Didier Drogba: Kremanın da kreması

Henüz 5 yaşında Fransa'ya okumaya gitmeye karar veren Didier Drogba'nın Galatasaray'a çıkan yolu, ilginç tesadüflerle örülü. Karşınızda Fildişi Sahili'nin gurur kaynağı!

Haberin Devamı

Jose Mourinho onu Chelsea'ye getirdiğinde takvim yaprakları 2004'ü gösteriyordu. Portekizli onunla yeni bir başlangıç için tam 30 milyon Euro para saymıştı ve Stamford Bridge'de sayısız başarılar yaşayacağını biliyordu. Sonraki 8 yılda 8 farklı teknik direktörle çalışan Fildişi Sahilli yıldız sayısız başarılara imza atmıştı. Ancak Chelsea'nin 'Şampiyonlar Ligi' takıntılı sahibi Roman Abramovic'in istediği Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıramamanın vermiş olduğu baskı 2012'ye gelindiğinde eskisine göre çok daha fazlaydı. Allianz Arena'da mucizelerin yaşandığı o gecede yine başrol Drogba'nındı. Kulübünün tarihindeki en büyük kupasını almasını sağlayan yıldız oyuncu şöyle diyecekti sonraları: "Bu kupa Fransızca'da söylediğimiz gibi, 'Kremanın da kreması' oldu."

Haberin Devamı

Bu kupa Ünal Aysal'ın deyimiyle 'Çilek'in Galatasaraylı olması anlamına da gelecekti bir bakıma. Zira Drogba "Eğer Şampiyonlar Ligi'nde zafere ulaşmasaydık Chelsea'den ayrılmazdım" da demişti. Türkiye futbol tarihinin görmüş olduğu en önemli transferlerden biri olan Drogba'nın kariyerinden öncesine gidelim. Galatasaray'a götüren tesadüfler silsilesi aslında 1983'te aldığı bir karara dayanıyor... 1978'de Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'da dünyaya gelen Drogba, yedi kardeşin en büyüğüydü. Bankacı babası ve daktilograf annesine 'Ben eğitimim için Fransa'ya, amcamın yanına gitmek istiyorum" dediğinde henüz 5 yaşındaydı. İç savaşta birçok akrabasını kaybeden minik Didier'in ailesi 'Tamam' dedi. Soluğu Angouleme uçağında aldığında ne olduğunu anlamamıştı bile. Yolculuk boyunca ağlayacaktı... Ancak amcasının oturma izni üç yıl sonra dolacağı için ülkesine geri döndü. Bir sonraki Fransa macerası 'İkinci babam' dediği Michael sayesinde oldu. O an Drogba'nın yaşam fonunda 'Dönülmez akşamın ufkundayım' şarkısı çalmaya başlamıştı.

Atalarının köklerinden hiçbir zaman kopmadığını ifade eden Drogba, 15 yaşlarındayken Paris'in banliyö takımlarından biri olan Levallois-Perret'te oynamaya başlamıştı. Takım arkadaşlarının 'Mükemmel' olarak nitelendirdiği oyuncunun keşfedilmesi yeteneklerine nazaran kolay olmadı. Ardından başkentin uzaklarından Le Mans'da aldı soluğu. Yeni takımında sık sık sakatlanması onu üzüyordu. Yardımcı antrenör Alain Pascalou o günleri şöyle anlatıyor: 'Ailenden uzak kalmak senin zayıf hissetmeni sağlıyor. O yüzden hayatında bir şeyleri değiştirmeye başla' dedim. Bu andan sonra Drogba kendini bulacaktı. Guingamp ve Marsilya maceraları sonrası neler olduğunu hepiniz biliyorsunuz zaten!

Haberin Devamı

Chelsea'de geçirdiği muhteşem 8 sezonu 10 kupayla kapatan yıldız oyuncu Şanghay Shenhua macerasında Çin'e erken küstü. Ayağının tozuyla yeni bir kulüp arayan Drogba'yla Milan, Real Madrid gibi büyük kulüpler ilgileniyordu. Ancak sürpriz bir takım da yarışa katıldı. Şampiyonlar Ligi'nde zaferi hedefleyen sarı kırmızılılar Drogba'yı renklerine bağlayarak, 35 yaşındaki süper yıldızın çalımlarını andıran bir hamle yapmıştı... Chelsea'den ayrıldıktan sonra verdiği röportajda "Kendimi önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'nde bir başka takımda görebiliyorum. Yine de emin değilim, bakalım ne olacak" diyen yıldız, belki de Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde kupayı almasında aslan payına sahip olacak, üst üste ikinci kez bir başka takımla kupayı omuzlayacak...

Haberin Devamı

KENDİ AĞZINDAN DIDIER DROGBA

1 "Zaman zaman kendimi yere attığım doğru."

2 "En mutlu olduğum ya da dibe vurduğum zamanlarda taraftarı düşünürüm. Çünkü benim işim onlarla"

3 "Ailem beni mütevazı biri olarak yetiştirdi. Arkadaşlarım da bana bir yıldız gibi değil gerçek bir dost gibi yaklaştı. Saygımı hiçbir zaman yitirmedim. Bu nedenle küstah biri olmadım."

4 "Zidane ve Ronaldo gibi Birleşmiş Milletler'de elçi olmak istiyorum."

5 "Kazandığımızda bize 'Tecrübeli' kaybettiğimizde 'Yaşlı' diyorlar. Futbol hiç adil değil."

6 "Chelsea'den ayrıldıktan sonra yeni bir macera yaşamak istiyorum. Farklı bir lig, farklı bir kültür."

7 "Villas-Boas bize Şampiyonlar Ligi'ni kazanabiliriz dediğinde şöyle cevap vermiştim. Sen hayal mi görüyorsun? Bütün değerlerimizi kaybettik. Sonra o gitti, yaşlılar geri geldi ve kazandık."

Yazarın Tüm Yazıları