Dolar baskı altında kalmaya devam eder

Hafta sonuna girerken ABD’den gelen şirket karlılıkları gösterdi ki ABD’de bankacılık sektörü başta olmak üzere diğer sektörlere yayılması muhtemel kar düşüşleri ve zararlar ABD ekonominsin geneline yayılabilir.

Haberin Devamı

 Zaten bu duruma ve emlak sektöründeki gerilemenin devam etmesine bağlı olarak Dow Jones endeksinde sert gerilemeler yaşanıyor. Bunun yansıması ilk olarak faiz seviyelerine yansıyacağı için 31 Ekim’de yapılacak FED’in faiz toplantısından sonra yeni bir faiz indirimi gelme olasılığı şu an yüzde 90 ihtimale ulaşmış durumda. Bu nedenle öncelikle Dolar baskı altında kalmaya devam edebilir.

G7 toplantısındaki gelişmelere bakacak olursak, konuşulanların odak noktası Yen’in zayıflığından duyulan endişeler olduğu için şu an Dolar’ın zayıflamasının daha az önemli olduğu fikrini yaratabilir. Bu da Euro’nun Dolar karşısındaki değer kazanımlarının artma ihtimalinin de yükselmesi anlamına geliyor.

Neler olabileceğinin gittikçe kestirilmesinin zor olduğu bugünlerde ihtiyatlı davranmakta fayda var. Eğer Türkiye’ Irak’la ilgili bir operasyona gerçek anlamda girer petrol fiyatlarıyla birlikte altın ve diğer emtia fiyatları yükseliş trendini bütün dünya çağında sürdürürse Doların gerilemesi de hızlanabilir.

Haberin Devamı

Bugün Avrupa’dan açıklanacak veriler genelde Euro olumlu bekleniyor. Perakende satışlar ve tüketici harcamaları beklendiği gibi artış yönünde hareketlenirse Euro olumlu baskı paritenin yükselmesine neden olabilir. Ama ABD’den son günülerde açıklanan yerel sanayi anketlerinin enelinde olduğu gibi Richmond FED endeksi olumlu gelirse yükseliş olsa da sınırlanabilir. Sınırlı bir yükseliş hareketi bugün beklenebilir.

Olası savaş petrolü yükseltebilir

Son günlerde Türkiye’nin kaçınılmaz savaşının petrol boru hatları olan Kuzey Irak’ta olacak olmasından dolayı petrol arzın gerileyebileceği beklentisine bağlı olarak bugüne kadar yükselişlerine devam etti. En son geçen hafta ABD’de ekonomik faaliyetlerin azalabilecek olmasının sinyalleri görülmesine bağlı olarak petrol arzı düşerken, talebinin de gerileyebileceği beklentisiyle hafta sonuna girerken bir miktar gerileme yaşandı.

Bu hafta sonu Türkiye’nin artık sabrının taşmış olmasıyla petrol fiyatları sert hareketler yapar ve bu hareket de aşağı yönlü OLMAZ. 83.30 seviyesinin altı görülmedikçe petrol fiyatları yükselişini sürdürebilir. Eğer 83.30 altında bir kapanış olursa işte o zaman gerileme hareketleri beklemek lazım ama konjonktürün buna izin vereceğini sanmıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları