Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Dikkat! Renk patlaması var

2009 renk yolculuğumuza bu hafta canlı, parlak, neşeli bir kombinasyonla devam ediyoruz.

Trend ajanslarının “color crash” ya da “color patch” olarak tanımladıkları bu renk yarışında, mimoza sarısı, pembe, fuşya, oranj, mavi, kırmızı, mor gibi baskın renkler özgürce ve kuralsızca yan yana getirilip, mekanlarda görsel bir patlama yaratılıyor. Amaç, sizi metropollerin sıkıcı karmaşasından çalıp baharın dinamizmine ve pozitif enerjisine kaptırmak.

Ne kadar hızlı geçtiği bir türlü anlaşılmaz bir bahar olacak bu, çünkü moda ve dekorasyon dünyası yaz için geri sayıma başladı bile. Çiçek ve grafik desenleri ile gökkuşağı renklerinin birbirini kovaladığı ateşli bir sezona yaklaşırken, elimizdeki ilk ipucu ‘renk’ oluyor.
2009’un senaryosunu yazan trend otoriteleri, 80’lerin ruhunu, rock stilini, retro tarzları ve maksimalist atmosferleri kuvvetlendirecek bir skala olan ‘neon renkleri’ne işaret ediyor. Renklerin en parlak tonlarına, göz alıcı efektlerine, dikkat çekici etkilerine... Dünyanın karamsar yüzüne inat, pembe, mavi, kırmızı ve sarı gibi iyimser renklere sarılıyoruz. Doğudan batıya kadar geniş bir coğrafyaya uzanan bu renklerden ve pigmentlerden yola çıkacak olursak, karşımıza insan psikolojisini güçlendiren, vücudu harekete geçiren, ruhu neşelendiren, daha sportif bir günlük hayata yönelten bir palet çıkıyor.
Yaratıcı içgüdüleri harekete geçiriyor, adrenalini artırıyor. Orijinini kırmızıdan ve dolayısıyla tutkudan alan bu renklerin, algı odağını yaratıcılığa konumlandırarak derinleştirdiğini ve hızlı düşünmeyi tetiklediğini de eklemek gerek. Pembenin, saflığın ve olumlu düşünmenin başlangıcı olduğunu, morun ise daha mistik bir atmosfer oluşturarak, kullanıldığı mekânı ruhsal bir terapi alanına dönüştürdüğünü de. Kısacası, bu güçlü gökkuşağı renkleri adeta terapi gibi.
Renk çılgınlığı, metalik yansımalarla da destekleniyor. Ultra-modern yaklaşımdan, neo-klasikliğe kadar uzanan yelpazenin bir yerlerinde mutlaka karşımıza çıkan gümüş-metal detaylar, sezonun en dikkat çeken trendleri arasında. Kısacası, renkler bu ay yüzünü enerjiye çevirdi. Mekânlar artık daha dinamik, ferah, hafif ve göz alıcı.
Gördüğünüz gibi, bahar beraberinde pek çok rengi getiriyor.

Kişiye özel gökkuşağı

Filli Boya 2009 bahar-yaz ayları için tüm hazırlıklarını tamamladı. Filli Boya’nın ColorExpress renklendirme sistemi kişiye özel renk üretim ile evinizi dilediğiniz gibi renklendirmek artık çok kolay. 1.108 renk ve 50 renk tonu grubundan oluşan istenilen renk tonunu tanımlayabileceğiniz ve tüm renkleri seçebileceğiniz ColorExpress ile ister 1 litre ister 100 litre olsun, istenilen renk, ton ve miktarda boyayı, Filli Boya’nın Renklendirme Merkezleri’nde size özel olarak hazırlatabilirsiniz.
2009 baharının coşkusunu evinize taşıyacak Filli Boya renkleriyle boyayacağınız mekanlarınız size her zamankinden daha aydınlık ve geniş görünerek, içinizi açacak. ColorExpress’in sizin için araladığı bu sihirli dünyaya girmek için o kadar çok nedeniniz var ki!

Evinizin bahar modası

Türkiye’nin en yaratıcı dekorasyon dergisi Maison Française, mart sayısında cesur, renkli ve kişisel bir stil yakalamanın farklı ipuçlarını vermiş.
Mevsimin stil laboratuvarından çıkan yeni birleşimler, “pop-couture”, “vintage-underground” ve “aristokrat-afrika” gibi yepyeni mekan kurgularını tanıtıyor. Dekorasyonda cesur renklere hazır mısınız? diye soran Maison Française, sezonun modası olan bu renkleri nasıl birleştirip yorumlayacağınız konusunda da öneriler veriyor. Trends 2009 dergisi ve Nişantaşı Dekorasyon Rehberi de, dekorasyon tutukunu okuyuculara mart ayı hediyesi.
Yazarın Tüm Yazıları