Döviz kredisi 1 gün bile gecikse yüzde 15 ceza alınıyor

"Hiç öyle şey olur mu?" demeyin. Oluyor!.. Burası Türkiye...

Örneğin, kredi kartı kullanarak, yurtdışında 10 bin Euro harcayan bir vatandaş, kredi kartı borcunu ödemeyi, bir gün geciktirirse, başına bakın neler geliyor.

- Öncelikle, bankaya 10 bin Euro borcunu ödüyor.

Sonra "Herhalde, sembolik de olsa bir gecikme cezası vardır" diye düşünüyor.

Biraz sonra, bankadaki memur, "sembolik" diye düşündüğü ödemeleri sıralıyor:

- Efendim, bir gün geciktirdiğiniz 10 bin Euro kredi kartı borcunuz için, yüzde 15 yani 1.500 Euro KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) ödemeniz gerekiyor. Ayrıca 10 bin Euronun gecikme faizini alacağız bir de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ödeyeceksiniz. Ama bir günlük gecikme olduğu için onlar fazla bir şey tutmaz.

- Aman bir yanlışlık olmasın. Bir günlük gecikmeye, anapara üzerinden yüzde 15 KKDF dediniz. Ana paranın mı yoksa faizin mi yüzde 15’i?

- Maalesef ana paranın yüzde 15’i olarak alıyoruz. Ayrıca bir gün de gecikse, bir yıl da gecikse anaparanın yüzde 15’i kadar KKDF alıyoruz. Bunu da Maliye’ye yatırıyoruz.

- Bu ne biçim ceza bir güne de aynı, bir yıla da. Pes vallahi!..

YALNIZCA TÜKETİCİYE

Yukarıda açıkladığımız, fıkra gibi uygulamada, yüzde 15 KKDF kesintisi tüketiciler tarafından kullanılan kredilere uygulanıyor. Ticari kredilerde, KKDF yok.

Merak edenler için, olayın dayanağını da açıklayalım.

- Yurt dışında kredi kartı kullanarak yapılan harcamalar, "döviz kredisi" olarak kabul ediliyor (Merkez Bankası’nın 5.3.1992 tarih ve 92/YB-1 sayılı genelgesi).

- Döviz kredilerinde KKDF kesintisi; kredinin kullandırıldığı ana paranın tümü üzerinden hesaplanıyor (KKDF Hk.6 No.lu Tebliğ Madde 2/4).

- Merkez Bankası’nın 3.4.1991 ve 3.9.1991 tarihli açıklamalarına göre; ödenmemiş kredi kartı borç tutarı kadar, kredi kartı sahibi döviz kredisi kullanmış sayılıyor.

- Ödenmemiş kredi kartı borç tutarı olan döviz kredilerinde, KKDF oranı, 18 Ağustos 2004’den itibaren, yüzde 15’dir (10.8.2004 Tarih ve 2004/7735 sayılı Kararname).

- Ticari amaçlı döviz kredilerinde KKDF yok. Konut edinme amaçlı kredilerde de KKDF kesintisi yok (Maliye Bak. Gelir İd. Bşk. 8 Haziran 2007 tarih ve 2007/2 sayılı KKDF Sirküleri. Bkz. www.yaklasim.com).

Bu arada, yurt dışı harcamaların YTL olarak ödenmek istenilmesi halinde, KKDF, anapara değil, faiz üzerinden hesaplanıyor. Ancak, tüketicilerin çoğu bunu bilmiyor.

NE YAPILMALI?

Yapılması gereken belli; bu anlamsız uygulamaya son verilmeli.

Bankalar da kredi kartı üyelik sözleşmesinde yer alan ancak sözleşmeyi dikkatle okumayan müşterilerini "Döviz cinsinden borcunuzu, zamanında yatırmazsanız, anaparanın yüzde 15’i kadar KKDF ödersiniz" diye uyarmalı.

Yıllık enflasyonun yüzde 7-8 civarında olduğu ülkemizde, tüketiciler tarafından kullanılan döviz kredileri geri ödenirken, bir günlük gecikme dahi olsa, yüzde 15 gecikme cezası niteliğinde KKDF uygulanmasının, tutarlı hiçbir nedeni yok.

Gecikme nedeniyle zaten faiz alınıyor, birde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi alınıyor. Tamam...

Peki, bir gün ya da üç gün gecikme nedeniyle, anaparanın yüzde 15’i oranında alınan KKDF neyin nesi? Bir günlük gecikme ile bir yıllık gecikmenin oranı aynı olur mu?

Bu komediye, acilen son verilmesi gerekiyor...
Yazarın Tüm Yazıları