Ekincik'te şöhretlerin mekanı My Marina

Marmaris’in Ekincik Koyu’nda, çam ağaçlarının arasına saklı. Bir kuş yuvasını andırıyor.

Karayelden kaçan yatlar için sığınak, lezzet tutkunları için bir tapınak. Her ne kadar ismi My Marina olsa da, 68 teknelik kapasitesiyle bir marinette. Restoranı son yıllarda Dustin Hoffman, Sting, Uma Thurman gibi birçok ünlüyü ağırladı.

Köyceğiz Limanı’nın kuzey ucundaki Ekincik Koyu, mavi yolculuğun en gözde uğrak yeri. Türkiye’yi ziyaret eden VIP’lerin gözde mekanı. Dünyanın önde gelen turizm yayınlarında, yat dergilerinde sık sık adı geçiyor, fotoğrafları yayımlanıyor. Süper yatlara ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda Fransa’nın St. Tropez’i ile yarıştığını söylersek abartmış olmayız.

MADEN İSKELESİYDİ

Yüksek tepelerle çevrili Ekincik Koyu, girişindeki heykel görünümlü kayalar ve çam ormanlarıyla bir doğa harikası. 1990’lardan bu yana, Dalyan’ın şifalı olduğu söylenen çamuru sayesinde bölge epeyce ün kazındı. Sting, Dustin Hoffman gibi ünlülerin çamura bulanmış fotoğrafları dünya basınında yer aldıkça bölgeye ilgi arttı.

My Marina’nın kurucusu, Dalyan çamurlarını turizme kazandırmayı ilk akıl eden işadamı İrfan Tezbiner. 1986’da Ekincik Koyu’nun girişindeki eski maden iskelesinde bir restoran açan Tezbiner, iki yıl sonra Dalyan çamurunun bulunduğu araziyi 910 milyon liraya satın aldı. "Paris’te mükemmel bir ev alacağıma paramı turizme yatırdım" diyen Tezbiner kısa sürede işletmesini turizm rotasının vazgeçilmezleri arasına sokmayı başardı.

Tezbiner, Ekincik’e karadan üç kilometre uzaktaki restoranında uzun yıllar teknelere hizmet verdi. Restoranın önündeki rıhtıma yatlar kıçtan kara yanaşabiliyordu. Üç yıl önce rıhtım elden geçirildi, T iskele yapıldı. Tesis mini marinaya dönüştürüldü. Sit alanına kurulduğu için daha fazla genişleme imkanı bulunmayan My Marina’ya şu anda 68 tekne yanaşabiliyor.

GÜZEL VE TEHLİKELİ

My Marina, bölgeye hakim olan güçlü güney rüzgarına kapalı. Karayelden de pek etkilenmiyor. T şeklindeki iskelesinin çevresinde su derinliği 6,5 metre. Rıhtımda ise 3 metre civarında. Teknelere elektrik, su bağlantısı yapılıyor. Sintineleri, çöpleri alınıyor. Yakıt ikmali yapılamasa da teknelerde makine ya da elektrik aksamıyla ilgili teknik sorunlar çıktığında dışarıdan teknik destek sağlanıyor. Marinetta, Ekincik’e yarısı toprak, yarısı asfalt bir karayoluyla bağlanıyor.

My Marina’nın ünlü restoranı 270 kişilik. Mönüsü Akdeniz mutfağının, deniz ürünlerinin seçkin örneklerinden oluşuyor. Sahile kuşbakışı konumumdaki Çardak Club House’un manzarası sabah erken saatlerde ve ikindi vakti nefes kesici.

Ekincik’in batı yakasında, Dalyan turları yapan teknelerin yanaştığı bir iskele bulunuyor. Piyade adı verilen, sayıları 1000’i bulan bu tekneler yaz aylarında mavi renkleri, kırmızı bayraklarıyla denizde renk cümbüşü oluşturuyor. Bu tekneler güzel olmakla birlikte çevre açısından başlıbaşına birer tehlike. Gürültülü motorlarıyla ses kirliliği yaratıyorlar. Turistler kadar, Dalyan deltasındaki deniz canlılarını, kuşları da rahatsız ediyorlar. Dileğim en kısa zamanda tur teknelerinin hafif, çevreye zarar vermeyen katamaranlara dönüşmesi.

Çevrede gezilecek yerler

DELİK ADA

Dalyan deltasının karşısında. İsmi gibi delik bir kaya kütlesi. Üstünde bir fener var. Denizi, kumsalı çok güzel. Günlük tur teknelerinin rotası üzerinde.

DALYAN

Batı bölümünde dünyanın sayılı plajlarından İztuzu bulunuyor. Mavi bayraklı plaj Carretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı. Plajın arkası muhteşem dağlarla çevrili. Dalyan’ın güneybatısında lagun, yakınında Kaunos antik kentinin kalıntıları var. Dalyan deltası Köyceğiz Gölü’ne bağlı. Sığ kanaldan sadece bir metre su hattı bulunan tekneler geçebiliyor. Kimi zaman su düzeyi iyice düşüyor. Dalyan balıkların ve ünlü mavi yengeçlerin üreme alanı. Çandar Koyu’ndaki sıcak su çamurunun cilt için faydalı olduğu söyleniyor. Çamuru cilde sürüp, kurumasını bekliyorsunuz, sonra yıkıyorsunuz. Cildiniz parlaklık kazanıyor, lekeler kayboluyor. İztuzu sahil şeridinin sonunda, aniden yükselen dağların eteğinde Dişibilmez Burnu yer alıyor. Manzarası etkileyici olan burun denizcilerin korkulu rüyası.

AŞIİÇİ LİMANI

Dişibilmez Burnu ve koyunun 2 mil kuzeyinde. Dik iki yüksek burnun arasında. Çok az bilinen bu bölgede, vahşi dağ manzarasına karşı yüzmek gerçek mutluluk. Günübirlik gezi için Göcek’ten hızlı teknelerle buraya ulaşmak, Ekincik ya da Marmaris’te gecelemek mümkün.

NAR ADA

Dişibilmez ile Kurtoğlu burunlarının arasında. Yaklaşık 20 metre yüksekliğinde bir kaya kütlesi. Etrafı derin sularla çevrili. Bu nedenle, tedirgin olmadan tekneyle yakınlarına sokulmak mümkün. Dalış için ideal bölgelerden biri.

BABA ADASI

Sarıgerme kıyılarının karşısında. İki hörgüçlü deve görünümündeki adanın denizi pırıl pırıl. Dalış yapanların tercih ettiği adada bazı antik kalıntılar bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları