Doğalgaz soygunu

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Ankara, Refah'lı Belediye Başkanı İ. Melih'in çilesini çekmeye devam ediyor. Apartman yöneticisi Sevil Arda yazıyor:

‘‘Ankaralı vatandaşların başı, bugünlerde doğalgaz ödemeleri ile dertte. Bir örnekle durumu arz ediyor, değerlendirmeyi ve çözümün nasıl olması gerektiğini sizin takdirinize bırakıyorum.

Apartmanımız doğalgazla ısıtılıyor. Doğalgazı bir yıldır yeni kartlı sisteme göre kullanıyoruz. Yani aylık doğalgaz ihtiyacımızı peşin ödeme ile satın alıp elektronik kartla saate (sayaca) yükleme yapıyoruz. Geçen 1996/1997 sezonunda 6 aylık doğalgaz harcamamız 700 milyon lira oldu.

Mayıs-ekim arasında doğalgaz kullanmadık. Ama saatimiz (sayacımız) yüklü idi. Ekim 1997'de, saatimizde birdenbire ‘‘Eksi gaz’’ yazısı okundu. O günlerde de (bu sayaçları üreten) Alfagas firması ile Büyükşehir Belediyesi kontrol memurları, saatleri kontrol ettiler.

Havalar soğuyunca yeniden gaz satın alıp saate yükleme yaptık, ama gaz temin edemedik. EGO'ya başvurduk. Bizim gibi gelenler pek çoktu. Aldığımız cevap ‘‘Geçen kıştan 400 milyon lira borcunuz var. Bunu ödeyin, ayrıca yeniden gaz satın alın’’ oldu.

Borcumuz olmadığını, bir yanlışlık olduğunu söyledik, makbuzlarımıza bakmalarını isteyince görevli memur sertleşti... ‘‘Geçen şubat ayında sayaçlarda arızalar oldu. İç saat ile dışta okunan saat rakamları arasında fark ortaya çıktı. Bu, eksi gaz demektir. Parasını o tarihte şiddetli kış nedeniyle tahsil edemedik. Tahsilatı yaza bıraktık’’ dedi. Sorumlu mühendis ve yöneticilerden de aynı cevabı aldık.

Sorduk: ‘‘Saatler ve sayaçlar kapalı ve mühürlüdür. Eksi gaz nasıl olur?’’

Cevap: ‘‘İç saatin çıkış memesi tıkanmıştır, rakamlar dönmemiştir.’’

Sorduk: ‘‘Niçin iki ayrı gaz ölçme saati var? Bunlar niçin birbirleriyle uyumlu çalışmıyor?’’.

Doğalgaz kullanan diğer ülkelerde böyle bir olay yaşanmıyor. Bu çifte saat niye? Ölçümler, niçin yöneticinin yanında yapılmıyor? Okumayı sağlıksız yapıyorlar, saatleri kontrol ederken eskiden yüklenenler de silinmiş oluyor.

Mahkemeye başvurma hakkımızı saklı tutarak, sorunu çözmeye çalışıyoruz. EGO'dan son cevap şöyle geldi: ‘‘Mahkemeye de başvursanız biz haklı çıkarız.’’

EGO, ödemeleri Amerikan Doları üzerinden alıyor. Şubat 1997'deki dolar ile Ekim 1997'deki dolar arasında dağlar kadar fark var. O halde hesaplama nasıl yapılıyor? Şubata göre mi, ekime göre mi?

Ankara'nın bu doğalgaz bilmecesine lütfen siz el atın. Yanlışlar niçin halka ödetiliyor? Niçin tek ölçerli saat kullanılmıyor? Yoksa bu işte başka bir iş mi var?’’

***

Dün sabah gazeteye gelirken karşıma biri çıkıyor. Çankaya, Farabi Sokak 13 Numaralı apartmanın kapıcısı imiş. Sayaçları arızalı olduğundan, apartmana yüz milyonlarca lira doğalgaz parası bindirmişler. Çözüm bulmamı istiyor.

Evet, bu işin içinde başka işler var sevgili okuyucularım! Burada defalarca yazdım.

İşin içinde Refah'ın ‘‘Adil Düzen’’ hikâyesi var! Refah'lı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih tarafından, Alfagas isimli bir firmaya ödenen trilyonlar var.

İ. Melih, Ankara'nın tüm doğalgaz sayaçlarını ‘‘Peşin ödemeli’’ olanlara çevirdi. Bu ihalelerin tümünü, o günlere kadar ismini cismini bilmediğimiz Alfagas isimli bir imalathane kazandı! Bu imalathaneye devletin ve milletin trilyonlarca lirası hem de dolar üzerinden ödendi. Ödemeler halen devam ediyor.

Sayaçlar Allah'a emanet! Bundan bir süre önce, bu konuda bir rezaleti ortaya çıkarmıştım. Bizim Ankara bürosunun yanındaki koskoca Kavaklıdere Postane ve Santral binasının sayacı, haftalarca bozuktu.

Bunu noter kanalıyla üç kez belgeledim ve burada yayınladım. Koskoca bina ısınıyor, Alfagas sayacı ise çalışmıyor, kuzu gibi yatıyordu! Bina, haftalar boyu bedava ısındı! Alfagas sayaçları çok iyi çıkmıştı!

Şimdi ise vatandaştan sürekli fazla para istiyorlar... Çünkü bir sürü binanın Alfagas sayacı bozuk. Oralarda oturanlar beleş ısınıyor.

İşte bu yüzden, önüne gelenden haksız para kesmeye kalkışıyorlar. İsterseniz vermeyin. Eliniz mahkûm, istedikleri parayı bastıracaksınız. Aksi halde doğalgazınız kesiliyor. Kış aylarında donacak değilsiniz ya!

Vatandaşa rasgele gidiyorlar, milyarlarca lira parayı fazladan alıyorlar.

‘‘Peşin ödemeli’’ sayacın ‘‘eksi gaz’’ göstermesi ne demektir? Sayaçlar nasıl oluyor da eksiye geçiyor? Eğer geçiyorsa, niçin o zaman müdahale etmiyorsunuz?

Şu anda Ankara'da binlerce kamu kuruluşu, apartman ve ev, bu rezaletle uğraşıyor. Önlerine gelen acayip şişirilmiş paralarla boğuşuyor.

***

Burada İ. Melih'e defalarca sordum. Şimdi bir kez daha soruyorum:

‘‘Alfagas isimli bu imalathaneye bugüne kadar dolar üzerinden kaç trilyon lira ödedin?’’.

Bir türlü yanıt veremiyor... Elimdeki belgelere göre, bu imalathaneye bugüne kadar ödenen para, yaklaşık 4 trilyon!

İ. Melih, Alfagas sayaçlarını dolar fiyatı üzerinden satın alıyor!

Memleket öyle bir duruma gelmiş ki, tümü belgeli olan bu rezaletin hesabını soran bir makam yok. Ankara Valiliği sormuyor, İçişleri Bakanlığı sormuyor, yargı sormuyor.

***

Alfagas isimli imalathane, İ. Melih'ten sırf doğalgaz sayacı için bugüne kadar 72 milyon dolar tutarında ihale kazandı. Korkunç bir rakam.

1996 yılında ödedikleri vergi ne kadar?

Sadece 26 milyar 693 milyon lira.

Bu rezaleti Maliye Bakanlığı'na duyuruyoruz, ses çıkmıyor! Torpilli imalathanenin defterlerine el konulmuyor.

Türkiye, 72 milyon dolarla bin tane sorununu çözer. Ankara'nın paraları eşe dosta, şeriatçılara ve torpillilere hortumlanıyor, ama kimi kime şikâyet edeceksiniz?

Doğalgaz soygununu Mesut Yılmaz hükümetine mi şikâyet edeceğiz?

Haydi canım, sen de!

Yazarın Tüm Yazıları