Her ülkenin ekmeği kendine özgü farklılıklar içeriyor.
Bizim ülkemizde de neredeyse her şehrin kendi ekmeği var. Ancak ekmeği, temel olarak kara ve beyaz ekmek olarak ikiye ayırmak mümkün. İşlenmiş ve dolayısıyla besin değerinin büyük kısmını kaybetmiş olmasına rağmen daha lezzetli, hafif ve gösterişli olan beyaz ekmek, unun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Kara ekmek ise, tam tahıldan muhteva. Kullanılan farklı tahıl çeşitleri ya da kestane ve mısır gibi besinlerden yapılan unlar da ekmeğin türünü belirleyen diğer faktörler. Pişirme işleminin nasıl yapıldığına ve ekmeğin içeriğine bağlı olarak, çok uzun süre bayatlamadan korunabilen ekmekler üretilebiliyor. Bugün hepimizin bayıldığı kekler, yani tatlı ekmekler de hamura tuz yerine şeker katılmasıyla bulunmuş. Yazı dizimin son cümlelerinde, araştırmam sırasında öğrendiğim son bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum: M.Ö. 100’lü yıllarda yeni evlenen çiftlerin başlarından aşağı kek parçaları serpilirmiş. Gelin ve damat parçaları toplayıp yerlermiş. Birlikte yedikleri ilk yiyecek olan bu kırıntılara Latince "birlikte yenilen" anlamında "confarreatio" denirmiş. Bugün "konfeti" diye bildiğimiz küçük renkli káğıt parçaları ise bu geleneğin sembolü.
Nohutlu tarhana çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á6 tepeleme yemek kaşığı tarhana
á1 su bardağı haşlanmış nohut (konserve nohut da kullanabilirsiniz)
á5 yemek kaşığı zeytinyağı
á3 adet orta boy domates
á2 tatlı kaşığı domates salçası
á2 çay kaşığı tuz, karabiber
á2 çay kaşığı kırmızı pul biber
á12-14 bardak ılık et ya da tavuk suyu
Toz ya da parça tarhanayı derin bir kaba aktarıp üzerine 2 su bardağı ılık suyu ekleyin. Çatal ya da tel çırpacak yardımıyla karıştırarak iyice ezip bulamaç haline getirin. Diğer taraftan domatesleri rendeleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede hafifçe kızdırdıktan sonra, üzerine rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika pişirdikten sonra suda ezilmiş tarhanayı domateslerin üzerine aktarın. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurduktan sonra, ılık haldeki et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş tencereye aktarın. Tel çırpacak ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak tarhananın topaklanmasını engelleyin. Tuz ve karabiberi de serpin. Tarhana çorbası kaynamaya başlar başlamaz haşlanmış (eğer konserve ise mutlaka kabuklarını ayıklamanız gerekir) nohudu tencereye aktarın. Çorbayı kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. İsterseniz üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı pul biber ya da sadece pul biber gezdirip, sıcak sıcak servise sunun.
Yumurtalı havuç kavurması
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Malzeme listesi
áYarım kg havuç
á2 adet orta boy kuru soğan
á1 çay bardağı zeytinyağı
á4 adet yumurta
á1 çay kaşığı tuz, karabiber
á1 demet maydanoz
Havuçları soyup yıkadıktan sonra boylamasına dörde bölerek tavla zarı formunda doğrayın. 6 su bardağı tuzlu suyu orta boy bir tencerede kaynatın. Havucu, kaynayan tuzlu suda 7-8 dakika hafifçe haşlayıp süzün. Diğer taraftan, zeytinyağı ve incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Haşlanmış havuçları ekleyip 7-8 dakika daha karıştırarak pişirin. Yumurtalar, tuz ve karabiberi derin bir kapta çatal ya da tel çırpacak yardımıyla iyice çırpın. Bu karışımı kavrulan havuçların üzerine aktarıp kısık ateşte ara sıra karıştırarak yumurtalar pişinceye kadar kavurun. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.