Dönüşüm Oyunu hayatınızı değiştirsin mi

Eğer hazırsanız, yaşamınızda açık olmayan, çözemediğiniz, olanı göremediğiniz, karmaşık gelen bir konuda güçlü yanlarınızı, kendi önünüze koyduğunuz sınırları, amaca ulaşmak için atabileceğiniz adımları gözünüzün önüne seren, kısaca size yaşamınızı yansıtan çok ciddi bir oyunla tanışmanızı tavsiye ediyorum: Dönüşüm Oyunu.

Hayatı akışına bırakarak yaşamak gerektiğini bilsem de çoğunlukla bunu uygulamaya geçirmenin zorluğunu yaşadığım olur. Oysa "aman canım, ne olacaksa olsun" diyerek belki de vazgeçtiğim anlarda, kapıma gelir bir kutu çikolata tadında bir sürpriz! Bunun son örneğini, orijinal adı "Transformation Game" olan "Dönüşüm Oyunu" ile yaşadım.

Doğrusu Çekirge olarak epeyce geç kalmışım bu oyunu oynamak için! Çünkü Joy Drake, 1977’de, Tibetli rahiplerin ruhsal yolculuklarında kullandıkları bir oyunun varlığını duyduğunda, benzer bir oyun oluşturmak istemiş. O sıralar İskoçya’da, Findhorn’da yaşıyormuş. İnsanların Findhorn’da yıllarca yaşamadan buranın sağladığı dersleri, içgörüleri alabilecekleri bir Findhorn deneyimi yaratmak niyetiyle, hobi olarak bu oyun üzerinde çalışmaya başlamış.

Kathy Tyler, Joy’a katıldığında ortada hoş ama dağınık fikirler ve kabataslak bir oyun varmış. Kathy oyunun ilk versiyonunu bir araya getirmiş. Bu arada sayısız oyuncu fikirleri ve sezgileriyle oyunun evrimine katkıda bulunmuş. 1978’de de ortaya "Dönüşüm Oyunu" çıkmış.

Ve bu oyun Türkiye’de 2004 yılından beri oynanıyormuş! İşte bu yüzden geç kaldığımı söyledim. Ama olsun, bence "zaman"ı bir yana bırakıp "şimdi"nin kollarında olmalıyız!

Sadece D&R’larda

Ben bu oyunla D&R Halkla İlişkiler Müdürü Nalan Demircioğlu’nun tavsiyesi üzerine tanıştım. Türkçe’ye çevrilerek sadece D&R’larda satılan bu oyunu kendisi de oynamış ve çok etkilenmiş. Ben de hiç vakit kaybetmeden oyunun Türkiye’deki üç kolaylaştırıcısından/moderatöründen biri olan sevgili Müge Özkorkut ile buluşarak oynadım. Bir cumartesi sabahı saat 10:30’da başladığımız Dönüşüm Oyunu, 15:30’da bitti! Ve ben zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile!

Hayatınızla ilgili bir niyet belirleyerek, tıpkı Monopol gibi bir düzenekle oynanan oyunda zar atarak "doğuyor", sonra da "hayat yolu"nda ilerliyor ve bu yolun gereklerini yerine getiriyorsunuz. Attığınız her adımı farkında olarak atarsanız, niyetinize nasıl ulaşacağınızı bulabiliyorsunuz. Ancak en önemlisi hayattaki eylemleriniz... Farkındalığınız ne kadar yüksek olursa olsun, bunları eyleme dökmedikçe sadece olduğunuz yerde şişer, hatta "farkında" bir şekilde çatlayabilirsiniz! Şaka bir yana, hayatınıza ve size bir ayna tutan, sizin nasıl biri olduğunuzu (tabii ki dürüstlüğünüz ölçüsünde!) gösteren bu oyunu ister tek kişi isterseniz 6 kişiye kadar arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Ayrıca ister Müge Hanım gibi bir kolaylaştırıcı eşliğinde isterseniz de hemen bir D&R’a giderek alacağınız kutuyla oynayabilirsiniz.

5 saatlik deneyimimi ve bu sırada gözümün önünden film şeridi gibi geçen hayatımı (!) burada, minicik bir köşede anlatmam pek mümkün değil takdir edersiniz. Ancak sonucu şöyle söyleyebilirim: Niyetimi gerçekleştirebileceğim yolu buldum! Yani başta bahsettiğim bir kutu çikolataya ulaştım. Bu oyun sayesinde hayatına pek çok güzel insanı katmış Müge Hanım’la da tanıştım. Ondan 75 yaşındaki bir hanımefendinin bu oyunu oynama hevesini ve yaşam sevincini dinlerken gözlerim doldu. Aynı şekilde oyun boyunca ona yalan söyleyen bir genç kızın sonunda nasıl kendi yalanına yakalandığını ve yalanın hayatta hiçbir şeye yaramayacağını fark ettiğini öğrendiği hayat dersinden de etkilendim.

Evet, hayat bir oyun. Dönüşüm oyunu ise bu oyunu daha zevkli hale getirmek için yeni bir yol... Önümüz kış. Evde geçirilecek zamanlar çoğalacak. Bence herkes en dürüst halini alıp Dönüşüm Oyunu’nu oynasın. Bakalım kimin hayatı, ne kadar, neye dönüşecek?

Ayrıntılı bilgi için: mcozkorkut@ekolay.net

NOT:
Geçtiğimiz hafta yazdığım spiritüel filmler sitesinin adresi, www.sinematin.com’dur.

Eşsiz bir kendini keşfetme aracı

Hayat bazen lütuflarla, içgörülerle ve etrafımızdaki insanlarla kalpten bir bağlantı ile doludur. Diğer zamanlarda ise bir dizi engelle sarsılır, acılar biriktirir ve hatta depresyona düşeriz, hiçbir şey bu durumdan kurtulmamıza yardım etmiyormuş gibi görünür. Bazense biri umulmadık bir şekilde bize hizmet etmeyi teklif eder ya da biz bir başkasına yardım etmeye çalışırız.

Hayatın böyle çok çeşitli deneyimlerle dolu olması gibi "Dönüşüm Oyunu" da öyledir. Eğlenceli ama karmaşık bir oyun olan "Dönüşüm Oyunu" bir oyun edasıyla hayatınızdaki temel konuları dönüştürmede sağlam ve güçlü bir yol sunuyor. Oyunun amacı, diğer oyuncuların ve kolaylaştırıcının (oyunu oynatan ve yöneten kişi) sağladığı güvenli ortamda, farkındalık alanında derinleşmek ve zorlukları oyun gibi, ama derin bir şekilde fırsatlara dönüştürmek.

Oyun, yaşamınızda açık olmayan, sizi zorlayan, içinden çıkamadığınız bir konuda güçlü yanlarınızı, kendinize koyduğunuz engelleri, amacınıza ulaşmak için atacağınız adımları ve sizi bu konuda destekleyecek iç niteliklerinizi görmenize yardımcı olarak ve izin verdiğiniz ölçüde farkındalığınızı artırarak sizi geliştirir.

"Dönüşüm Oyunu"nu bugüne dek binlerce kişi oynamış, bu insanlar hayatlarında çok önemli dönüşümler yaşamış. Yani; "Buna oyun demek haksızlık olur.
Yazarın Tüm Yazıları