Eğitimli ailelerin çocukları tehlikede!

“Eğitimde doğru bildiğimiz yanlışlar” yazı dizimden sonra sizlerden çok sayıda mesaj ve soru aldım.

Haberin Devamı

Farklı yerlerde konuşmalar yaptım, konferanslar verdim. Ve herkes aynı soruyu soruyordu: Ne yapmalıyız? Nasıl çocuk yetiştirmeliyiz?

 

Sanırım bu konuda inanılmaz bir boşluk var. Bu boşluk da eğitimli aileler için bir tehlike teşkil ediyor.

 

TUTARSIZLIK

 

Araştırmalara göre eğitimli ailelerin çocukları, çocuklarıyla ilgilenmeyen ailelerin çocukları kadar saldırgan ve okuldan uzaklaşmış olabiliyor. Ama neden?

 

Eğitimli aileler, çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek istiyor. Ne yapılma-ması gerektiğini biliyor, ama ne yapılması gerektiği konusunda çok da bilgili değiller.

Haberin Devamı

 

Uzmana soruyor, kitap okuyor (benim yazılarımı okuyor :) ) internette araştırma yapıyor. En iyisini yapmak istiyor.  Bir yöntem işe yaramadığında başka bir yöntem deniyor.  En iyiye ulaşmak için farklı şeyler deniyor.

 

Örneğin, çocuğun zekasını övmemesi gerektiğini öğreniyor, hemen onu deniyor.

 

Bu da çocuk yetiştirme tarzlarında bir tutarsızlık yaratıyor.

 

Bu da bütünlüğü zayıf ve tutarlı bir değer yargısı olmayan çocuklar yetişmesine sebebiyet veriyor. Bir tehlike teşkil ediyor.

 

ANNE-BABA İLİŞKİSİ

 

Araştırmalar gösteriyor ki sanılanın aksine çocuğun sağlıklı bir duygusal yapıya sahip olmasında; anne ve babanın birbiriyle olan ilişkisi, ailenin çocukla olan ilişkisinden daha önemli.

 

Onun için aileler sağlıklı bir çocuk yetiştirmek istiyorsa, çocukla olan ilişkilerinden ziyade ilk önce kendi aralarındaki ilişkiyi gözden geçirmeli.

Haberin Devamı

 

Bu bulgu eğitimli aile için nasıl bir tehlike teşkil ediyor?

 

Eğitimli ailelerde genellikle anne ve baba birlikte çocuk yetiştiriyor ve çocuğu ilgilendiren kararları birlikte alıyor. Baba çocuk yetiştirme ile daha ilgili. Çocuğu işbirliği ile yetiştiriyorlar.

 

Geleneksel aileler de ise anne sorumlu ve baba da annenin kendisine aktardığı bilgilere göre karar veriyor. Baba otorite figürü. İşbirliğinde roller daha belirgin. Eğitimsiz ailenin bildiği tek şey var. İyi ya da kötü onu yapıyor.

 

Durum böyle olunca, eğitimli ailelerde çocuk yetiştirme konularında ve çocukla ilgili kararlarda anne ve baba arasında daha çok tartışma, kavga ve anlaşmazlık çıkıyor.

Haberin Devamı

 

(Bir araştırmaya göre eğitimli çiftlerin evlilik kaliteleri daha düşük ve boşanma oranı çok daha fazla.)

 

Geleneksel ailede tartışma ve anlaşmazlık ortamı az. (Tabii bunun da başka zararları var.)

 

Eğitimli ailelerdeki bu kavgalar da çocuğa zarar veriyor.

 

Sonuç olarak, eğitimli aileler daha tutarsız davranışlar gösterdiği ve ilişkileri daha tartışmalı olduğu için çocukları sorunlu olabiliyor.

 

Fark Yaratanlar

 

Doğan Cüceloğlu’nun son kitabı “Onlar Benim Kahramanım” kitabını bir solukta okudum. Bazı kısımlarında gözyaşlarıma hakim olamadım. (Bu kitap hakkında detaylı bir yazı yazacağım. Bunu borç biliyorum.)

 

Yankı Yazgan’ın görme engelli babası Gültekin Yazgan’ın ve ona hayatını adayan eşi Tülay Hanım’ın sıradışı hayat hikâyesini anlatıyor.

Haberin Devamı

 

Gültekin Bey görme engelli insanların okumaları için sesli kitaplardan oluşan bir kütüphane kurmuş İzmir’de. (www.turgok.org)

 

Kitaptan o kadar etkilendim ki hemen Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi'ni aradım. Telefonu Tülay Hanım açtı. Sıcak sohbetimiz sırasında Pazar günü (22 Kasım) 18:30’da CNN Türk’te yayınlanan "Fark Yaratanlar" programında Gültekin Yazgan ile yapılan söyleşilerin gösterileceğini söyledi.

 

Gültekin Yazgan ve kütüphane hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, lütfen bu programı kaçırmayın. Hepimiz bu konuda üzerimize düşeni yapmalıyız. 

Yazarın Tüm Yazıları