El Cezire cephesi yeniden çiziliyor

ANKARA
KUZEY Irak veya eski adıyla "El Cezire" meselesi;

1) Kürt sorunu mudur?

2) Petrol hesabı mıdır?

Galiba ikisi de. Çünkü genç cumhuriyet Şeyh Said isyanı yüzünden Musul ve Kerkük iddiasından vazgeçerken;

Petrol zenginliğine sırtını döndü,

Kürt nüfusu, Irak sınırı ile ayırdı.

O gün bugündür, ne zaman Kuzey Irak meselesi açılsa Kürtlerin birleşme özlemi, Türklerin petrol iştahıyla pozisyon alması asla rastlantı değil tam tersine genetik şifre eseridir.

Peki bizde evlat, onlarda kuyruk acısı oldukça nasıl anlaşırız?

Bence geriye, sıfır noktasına dönmemiz şart.

Yani zoraki yaşatılan Irak dağılırken;

Sınırın iki yakasındaki Kürtler birlik kurabilir,

Türkler ve Kürtler eşit ortaklık temelinde devam eder,

Petrol zenginliği, Türkler ve Kürtlerce paylaşılır.

Böylece hem Türklerin, hem de Kürtlerin tarihi hasreti biter.

Kürt denilince sadece PKK’yı hatırlayanlar açısından yukarıdaki üç koşul ya fantezidir veyahut ihanet manifestosu. Ne var ki hatırlatmak isterim ki, PKK terörü tarihteki 29 Kürt isyanının sadece sonuncusudur. (Dileriz öyle de kalır.)

Ayrıca siz bakmayın Kürtlerdeki ABD hayranlığına.

Çok değil 90 yıl önce İngiltere, 30 yıl önce İran şahı ve hatta İsrail de pek popülerdi aynı coğrafyada. Onların işi bitti, döndü, gitti, biz her zaman olduğu gibi yine kaldık baş başa!

AB yolunda demokrasisi gelişen, ekonomisi büyüyen Türkiye Cumhuriyeti, Irak’tan kopan Kürt adasının birleşeceği tek ana kıtadır. Kuzey Irak’ın en fazla 4-5 milyonluk Kürt nüfusuysa Türkiye’ye yük değil zenginliktir. Savaşarak ayrılamayan iki ulusun barışarak bütünleşmesi tek yoldur!

Fındık kabuğu doldu

Başbakan’ı fındık konusunda yanıltanlar herhalde Ordu meydanını görünce çok utandı. Tek bir siyasi parti temsilcisinin bulunmadığı onbinlerin mitinginden çıkarılacak ders belli: Yurt genelinde AKP’nin alternatifi olmayabilir, ama Karadeniz’de de AKP yok oluyor.

Milis yarbayın savaşı

Kuzey Irak’ta Türk askeri 90 yıl önce de vur-kaç savaşı veriyordu. 250 kişilik çekirdek kadroyla ve Kürt aşiretlerinin yardımıyla yıllarca İngilizlere karşı savaşan ve bugünkü KKTC kadar toprak kazanan Kaymakam (yarbay) Özdemir Bey’in öyküsünü Murat Göztokulusu "El Cezire ve Özdemir Harekátı" (Ümit Yayıncılık) isimli kitapta toparlamış, okumanızı öneririm.
Yazarın Tüm Yazıları