Doğulu çocuklar köy meydanı Karadenizliler eğlence çiziyor

Geçen yıl Pınar Kido resim yarışmasına 887 bin 660 adet resim gönderildi.

Öyle bir rakam ki bu, 35x50 santim ebadındaki resimler yan yana sıralandığında; İstanbul-Ankara otoyolunu kaplar, Boğaziçi Köprüsü’nün üzerinde 285 kere gider gelir, 38 futbol sahasını rengarek yapabilir. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Tatlıdil ve ekibi ön jüriyle 3 bine indirilen resimleri sosyolojik açıdan değerlendirdi

Pınar Kido Resim Yarışması Türkiye’de 30 yıldır düzenleniyor. Bu öyle bir resim yarışması ki, geçen yıl 887 bin 660 adet resimle rekor katılım yaşandı. Teması, ‘En Çok İlgini Çekeni Çiz’di. Yan temalarsa Doğa ve İnsan, Sosyal Çevre ve İnsan, Boş Zaman Değerlendirme, Öyküler ve Kahramanlar, Bilişim, Teknoloji ve Uzay, Mekân-Zaman İçinde Günlük Yaşamı Etkileyen Konular ve Natürmort olarak belirlenmişti. 5-16 yaş aralığındaki öğrenciler ilgilerini çeken şeyleri resmetti. Ön jüri değerlendirmesiyle seçilen 3 bini aşkın resim, öğretim görevlileri tarafından incelendi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Tatlıdil ve ekibi, çocukların hayallerini, dünyalarını, yetişkinlerin sunduğu olanakları algılama biçimlerini anlamak için Sosyolojik Değerlendirme Projesi’ni hayata geçirdi. İşte Projenin çarpıcı bilgilerini içeren kitapçıktan öne çıkan detaylar...

ERKEK ÇOCUKLAR TEKNOLOJİ KIZ ÇOCUKLAR EĞLENCE PEŞİNDE

* 5-7 yaş arasındaki çocuklar en çok doğa ve insan konularına ilgi duyuyor. Ve bitki ve hayvanları da insan görünümünde resmediyor. Ve bu son derece normal. Yani bu yaşlardaki çocuğunuz kaşı gözü olan bir papatya çizerse paniğe kapılmayın.
* Ne yazık ki toplumsal cinsiyet rollerinin paylaşımı resimlere de yansımış durumda. İlgi alanlarının henüz çok küçük yaşlardan itibaren empoze edildiği sosyal yaşam içerisinde, erkek öğrenciler bilişim, bilgisayar, teknolojik araçlar ve uzay gibi daha karmaşık yapıları resmederken kızlar rekreasyon, kutlama ve eğlence temalı resimler yapıyor. Ben bunu değiştirmekten yanayım. Neden kız çocukları da uzayla ve teknolojiyle ilgilenmesin canım? Bu noktada en büyük görev anne-babanın. Lütfen çocuklarınızın ilgi alanlarını daraltmayın. Önlerine kuş sütünün eksik olmadığı mükelleflikte bir hobi sofrası kurun. Bırakın ne yiyeceklerine kendileri karar versin.
* Doğu ve Güneydoğu’dan gelen resimler içerisinden ana teması Sosyal Çevre ve İnsan olan resimler çoğunlukta. Öğrenciler, insanları sosyal çevrelerinde resmetmiş. Köy meydanında toplanan ve birbirleriyle etkileşime giren insanları, çeşmeleri, camiileri, kahveleri, tarlaları yansıtmışlar.

GÖRMEYENLER İÇİN DENİZ KARTPOSTAL GİBİ BİR ŞEY

* Denizi olmayan bölgelerden gelen deniz temalı resimlerde insan figürünün bulunmadığı; sadece denizin, güneşin ve kumun resmedilmesi ilginç. Denizi olan bölgelerden, özellikle de Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri’nden gelen resimlerdeyse deniz kenarında oynayan çocuklar, yüzen insanlar, bunun da ötesinde denizaltında balıklarla yüzen insan figürleri var. Ama deniz görmeyen çocuklara göre deniz kartpostal gibi bir şey. Denizle ilişkisi olmayan çocuklar denizde yaşamı resmedemiyor maalesef.
* ‘Rekreasyon, Kutlama ve Eğlence’ kategorisi altındaki resimler tüm bölgeler içerisinde en yüksek oranda Ege ve Karadeniz Bölgeleri’nden geldi. Acaba Ege ve Karadeniz Bölgelerindeki çocuklara daha mı mutlu?
* Uzmanlara göre çocuklar kenti bir yaşam alanı değil, çalışma alanı olarak görüyor. Büyük şehirlerde yaşayan çocukların yaptığı kent resimlerinin genelinde yüksek binalar, otomobiller, trafik, iş çantası elinde yürüyen takım elbiseli adamlar bulunuyor. Ağaç ve çiçek figürleri neredeyse hiç yok. Şehir deyince oyun parklarını, piknikleri, top sahalarını, hatırlayan çocuklarımıza ne oldu?

HAYDİ GELECEĞİMİZİ ÇİZELİM

Pınar Kido Resim Yarışması’nın bu yılki konusuysa ‘Haydi Geleceğimizi Çizelim’. Son başvuru tarihi 29 Nisan. Resimler Yaşar Birleşik Pazarlama Dağıtım Turizm ve Ticaret A.Ş. PK: 34775 İstanbul adresine gönderilebilir. Yarışmaya katılan öğrenciler resimlerinde; dünyamız, kendi hayatları ve hayalleri, doğa, teknoloji ve uzay gibi konulardan ilham alarak geleceğimizi yorumlayacak. Kazanan öğrenciler, dizüstü bilgisayar gibi çeşitli hediyelerin yanı sıra ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve ekibi yönetiminde Büyükada’da düzenlenecek 6. Pınar Sanat Haftası’na katılabilecek.
20-24 Haziran tarihlerindeki Pınar Sanat Haftası’nda altı yıldır projeye destek olan Ressam Prof Hüsamettin Koçan ve ekibi, öğrencilere resim sanatına dair geniş bilgi verecek. Türkiye’de plastik sanatların duayenleri arasında yer alan dünyaca ünlü ressam Prof. Koçan; “Çocukların yaratıcılıklarının ve estetik duygularının erken yaşta desteklenmesi büyük önem taşıyor. Resim sanatı, çocukların ilerleyen yaşlarda yaratıcı, üretken ve dünyanın tüm renklerini, güzelliklerini algılayabilecek kişiler olmasına olanak veriyor. Çocuklara resim sanatını tanıtan ve sevdiren her projeyi yürekten destekliyorum. Bu yarışma çocukları görsel dünyanın zenginliğine davet ediyor, çocuklar da kendilerini özgürce ifade edebilme fırsatı buluyor” diyor.
Yazarın Tüm Yazıları