Deve devedir pire de pire

HER iki ülkenin gazeteleri yaylım ateşi açmışlar. Bir tarafta ‘‘vatanseverlik’’ tartışmaları, bir yanda her iki takımın oyuncularının yaşadıkları skandal, direniş ve krizler...

Sporda 'tarih' yazabilmek aklıselim sahibi olmakla mümkün.

Biz ne yapıyoruz; ölüm kalım savaşına dönüştürüyoruz sporu...

'12 Dev Adam'ımızı, bayan voleybolcularımızı ve Süreyya'yı -Paris koşusunda- nasıl inanılmaz şekilde gazladık?

Sonuçta yine üzülen biz olduk.

Spor bu, galip gelmek de var, yenilmek de... Yenilmek de dünyanın sonu değil. Sporda, çirkinliklerden uzak 'rekabet' olacak tabii. Kim güzel oynarsa alkışlanacak.

Ama biz pireyi deve yapıyoruz. Gerçeği, pireyi pire, deveyi deve olarak niye kabul etmiyoruz?

Bugünkü Türkiye-İngiltere karşılaşmasını adeta ulusal sorun olarak kabul ediyoruz; durum İngiltere açısından da aynı... (İngiliz gazetelerinde bizimkilerin aksine manşetlerde...)

Yenersek çağ mı atlayacağız, yenilirsek Türk futbolu mu çökecek? Veya İngiltere kocaman bir madalya mı alacak? Bilinçli bakarsak hiçbiri olmayacak.

Her iki takımın dünya futbolundaki yeri ve gücü belli. Nasıl olsa biri grup lideri olacak, diğeri de play-off'a kalacak. Değişen ne var ki?

Hayal kırıklığına gerek yok!

Gerçek ortada... Olay çıkma olasılığı yok, çünkü adamların taraftarı yok. Yeter ki, bizler çirkinlik yaratmayalım; sahaya bir şeyler atmayalım.

Bu karşılaşmaya verdiğimiz önem kadar Irak'a asker gönderme kararına karşı kılımızı hiç kıpırdatmayacak mıyız, Kıbrıs'ın geleceğinin ne olacağını düşünmeyecek miyiz? Laik Cumhuriyet'in nereye gittiğini sorgulamayacak mıyız? Hiç olmazsa bu akşamdan sonra...

Asıl ölüm kalım savaşı bu temel sorunlarda değil mi?

Milli Takımımıza başarılar.

Halka eşek eti veren belediye


EMİNÖNÜ Belediye Meclisi'nde geçenlerde ilginç bir istifa olayı meydana geliyor.

SP'li Abdülhakim Yeşilırmak, bir anda söz alarak Meclis üyelerini şoke eden bir açıklama yapıyor:

‘‘Siz fakir vatandaşlara yemek veriyorsunuz. Yemekte verdiğiniz etleri ben kebap eti sanıyordum, maalesef bunlar eşek etiymiş. Artık bu partide kalamam, istifa ediyorum.’’

Aslen Bingöllü olan Yeşilırmak'ın sözleri tutanaklara geçiyor, istifa mektubunu bırakarak salondan çıkıyor.

Bu olayı bize anlatan bir partili, ‘‘Böyle bir şeyi ilk defa duyduk, biz de şaşırdık. Bu yemek olayı tamamen oy avcılığına bağlı olarak sefertası ile evlere yapılan yardım... Bu yapılan çok ayıp’’ dedi.

Eminönü Belediyesi'nde Saadet Partililer ağırlıkta; Başkan Lütfi Kibiroğlu da bu oturumda bulunmadığı için bu açıklamayı tutanaklardan öğreniyor.

‘Niyazi’ olamayız


ASKERLERİMİZİN gitmesi halinde Irak'ta kayıp vermeyeceğimizi kim iddia edebilir? Misak-ı Milli ile belirlenen sınırlarımızı korumak için gerekirse hepimiz ölürüz. Ancak Kuzey Irak'taki KADEK'i yok etmek için oraya gider ama ABD ordusunu kurtarmak için hiçbirimiz 'niyazi' olmayız.

İktidarın üyelerinin ABD'de okuyan çocukları, Amerikan askerlerini kurtarsın. Hiçbir askerimizin canı dolar ile ölçülmez. Lütfen uyanın, kör bile aynı kuyuya iki defa düşmez. Kore'de düştük, Irak'ta düşmeyelim bari...

Dr. Halil FIRINCI AFYON

Haklı bir tepki


SAMSUN 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Turgut Öztürk'in sitemi: Fakültemiz tarafından fındıkta var olan sorunların aşılması amacıyla 'Fındık Borsası' konusu ele alınmıştır. Trabzon, Ordu ve Samsun milletvekillerinden hepsi olmasa bile önemli bir kısmı telefon ederek, telgraf ve faks çekerek panelle ilgilendiklerini ortaya koymuşlardır. Ancak ne hazindir ki fındığın ana üretim merkezi olmakla övünen Giresun parlamenterlerinden konuyla ilgilendiklerine ilişkin tek bir mesaj dahi alınamamıştır.

Durumu Giresun kamoyunun takdirine sunuyorum.

GÜNÜN SÖZÜ


‘‘2004 yılı bütçesi AK Parti'nin değil, IMF'nin, Dünya Bankası'nın bütçesidir. AK Parti sadece noter gibi bu bütçeyi Meclis'te onaylatacaktır. Hükümet halka değil, IMF'ye hesap verecektir.’’

(KESK Genel Başkanı Sami Evren)

Biliyor musunuz?


BERTRAND Russell Barış Vakfı'nın desteğiyle dünyanın çeşitli ülkelerinden savaş karşıtlarının girişimiyle oluşturulacak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin, ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair ve yönetimlerinin İstanbul'da yargılanacağının açıklandığını... (peaceturkeyQttnet.net.tr)

Biliyor musunuz?

MESAJ


ÖZÜRLÜ plakalı araçlara, şehrin alışveriş merkezlerinin bulunduğu bölgelerde ve kamu hizmetlerinin yoğun olduğu yerlerde özel yerler tahsis edilmesi, çağdaş kent yönetimi açısından son derece gerekli ve önemlidir. Bu amaçla Ankara için başta Kızılay, Ulus, Çankaya, Sıhhiye bölgeleri olmak üzere genel park yerlerinde hiç olmazsa, bir-iki araçlık, özel işaretli yerlerin tahsis edilmesini kent yöneticilerinden talep ediyorum.

Adnan HORAN-ANKARA

HALİÇ'in Cibali, Balat ve Ayvansaray semtlerinde son zamanlarda nezih lokantalar açılıyor; bölgenin sosyal yapısı değişiyor. Ancak beraberinde sorun da getiriyor. Mafya özentisindeki başıbozuk, hapçı kişiler bölgedeki işyerleri sahiplerini tehdit ederek bağlı kahyalarından haraç toplamak istiyorlar. Ne yazık ki, bu çapulcu takımı, Fatih Ekipler Amiri Süleyman Ulusoy'un Avcılar'a atanmasından sonra meydanı boş buldular. Yılanın başı şimdiden ezilmezse Haliç kıyılarında böyle bir sorunun başlayacağı bilinmelidir.

ÇAĞDAŞ Eğitim Vakfı'nın düzenlediği 'Çağdaş ve Laik Eğitimde Yeni Arayışlar, Yönelişler' konulu sempozyum Harbiye Askeri Müzesi'nde pazartesi günü 09.00-18.00'de. Ali Sirmen, Coşkun Kırca, Kemal Yavuz'un yöneteceği sempozyumun konuşmacıları; MEB Müsteşarı Prof. Necat Birinci, Prof. Ayhan Çavdar, Prof. Cem Alptekin, Cengiz Özakıncı, Gülseven G. Yaşer, Halim Mete, Prof. İsa Eşme, Kemal Özden, Prof. Mahmut Adem, Av. Muammer Aydın, Prof. Nur Serter, Doç. Şengül Hablemitoğlu, Tuncay Özkan, Tufan Türenç ve Prof. Türkan Saylan.

MARMARA Üniversitesi'
nin yeni öğretim yılına başlaması dolayısıyla bugün 10.30'da yapılacak açılış törenine Bülent Ecevit, Rauf Denktaş ve İstanbul'daki 6 üniversite rektörünün katılacağı bildirildi.
Yazarın Tüm Yazıları