Doğuda sağanak var, batıda yok

Yağış geliyor ama Türkiye genelinde değil. İç ve doğu bölgelere geliyor. Yağış İç Anadolu’da çok dar bir alanda, ağırlıkla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülecek.

Hafta sonuna geçişte de etki alanını daraltıyor, yağış yalnızca Doğu Anadolu’da devam edecek. Sıcaklıklar yağışlı alanlarda 4-5 derece düştü, bunun dışında kayda değer bir dalgalanma yok ve ayın 11-12’sine kadar da ciddi bir dalgalanma şu an itibariyle görünmüyor.

*

Hafif bir serinleme yaşıyoruz, rüzgar ara ara sert esiyor, ekstra bir serinleme veriyor, bulutlar oluşuyor, hatta bazen kapatıyor ama yağış? Bir eksik yağış ama o yok! İşin kötü yanı havalar böyle ara ara bulanınca ve serinleyince her şey gibi barajlarımızın da boş olduğunu unuttuk. Başkentin baraj doluluk oranı % 1, 2’ye indi. İstanbul’da %15, Bursa’da % 7’lerde. Evet harcamanın % 70’i tarımsal sulamada kullanılıyor ama her alanda olduğu gibi evlerimizdeki harcamalarımızda da tasarrufa gitmemiz gerekiyor. TEMA’nın "Suyunu Boşa Harcama" kampanyasını biliyorsunuzdur. TEMA diyor ki; eğer istersen 4 kişilik bir aile olarak yılda 140 ton suyu kurtarabilirsin! Bunun için evlerimizde 5 uygulamayı yapmamız gerekiyor. Öncelikle musluğu kapatmayı öğreneceğiz! Tıraş olurken, diş fırçalarken, sebze-meyve yıkarken musluğu sürekli açık tutmayacağız, ihtiyacımız halinde açıp, sonrasında kapatmayı bileceğiz. Banyoda keyif yapmayı sevenlerden misiniz? Bir kere bundan kesinlikle vazgeçmemiz gerekiyor. Banyo yapma sürelerimizi biraz kısaltacağız, mümkünse banyo yerine duş almayı tercih edeceğiz. İnanın banyoda kalma süremizi 15 dakikadan 12’ye, 10 dakikadan 8’e, 6 dakikadan 5’e indirmek temizlenmemiz açısından hiçbir şey değiştirmeyecektir. Sonra sifonlar! Gereksiz zamanlarda, yerli yersiz sifon çekmeyeceğiz. Sifonlarınızın haznesini küçültemiyorsanız içerisine dolu bir litrelik su şişesi koyabilirsiniz. 4 kişilik bir ailenin her bir bireyi günde 5 kez sifon çekiyor olsa, bu uygulamayla her gün 20 litre suyu kurtardınız demek! Sonuncusu bulaşıklar! Bulaşıkları elde yıkarken, bulaşık makinesine göre çok daha fazla su harcıyoruz (gerçi ben bulaşık yıkamıyorum, nezaketen birinci çoğul şahıs yüklemi kullandım, yoksa yanlış yerlere yanlış mesajlar gitmesin :) ). Bunun da araştırması yapılmış, bulaşıklarını makinede yıkayan 4 kişilik bir aile, bulaşıklarını elde yıkayan başka bir aileye nazaran yılda 40 ton daha az su harcıyor. Okuduğunuz gibi bu 4-5 madde gerçekten atla deve değil. Çok rahatlıkla uygulanacak şeyler. Aslında bu uygulamaları çok fazla yapamama nedenimiz unutkanlığınız ve alışkanlıklarımızdan kolay vazgeçememek. Alışkanlıklarınızı değiştirmek için size söyleyebileceğim çok fazla bir şeyim yok ama unutkanlığınıza karşı bir önerim var; bir kağıda "Suyunu Boşa Harcama" ya da "Tasarruf" ya da "Susuz kalacağız" ya da "Noooolur, bir bardak su!" yazarak banyo ve mutfağınıza muslukların yakınlarına bir yere yapıştırabilirsiniz, unutkanlığa bir çözüm olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları