Ecevit: ABD şeriatçılara cesaret veriyor

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Carolyn Huggins'in Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edip, hakkındaki Yargıtay kararını açık ifadelerle eleştirmesi karşısında dün tepkisini şu sözlerle ifade ediyor:

‘‘Hiç hoş karşılanmayacak bir şey. Yalnız devlete değil, bu devletin adaletine, bağımsız yargı organının adaletine karşı çıkmış oluyor.’’

Ecevit'in tedirgin olduğu noktalardan biri, ABD'nin bu davranışının taşıdığı siyasi mesaj. Başbakan Yardımcısı, bu konuda şöyle diyor:

‘‘Adeta laik demokratik cumhuriyete karşı çıkanlara dolaylı bir destek verilmiş oluyor. Niyet o olmasa bile, öyle bir destek olarak yorumlanabilecek bir davranış. Onaylanabilecek bir yanı yok.’’

Washington'un bu tutumu, Türkiye'deki şeriat yanlısı, laiklik karşıtı kesimleri cesaretlendirebilir mi?

Ecevit, bu sorunun yanıtına ‘‘Tabii’’ diye başlıyor ve ekliyor:

‘‘Bu şekilde kastı olmasa bile, o şekilde yorumlanır ve cüretlendirir bazı kesimleri...’’

ABD'NİN ÇELİŞKİSİ DSP lideri, ABD'ye dönük eleştirisini bu noktada sınırlı tutmuyor; Washington'un Tayyip Erdoğan'a destek verdiği bir sırada Taliban karşısında izlediği tutumu da hatırlatıyor:

‘‘ABD'nin çelişkisi dünyanın birçok yerindeki davranışlarıyla görünüyor. Mesela, Taliban'ın Afganistan'da bu duruma gelmiş olmasında ABD'nin büyük bir katkısı var. Hiç değilse başlangıçta, ama ondan sonra da dolaylı katkısı bence devam ediyor.

ABD Yönetimi, bir yandan bütün dünyada insan haklarının öncülüğünü yapma iddiasında; bir yandan da insan haklarını tarihte eşi görülmemiş ölçüde çiğneyen bir harekete, bir örgüte gereken tepkiyi göstermiyor, hatta başlangıçta cesaret verdi, cüret verdi. ABD Yönetimi'nin özellikle insan hakları konusunda böyle çelişki örnekleri var.’’

Ecevit, ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nın önceki gece yaptığı açıklamaya da dikkat çekerek, Huggins'in davranışının uluslararası sözleşmeler çerçevesinde konsoloslukların işlev, yetki ve yükümlülükleriyle kesinlikle bağdaşmadığını belirtiyor.

VİYANA SÖZLEŞMESİ Başbakan Yardımcısı, bu konuda da şöyle diyor:

‘‘Viyana Sözleşmesi uyarınca, bir kere konsolosun, kabul edildiği devletin kanun ve düzenlemelerine saygı yükümlülüğü var. Bu devletin içişlerine karışmama görevleri var. Bu açıdan baktığınızda, çok yakışıksız bir davranış.’’

DSP lideri, Ankara'nın ABD'ye tepkisini ortaya koymak üzere Dışişleri'nin açıklamasından ileri giden bir adım atıp atmaması sorusuna da yanıt alıyor.

Ecevit'in dün Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile yaptığı görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri bu soruyu konu aldı.













Yazarın Tüm Yazıları