Fransa’da ilk oylar Macron’un partisine

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da ilk oylar Macron’un partisine
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 13:02

Fransa’da ilk turu 11 Haziran’da yapılacak genel seçimler için yurtdışı ve deniz aşırı topraklarda kullanılan oyların büyük bir kısmı Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü adaylarına verildi.

Haberin Devamı

Fransa’da 11 ve 18 Haziran’da yapılacak 577 üyeli Ulusal Meclis seçimleri kapsamında yurt dışında yaşayan Fransız seçmenler, ilk tur için oylarını 3 ve 4 Haziran tarihlerinde kullandı. Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke dışındaki seçmenlerin oylarıyla seçilecek olan 11 milletvekilliği için yapılan seçimlerde katılım oranının yüzde 19.1 oranında olduğu kaydedildi. Milletvekili seçimi için kurulan 717 seçim noktasında yapılan oylamaların sonucunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (REM) adayları 11 bölgeden 10’unda birinci geldi. REM adayları böylece birçok seçim bölgesinde seçilmek için geçerli olan yüzde 50 oy oranını aşmış bulunuyor.

İlk tur seçimlerine katılımın düşük olması nedeniyle 11 seçim bölgesinde de seçimlerin ikinci turunun yapılması gerekecek. Öte yandan İlk turda alınan sonuçlara göre ikinci turda REM adaylarının en az 10’unun seçimi kazanması bekleniyor. Fransa’da Ulusal Meclis seçimleri için 11’i yurt dışında olmak üzere 577 seçim bölgesinde sandık başına gidiliyor. Seçim yasası gereği, seçilmek ise ilk turda kayıtlı seçmenlerin yüzde 25’inin sandık başına gitmiş olması ve kullanılan oyların da en az yüzde 51 alması gerekiyor. İlk turda kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 12.5’inin oyunu alan tüm adayların ikinci tura katılma hakkı doğuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!