sistemi” de kuruldu./images/100/0x0/55eb5e33f018fbb8f8bc92f3

Sharapova şipşak yapacak

MARIA Sharapova, turnuvaya 10 gün öncesinden geldi. İlk başlarda Bakırköy Spor Kulübü’nde her gün 3 saat idman yapan Rus sporcunun İsveçli antrenörü Thomas Högstedt ile konuştum. Daha önce de Li Na ve Tommy Haas gibi sporcuları çalıştıran Högstedt, Sharapova için bakın neler söylüyor:

Bir an önce sonuca gideceğim
“Antrenörlük kariyerimde çok sayıda sporcuyla çalıştım. Ama Maria gibi profesyonelini hiç görmedim. Antrenmanlarda bile her topa maç sayısı imiş gibi vuruyor. Onunla çalışmak gerçekten keyif veriyor.”

Daha sonra Sharapova’nın antrenmanını seyrettim. Formunun zirvesinde olduğu her halinden belliydi. Kısa bir süre konuşma fırsatı bulduğumuz Sharapova, kendini çok iyi hissettiğini belirterek, “Arka çizgi vuruşlarımı çok daha dengeli ve süratli yapabiliyorum. Servisim de daha iyi. Şimdi güçlü vuruşlardan sonra file önüne çıkıp, puanı çabuk bitirmenin yöntemlerini çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kimler katılıyor?

· TEKLER:
Kırmızı Grup: Caroline Wozniacki (Danimarka), Vera Zvonerava (Rusya), Agnieszka Radwanska (Polonya), Petra Kvitova (Çek Cumhuriyeti)
Beyaz Grup: Maria Sharapova (Rusya), Samatha Stosur (Avustralya), Victoria Azarenka (Belarus), Li Na (Çin Halk Cumhuriyeti)
· ÇİFTLER:
Kveta Peschke (Çek)-Katarina Srebotnik (Slovenya), Liezel Huber-Lisa Raymond (ABD), Gisela Dulko (Arjantin)-Flavia Pennetta (İtalya), Vania King (ABD)-Yaroslava Shvedova (Kazakistan).

TENiS TERiMLERi

· ACE: Karşılayan tarafın topa dokunmayı başaramadığı, etkili ve genelde de güçlü servis. Ace, atan oyuncuya puan kazandırır.
· AYAK HATASI: Oyuncunun, servis kullanırken topa vurmadan önce geri çizgiye ya da geri çizginin içine basması.
· BACKHAND: Sağ elle oynayan oyuncuların topa vücütlarının sol tarafında, sol elle oynana oyuncuların topa vücutlarının sağ tarafında iken yaptıkları vuruştur. Bu vuruş, raketin arkasıyla yapılır.
· BASİT HATA: Bir oyuncunun,kolaylıkla  karşılayabileceği bir topa vuramaması durumudur.
· ÇİFT HATA: Servis atışı sırasında iki top hakkında da topları fileye takmak veya servis karesi içine düşürememek suretiyle puanı kaybetmek.
· FOREHAND: Sağ elle oynayanların vücutlarının sağ tarafında,sol elle oynayanların ise sol taraflarında topa vurma şeklidir.
· OYNAMAK: Bir oyuncunun fileye yaklaşmayı tercih etmeden sürekli geri çizgiden vuruşlar yapması.
· KAÇINILMAZ HATA (Forced Error): Bir oyuncunun,rakipten gelen zorlayıcı vuruş sonrası yaptığı hata.
· LET: Bir servisin fileye dokunup servis karesi içine düşmesi durumu. Bu durumda servis tekrar edilir.
· SERVİS HATASI: Bir servisin kural dışı kullanılması ya da servis karesi içine düşmemesi durumu.

Haberin Devamı

TURNUVADA BUGÜN

17.00: P.Kvitova-Vera Zvonareva
2. maç: C. Wozniacki-A.Radwanska
3. maç: M.Sharapova-S.Stosur

Yazarın Tüm Yazıları