ALES başvurusu için son gün

Güncelleme Tarihi:

ALES başvurusu için son gün
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 16:14

2016 ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) İlkbahar Dönemi için başvurular bugün sona eriyor. Adaylar sınava ÖSYM’nin internet adresinden başvurulabilir.

Haberin Devamı

ALES, 8 Mayıs’ta Türkiye’de 81 ile merkezi ile ayrıca Lefkoşa ve Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılacak. Bişkek’te sınav, Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacak.

Neden ALES?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için ALES’e girmek zorunlu. Türkiye'de bir lisans üstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyen adayların da ALES'e girmesi gerekiyor. Sınava yabancı uyruklular da katılabiliyor.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisans üstü öğrenimi görmek üzere yurtdışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılıyor. Bu yolla yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurtdışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.

Haberin Devamı

Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmıyor. Ancak, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebiliyor.

ÖSYM'nin internet adresinde yer alan kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer veriliyor.

Kılavuza ulaşmak için tıklayınız

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!