En fazla değişiklik kamu ihale yasasında

HÜKÜMETİN göreve geldiğinden bu yana en çok değişiklik yaptığı yasa, herhalde kamu ihale yasasıdır. Hükümetin ihale yasasında yaptığı değişikliklerin sayısı, 20’ye yaklaştı.

Hükümet kamu ihale yasasında bir değişikliğe daha hazırlanıyor. Bu konuda Maliye Bakanlığı tarafından, bence İhale Kurumu’na bile sorulmadan, yeni bir yasa taslağı daha hazırlanmış. İhale Kurumu’nun haberi olduğunu sanmıyorum, çünkü bir Kurumun, yöneticileri ne kadar iktidara yakın olurlarsa olsunlar, kendi varlığını artık bu kadar işlevsiz kılan bir yasal düzenlemeye bile olur verebileceğini sanmıyorum.
Hükümetin ihale yasasında yaptığı hemen hemen tüm düzenlemeler, yasada yazılı kuralları gevşetme, ihalesiz ve esnek ihale ile iş vermenin yolunu daha fazla açacak düzenlemelerdi. Çünkü Başbakan göreve geldiğinden beri kamu işlerinin verilmesi konusunda esneklik tanınmasını istiyor. Yasanın yanı sıra uygulama mevzuatında da Kurumun kendisi zaten yapabildiği kadar esnetme yaptı, yasada yazılı olanlar da birer birer değiştiriliyor.
Üstüne üstlük bu değişiklikler, yasanın getirilmesinde çok büyük etkisi olan AB organlarının muhalefetine rağmen yapılıyor. Bence AB sürecinin tıkanmasında, bu tür geri adım niteliği taşıyan düzenlemeler de önemli rol oynuyor.
Peki, hükümet neden kamu ihalelerindeki sıkı kurallara bu kadar takmış durumda?
Bu sorunun bence tek yanıtı var; hükümet kamu ihalelerinde istediği kişiye, istediği işi vermek konusunda elinin rahat olmasını istiyor.
Hükümetler bunu neden ister derseniz; açık... İhale yasası getirilirken gerekçe; kamu ihalelerindeki politikacı-bürokrat-işadamı üçgeni arasında varolan usulsüz ve yolsuzluk üreten sistemsizliği yok etmek değil miydi?
Seçimin yaklaştığını da göz önünde bulundurun....
İHALESİZ İŞ VERME ARTIRILIYOR
Geçenlerde Referans’ta Hacer Boyacıoğlu’nun haberinde yeni taslak ile ilgili detaylar yeraldı. Taslak, rekabete en uygun alım yöntemi olan açık ihale yöntemini sınırlı uygulanır hale getirirken, idarelerin açık ihale yapmadan gerçekleştireceği işlerin kapsamını bir hayli genişletiyor. Müteahhitlere, eski karne sistemini hatırlatan “yeterlilik sertifikası” verilmesini öngören taslak, kurumlara “yaklaşık maliyeti belli olmayan iş için dahi pazarlıkla alım yapma” imkanı veriyor. İstisnaları kaldıracağı iddia edilen taslak, bu muafiyetlerin hem 2015’e kadar sürmesini garanti altına alıyor, hem de yeni istisnalar da getiriyor.
Et ve Balık Kurumu’nun yapacağı et satışlarından, Türkiye Petrolleri’nin petrol ve doğalgaz çalışmalarında yapacağı alımlara kadar birçok konuda daha önce getirilen istisnalar, taslağa göre 2014 yılı sonuna kadar devam edecek. Taslak, istisnalara, Türksat’ın her türlü alım ve yapım işlerini, Konut Edindirme Yardımı için yapılacak hizmet alımlarını, Yatırım Destek Yasası için yapılacak alımları da ekliyor ve böylece istisnaların kapsamını genişletiyor. Taslağa göre, istihdam sözleşmeleri ve TRT’nin yapacağı program alımları da Kamu İhale Yasası’ndan, süresiz olarak muaf tutulacak.
Taslağa göre, tüm işlerdeki eşik değerler yükseltiliyor. Eşik değerlerin altındaki ihalelere ise, ilanlı pazarlık, ilansız pazarlık veya rekabetçi müzakere gibi esnek yöntemlerden herhangi biri uygulanabilecek. Taslakla birlikte uygulamaya girecek olan ilansız pazarlık yönteminde üç firma pazarlığa çağrılacak ve süreç sonlandırılacak. Ayrıca ilansız pazarlık yöntemi birçok işe uygulanır hale getirilirken, işin büyüklüğüne bakılmaksızın daha önce sözleşmeye bağlanan sektörel yapım işlerinde, işin tekrarı niteliğinde bir yapım işi varsa ve aynı yükleniciden alınacaksa ilansız pazarlık sistemi uygulanabilecek. “Acilen alım” şartları da genişletilirken, bu alımlar da açık ihale olmadan yapılabilecek.
Taslakla; yaklaşık bir maliyet bile saptanmadan ihaleye çık manın yolu da açılıyor.
Özetle; kamu yöneticileri istediğine istediği işi verme k konusunda, epey rahat olacaklar.
Yazarın Tüm Yazıları