Dost dinleme sanatı

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Sorunları konuşmak, kısa vadede insanları daha fazla tedirgin eder ama kısa bir süre sonra kişilerde gözle görülen bir rahatlama olur. Duygularını gözler önüne serebilen kişiler, biraz da içlerini dökmüş olmanın verdiği rahatlıkla olaylara daha olumlu bir gözle bakabilirler.

Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızın düşünceli ve dalgın görünmesi sizi de etkiler. Bir sorunu olduğununu anlamak güç değildir. Bu durumda aklınıza gelen ilk şey, ona öğüt vermek olur. Arkadaşınızı sorunlarından kurtarmak için kendi deneyimlerinizden yararlanıp ona öğüt vermek istersiniz. Sizin de benzer bir olayı yaşadığınızı anlatıp arkadaşınızı rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Belki de konuyu değiştirip arkadaşınızı oyalamak isteyebilirsiniz.

Uzmanlara göre bu davranışların hepsi yanlış. ABD'de Indiana Üniversitesi’nde iletişim dalı profesörlerinden Brant Burleson, arkadaşlık üzerine yazdığı bir kitapta, sorunları olan bir arkadaş için yapılacak en iyi şeyleri şöyle sıralıyor:

- ‘‘Arkadaşınızın duygularını açıklaması için ona fırsat verin. Sorununu ayrıntılarıyla anlatmasını sağlayın. İnsanlar üzüldükleri sıkıldıkları zaman düşüncelerini sıraya koymakta zorlanırlar. Arkadaşınıza, sorunlarından söz etmesini istediğiniz zaman onun aklından geçenleri düzenli bir şekilde sıraya koymasını sağlarsınız.

- Arkadaşınıza ‘‘Bana şu olayı ayrıntılarıyla anlat. Neler oldu?’’ şeklindeki sözlerle cesaret verin.

- Eğer arkadaşınız olayları ‘‘O dedi ki’’, ‘‘Şu dedi ki’’ gibi sözlerle anlatırsa siz araya girin ve ‘‘Peki sen ne düşünüyorsun?’’ diye sorun.

- Eğer arkadaşınız sorununu anlatırken duygusal anlamda bir zayıflk gösterirse siz de kendinizi rahatsız hissettiğiniz için konuyu değiştirmeye kalkışmayın.






 








Yazarın Tüm Yazıları