Dışarısı bozmazsa Merkez’in döviz alımı sürer

HAREKETLİ bir haftanın ardından bankaların fon yönetimleri, dün sakin bir gün geçirdiler. Öğleden sonra, yaprak kımıldamadığı için iyice gevşeyip, önümüzdeki haftayı tartıştılar.

Banka iktisatçıları da fon yöneticilerini ‘daha temkinli olmak’ konusunda, biraz daha fazla uyarmaya başladılar. Önceki gün bazı fonların kağıt satıp döviz talebi yaratması, biraz tedirginlik yarattı. Kısacası; hava değişmiş değil ama öyle anlaşılıyor ki; örneğin geçen haftaya kıyasla önümüzdeki hafta biraz daha temkinli olma gereğini duyacaklar.

Bir süredir IMF’yle anlaşmanın gecikmesinden rahatsız olanlar, torba yasaya IMF’nin takabileceğini düşünenler, AB’den gelen olumsuz haberlere takılanlar var ama bunlar da olumsuzluklara takıp takıp, ardından olumlu havanın sürdüğünü görünce, genel havaya kapılmaktan başka çare göremiyor.

Tedirginlikler birikmeye başladı ve bankacılar artık günlük olumsuzluklara ve piyasa hareketlerine daha temkinli yaklaşma gereği duymaya başladılar.

Daha doğrusu herkes bir geri dönüş bekliyor ama her harekette ‘geri dönüş şimdi mi?’ diye soranlar, yeniden hava yumuşayınca ‘demek ki daha sonra başlayacak’ deyip, günlük normal alım satımlarına geri dönüyorlar.

Bir bankacı gelinen noktada gözlerin tümüyle dışarıda olduğunu, dışarıdaki havanın bozulmaması halinde bir sıkıntı beklenilmemesi gerektiğini söylüyor.

Aynı bankacı, ‘Yine piyasa sakinleşti. Merkez Bankası herhalde çektiği dolarların neticesini bir süre daha izler. Ama görünen o ki; dışarıdaki hava böyle gittiği sürece, Merkez Bankası döviz alımlarına bundan sonra da devam etmek zorunda kalır’ yorumunu yaptı.

Yabancılarla çalışan bir başka bankacı ise, faizlerin 15.98’e kadar düştüğünü hatırlatarak, bu oranlardan artık yabancılara alım tavsiyesinde bulunmadıklarını söyledi.

Hem bono faizlerinin hem hisse senedi fiyatlarının geldiği seviyenin beklenenden olumlu olduğunu kaydeden aynı bankacı, bu değerlerin tümüyle yabancı fon akımlarının seyri nedeniyle yakalandığını ifade etti. Dışarıda bozulma havası olmadığını kaydeden aynı bankacı, ‘Dışardaki bozulmanın zamanlamasını tahmin etmek çok güç, bir bozulma olmasını herkes bekliyor ama şimdi değil gibi gözüküyor’ dedi.

BANKALARIN REZERVİ DÜŞÜYOR

Önceki gün bir-iki fonun kağıt satıp döviz almasıyla, Merkez Bankası müdahalesiyle kıpırdamayan kurların biraz yukarı çıktığını kaydeden bankacılar, bu arada vatandaşların da döviz bozdurduğunu, kurun yeniden yumuşamasında bunun etkili olduğunu söylediler.

Bir bankacı vatandaşın çıkış seyri olduğunda aynı gün döviz satıp, daha sonraki günlerde yeniden beklemeye girdiğini belirterek, vatandaşın sattığı dövizin nerede park edeceğinin önemli olduğunu kaydetti.

Bankaların serbest döviz rezervinin birara 11.5 milyar dolar düzeyine çıktığını kaydeden aynı bankacı, şu sıralarda bu serbest rezervin 8 milyar doların altına indiğini kaydetti. Dolayısıyla bankalardan vatandaşların almasıyla çıkan dövizlerin, sonuçta yabancılar ve Merkez Bankası tarafından satın alındığının ortaya çıktığı anlaşılıyor.

Aynı bankacı geçen yıl Nisan ayındaki harekette bankaların serbest rezervlerinin düşük olduğunu hatırlatarak, ‘bankaların serbestçe kullanabilecekleri döviz 4.5 milyar dolarlara gerilediğinde, dövizdeki hareketler daha sert olmaya başlar’ dedi. O zaman dövize talep olduğunda kurların daha hızlı seyredeceği anlaşılıyor.

Kısacası; içerdeki kurların ve faizlerin seyri artık tümüyle dışarıya, ABD faizlerinin ne olacağına, petrol fiyatlarının uluslararası ekonomileri, enflasyonlarını nasıl etkileyeceğine, buna bağlı faizde nasıl kararlar alınıp, fon akımının değişip değişmeyeceğine bağlı gibi...

Dışarıdaki hava olumlu olmaya devam ettikçe, içeride döviz talebi olmadığı için Merkez’in döviz almasından başka çare görünmüyor. Merkez bunu yine döviz müdahaleleri ile mi yapar yoksa , ihale miktarlarını mı artırır, bekleyip, göreceğiz...
Yazarın Tüm Yazıları