En büyük misilleme

SOYKIRIM tasarısı oylanırken Amerikan Kongresi Dış İlişkiler Komitesi’ndeki tartışmalarından bazılarını televizyondan izledim.

Tasarıya karşı çıkanlar, içeriği doğru bulduklarını uzun uzun anlattıktan sonra, ancak bu dönemde Türkiye’nin çok önemli olduğunu söylüyorlardı.

Irak’taki Amerikan silah ve lojistik malzemenin Türkiye’den geçtiğini hatırlattılar. Bu kritik dönemde Türkiye’nin desteğinden vazgeçilemeyeceğini tekrarladılar.

Komitenin yarısından fazlası buna önem vermedi. Tasarı geçti.

Bu sadece bir örnek.

Misilleme tehditleri etkili olmuyor.

Daha doğrusu, bu tehditler terör gerekçesiyle ya da soykırım iddialarıyla ilgili olarak o kadar çok tekrarlandı ki, etkisini yitirdi.

Bunlar, iç kamuoyunu hedefleyen siyasi taktikler haline geldi.

Etkili bir muhalefet olmadığı için de doğru düzgün hesap sorulamadı ve siyaset günü birlik çıkışlarla sorunları geçiştire geçiştire bugüne geldi. Hálá da aynı yolda devam ediyor.

* * *

BU
yöntem, Türkiye’nin sosyal dokusuna zarar verdiğinin binde biri kadar caydırıcılık taşısa haydi neyse.

Ama tepkileri iç politika malzemesi haline dönüşüyor bu da Türkler, Kürtler, Ermeniler değişik etnik ve dini kökenden oluşan bir halkın iç huzurunu kaçırıyor. Türkiye’nin bütünlüğünü zedeliyor.

Agos Gazetesi, yakında kalkacak olan bir yasa yüzünden yine hedefe oturtuluyor. Amerikalı Kongre üyesine gücü yetemeyen hırsını yanındakinden alıyor.

Getirilmek istenen olabilir ama bizim gelmek istediğimiz yer burası mı?

Yıllardan beri sorunların üzerini örte örte, sonuç verecek yaratıcı politikaları konuşma cesaretini gösteremeye gösteremeye bu darbelere karşı kendimizi koruyamayacak duruma geldik.

Artık Türkiye’yi yönlendirmek için ne yapmak gerektiğini en kendi halindeler bile biliyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına bakın. Amerikan Kongresi’ne, "Siz merak etmeyin Türkiye’nin misillemesi önemli değil. Lafta kalır. Fransa’yı boykot etmişlerdi, bir yıl içinde Fransa ile ticaret hacimleri arttı" diye mesaj gönderiyor.

* * *

AÇIKLAMALARDA
kararın Türkiye’ye değil ABD’ye zarar vereceği söyleniyor.

Doğru değil. Çünkü uluslararası herhangi bir platformda, ya da ulusal parlamentolarda alınan bu kararın yaptırımı olmasa bile siyasi ve hukuki referans niteliği taşıyor.

Evet yapılacak birçok şey var.

İncirlik üssünü kapatmaktan, Ermenistan uçaklarına uçuş iznini kaldırmaya kadar masadaki ihtimalleri her yönüyle incelemeden, bir şey söylememek ilk aklıma geleni.

Meclis’te hemen konuyla ilgili partiler arası bir çalışma komisyonu oluşturmak, sivil toplumla üniversiteyle işbirliği içinde politikalar, stratejiler geliştirmek ve muhalefetle birlikte hareket etmek de ikincisi.

* * *

RESMİ
misillemelerin etkisini bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var o da Irak’ta yaptıkları PKK terörü konusundaki duyarsızlığı, Kıbrıs’ta kenara çekilmesi, bir de bu karar ABD’nin Türk kamuoyundaki itibarını onarılmaz biçimde sarstı.

Misillemelerin en büyüğü, etkilisi ve kalıcı olanı da budur bence. Bir halkın vicdanındaki misilleme.

Sevgili okuyucularım bayramınızı kutluyorum. Üzülmeyin, bizim bayramlarımızın tadı her zaman biraz kaçıktır zaten. Önemli olan üzüntüleri ve sevinçleri paylaşabilmek.
Yazarın Tüm Yazıları