Emlak Bankası'ndaki 30 bin konutun kaderi

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Emlak Bankası'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Refaiddin Şahin, bir süre önce yaşanan yönetim sorununa işaret ederek şöyle diyor:

''Bankayı yoluna koyduk, herkes işini önüne kattı. Ama hâlâ dert bitmiş değil...''

Şahin'in, ''dert'' olarak gösterdiği Emlak Bankası'nın elinde bulunan konutlar.

Yıllardır Türkiye'nin gecekondulaşmasının önüne geçmek için çaba sarfeden ve büyük katkı sağlayan banka, Şahin'in de söylediği gibi ''bu işi biraz abartmış...''

Emlak Bankası'nın elinde şu an için 30 bin konut bulunuyor. Bunların hepsi satılmayı bekliyor.

Devlet Bakanı Şahin, Emlak Bankası'nın geçmiş yıllar ortalaması ele alındığında, senede en fazla 5 bin konut satabildiğine dikkat çekiyor.

Bu hızda gidilirse, banka, elindeki 30 bin konutu ancak 6 yıl içinde satabiliyor.

330 TRİLYON ATIL

Son dönemde özellikle büyükşehirlerde, yap-satçı müteahhitlerin büyük patlama gösterdiği varsayıldığında, bankanın yılda bu kadar yüksek oranlı bir satışı yapması da beklenmiyor.

Satılabildiği varsayılsa bile 6 yıl boş bekleyen bir konutun, hem ekonomik, hem de içindeki malzeme yönünden ne hale geleceği ise hesaba katılmıyor.

Şahin, konutların bugünkü toplam değerini açıkladığında konunun ciddiyeti de ortaya çıkıyor:

''Tam 330 trilyon lira...''

Bakan Şahin, ardından sitemini dile getiriyor:

''Hem bu kadar, banka açısından plansız bir şekilde konut yapımına yöneleceksin. Hem de çıkıp sağda solda bunun ne kadar gerekli olduğunu söyleyeceksin. Ben anlamakta güçlük çekiyorum. Elde kalan 30 bin konutu kısa vadede nasıl satacağımızı bir açıklasınlar da onu uygulayalım...''

HA BİRE YAPMIŞLAR

Geçmişte, Yüksek Planlama Kurulu ve Bankacılık Yeminli Murakıpları'nın defalarca Emlak Bankası'nı uyardıklarını göreve geldiğinde gördüğünü de belirten Şahin, şöyle devam ediyor:

''Bu kadar fazla konut yapmayın diye kaç kez uyarılmış. Yüksek Planlama Kurulu'ndan bu yönde karar çıkmış. Ama yine durmayıp ha bire konut üretilmiş.''

Şahin, sözlerini şöyle tamamlıyor:

''Konutlardan da daha ihale aşamasında zarar edilmiş...''

Şimdi 30 bin konutun süratle nasıl satılabileceği üzerinde kafa yoruyor. Hedefi, konutların fiyatında bir indirime gidilmeden çözüm bulabilmek.

Şahin, buldukları yöntemi ise şöyle açıklıyor:

''Bankaya yeni bir yük getirmesinin önüne geçmeliyiz. Bu açıdan fiyatta bir indirime gitmeden, acaba vadeyi biraz daha uzatabilir miyiz? Şimdi bunu araştırıyoruz.''

Bakan Şahin, Emlak Bankası'nın bundan böyle asli görevi, yani ''Bankacılık'' dışında başka bir iş yapmayacağını da belirtiyor. Geçmişte Emlak Bankası'nın gecekondulaşmayı önlemek ve insanları kaliteli ev sahibi yapmada gösterdiği başarıyı bundan sonra bankacılıkta da göstereceğine inanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları