Eğlence vergisi artıyor, kahvehane ve internet kafeye de giriyor

BUGÜNLERDE eğlenmenin tadını iyi çıkarın. Yakında, eğlencenin kapsamda olmayan alanlarına da vergi geliyor, mevcutlar artırılıyor.

Aslında "Eğlence vergisi" diye bir vergi var. Sinema, konser, diskotek, bar, gece kulübü, taverna, dansing gibi eğlence yerleri, eğlence vergisine tabi tutuluyor.

İNTERNET VE KAFELER

İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu ile İlgili Yasa Tasarısı’nın, 26-29. maddeleri "eğlence vergisi" ile ilgili...

Belediye Gelirleri Yasası’na göre alınan "eğlence vergisi" diye bir vergi vardı ama bu kez verginin kapsamı genişliyor ve tutarı da artırılıyor.

Öyle ki internet salonları bile, eğlence vergisine tabi tutuluyor. Bitmedi; kahvehane, kıraathane ve kafe gibi yerler de "eğlence yerleri" kapsamına alınarak, eğlence vergisine tabi tutuluyor. Daha önce, 2 Mart 2005 tarih ve 2005/1 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu Sirküleri ile ruhsatnamelerinde "kahvehane" veya "internet kafe" yazılı yerlerin eğlence vergisi mükellefi olmayacakları açıklanmıştı. Şimdi, yeni düzenlemeyle bu konuda geri adım atılıyor.

VERGİNİN HESAPLANMASI

Eğlence vergisinin üzerinden hesaplanacağı tutar yani verginin matrahı;

- Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen veya eğlenilen sinema, konser, araba yarışı, sirk, spor yarışmaları ve benzeri yerler için (bağış veya başka adlar altında alınan paralar da dahil) giriş bedeli olacak ve vergi de yüzde 10 oranında alınacak. Hemen belirtelim, şimdiye kadar, bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen eğlence yerlerinden "eğlence vergisi" adı altında bir vergi alınmıyordu.

Diğerlerine gelince;

- Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerleri için, günlük olarak belirlenen bedel,

- Bar, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerleri için, günlük olarak belirlenen bedel,

üzerinden "eğlence vergisi" hesaplanacak.

Neyse, olaya yine olumlu yönüyle bakalım; evde çoluk-çocuk ya da eş-dost bir araya gelip eğlenenlere, eğlence vergisi yok!..

Bir eksik var

TEMEL
için kız istemeye giderler. Temel’in babası kızı istedikten sonra, kız babası sorar:

- Oglunizun sigara, içki, kumari var midur?

Temel
’in babası cevap verir;

- Hepsi var, bir tek kari eksik!

(Teşekkürler Nafiz AYGÜN)

Köydeki kahvehanelere ayrıcalık

YAKINDA yasalaşması beklenen "eğlence vergisi"
nin yeni şekline göre; kahvehane, kıraathane ve kafeler, her gün için eğlence vergisi ödeyecekler.

Ancak, köylerdeki kahvehane ve kıraathanelere "eğlence vergisi" getirilmesinin, ciddi bir tepki göreceği düşünülerek, Tasarı’ya "Köylerde bulunan kahvehane, kıraathane ve kafeden eğlence vergisi alınmaz" diye bir hüküm eklendi.

Böyle bir hüküm eklenmesiyle, köylülerin; seçim dönemi gelen iktidar partisi milletvekillerine "Köylünün gittiği kahvehaneye bile eğlence vergisi getirdiniz" diye tepki göstermesi de önlenmiş oldu.

Yeni vergi önerileri

SON günlerde otopark vergisi, konaklama vergisi, eğlence vergisi gibi adlar altında gelecek olan yeni vergiler tartışılıyor.

Okurlarımızdan Koray Sönmez de, "çorbada tuzum olsun" diye aşağıdaki vergi önerilerini göndermiş.

"Bence her çocuk yapandan ’evlat vergisi’, her evlenenden ’gerdek vergisi’, her okuldan mezun olandan ’diploma vergisi’, her ölenin yakınlarından ’öteki dünya vergisi’, her hastaneden taburcu olandan ’şifa vergisi’, her hapisten çıkandan ’özgürlük vergisi’, her 65 yaşın üstündeki vatandaştan ’niye ölmedin vergisi’, her trafik kazası yapandan ’dikkat etsene kardeşim vergisi’ adı altında vergiler alınmalı. Her vatandaştan ’oksijen tüketim vergisi’ ayrıca alınmalı..."

En iyi dostlarımız

hakkında neler biliyoruz

Kalp krizi geçiren hastalar kedi ya da köpek besliyorlarsa daha uzun süre yaşıyor.

Dişi bir kedi karnında aynı anda 13 yavru taşıyabiliyor.

Kediler burunlarının tam altında bir kör noktaya sahip, bu yüzden yerdeki yemek kırıntılarını bulmakta zorlanıyorlar.

Köpekler renk körü değil ancak dünyayı ağırlıklı olarak sarı ve mavi renkleriyle görüyorlar.

Ne doktormuş

YILLAR önce bir Karadeniz kasabasında görev yaparken kansızlık nedeniyle başvuran bir hastamı muayene ediyordum.

Konjoktiva dediğimiz alt göz kapağının içine bakarken, bir yandan da "Amca sende basur var mı?" dedim. Kansızlığın baş sebeplerinden biridir ve Karadeniz’de bu duruma sık sık rastlanır. "Evet" deyince, bir ilaç yazdım.

Amcanın dışarı çıkarken yanındaki arkadaşına söylediğini hálá hatırlarım.

"Ne doktormuş be helal olsun! Gözüme baktı, basuru anladı..."

(Teşekkürler Dr. Vedat SAÇKIRK)

Cennetteki müteahhitler

İNŞAAT
sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan bir sektör. İnşaatçıların, ülke ekonomisine, yurtiçi ve yurtdışına büyük katkıları var. Zaman zaman Maliyeci, avukat, mühendis gibi meslek gruplarını kızdıracak fıkralar üretiliyor. Bu da müteahhitlerle ilgili olanı...

Cennet ve cehennemdekiler iki tarafı birleştirmek için köprü yapmaya karar vermişler. Köprünün yarısını cennettekiler, diğer yarısını da cehennemdekiler yapacakmış. Cehennemdekiler köprünün yarısını yapmışlar. Fakat karşı taraftan bir hareket yok. "Neden köprüyü yapmıyorsunuz" diye sormuşlar. Onlar da "Cennette hiç müteahhit yok" demişler.

(Teşekkürler Sakıp AKDOĞAN)

Polis imdat 155’i arayanlar

Beni karakola çağırır mısınız? Karım dışarı çıkmama izin vermiyor!

Karım kumara gitti, yakalar mısınız?

Karım bana kapıyı açmıyor!

Amcası oğlum konuşmayı yeni öğreniyor da bir alo der misin?

Karşı komşum bana bakıp bakıp gülüyor, sinir oluyorum.

Polis amcası, çocuğum sözümü dinlemiyor, şuna telefonda bir bağırır mısınız?

(Feyzullah ARSLAN, Gül Güldür Düşündür, s.153-154)

Karşılaştığımız ciddi sorunları, onlara yol açan aynı düşünce düzeyi ile çözemeyiz.Einstein
Yazarın Tüm Yazıları