Deterjan yer veya çamaşır suyu içerse

Rüzgar bu aralar o kadar tehlikeli, o kadar yaramaz, o kadar fena ki; kafasının üzerine sürekli yanıp sönen kırmızı bir ‘naniii’ sireni takmak istiyorum

Haberin Devamı

Çat orada çat burada, iki saniye önce balkonda iki saniye sonra salondaki masanın üzerine çıkmış ayakta. En sevdiği oyun koltuktan hoplamaca, sehpadan zıplamaca. Çatal, bıçak, kepçe, kaşık favori oyuncakları. Elektrik prizlerine taktığımız koruyucuları onlarla çıkarmaya çalışıyor. Telefon şarjı falan görürse prize çevirerek sokuyor, koruyucuyu çıkarıyor, şarjı prize sokup zafer duygusuyla pis pis gülüyor. Çarpılacak diye ödüm patlıyor. Ama asla vazgeçemiyor. Herkesin bir anlık dalgınlığını yakalayıp prizlere koşuyor.
Bunun gibi bir fetiş unsuru daha var: Deterjanlar, yumuşatıcılar, sabun tozları, ahşap temizleyicileri... Bulundukları dolabı açtığında suratındaki ifadeden ürküyorum inanın. Tabii hemen engelliyorum. İlgisini başka bir tarafa çekip temizlik malzemelerinden uzaklaştırıyorum. Zararlı olduğunu türlü taklalar atarak anlatmaya çalışıyorum. Ama tabii çok korkuyorum. Ya kaşla göz arasında elini deterjana daldırırsa, çamaşır suyu şişesini kafasına dikiverirse!
Her yıl binlerce çocuk yanlışlıkla kimyasal madde içimi sonucu, mide borusu yaralanmasına maruz kalıyormuş, düşündükçe delirecek gibi oluyorum. Allah korusun, diyorum ama korkuyorum. Korktuğunuzu da biliyorum.

Haberin Devamı

HEPSİ AYNI SONUÇLANMIYOR

Anadolu Sağlık Merkezi’nden çocuk cerrahisi uzmanı A. Nadir Tosyalı; çocukların kimyasal madde içmesi sonucu olabilecekleri ve önlemleri anlattı: “Yakıcı (korozif) madde içilmesi özellikle ilk beş yaşta sık karşılaşılan kazalardan. Vakaların hepsi aynı sonuçlanmıyor. Ne ve ne kadar içtiği önemli. Bazen çocuk zarar görmeyebiliyor, bazen de üçüncü derece yemek borusu (özofagus) yanığıyla sonuçlanıyor. Bazıları solunum sıkıntısı çekiyor bazıları da sadece şok geçiriyor. Yemek borusu yanığı, mutfakta kireç çözücü olarak kullanılan asit içerikli temizlik malzemesi ve daha çok da yine mutfakta yağ çözücü olarak kullanılan ve kuvvetli alkali içeren temizlik malzemesinin, yanlışlıkla, az miktarda da olsa içilmesiyle gelişiyor. Çamaşır suyu ve deterjan tipi temizlik malzemesinin içilmesiyle gelişebilecek yanıklar yüzeysel ve kalıcı hasara neden olmaz. Maddenin alınmasından sonra, erken dönemde hiçbir belirti olmayabileceği gibi hastanın tükürüğünü dahi yutamaması, ağızdan salya gelmesi, kusma, kanlı kusma (hematemez), ağız ve hatta göğüs çevresinde yanık yaraları görülebilir. Eğer yakıcı madde, küçük dille (epiglot) temas etmişse solunum güçlüğü belirtileri ön plana çıkmış olabilir. Herhangi bir belirtisi ve bulgusu olmadığında dahi hastada yemek borusu yanmış olabilir. Bütün pozitif öykülü hastalarda aksi kanıtlanıncaya kadar ‘yanık var’ muamelesi yapılmalı.”

Haberin Devamı

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ev temizlik malzemeleri kesinlikle çocukların ulaşamayacağı ve bulamayacakları şekilde saklanmalı ve kullanılmalı. Markasız malzemeler kullanılmamalı. Temizlik malzemeleri ve artıkları meşrubat şişesi, saklama kabı, bardak, fincan ve kase gibi kaplara konulmamalı. Yakıcı madde içen veya şüphesi olan çocuk kesinlikle kusturulmamalı, süt, yoğurt, ayran ve su içirilmeye çalışılmamalı. Bu yöntemler travmanın şiddetini daha da arttırmaktan başka bir işe yaramaz. En kısa sürede, çocuk cerrahisi kliniğinin bulunduğu en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli.


Yihuu! Süt çekme sutyeni yaptılar

Emziren, hayatının bir dönemini süt sağma makinesiyle aşk yaşayarak geçiren anneler bilir ki, süt çekerken başka bir iş yapmanıza imkan ihtimal yoktur. Elinizi azıcık kıpırdatsanız bile pompa kayar, süt akar. Bir damlası bile hazine değerinde olduğu için, anne asla risk almaz. Kıpırdamadan, başka bir şey düşünmeden süt sağma işine konsantre olur. Ama duyduğuma göre bu esaret sona ermiş. Biri kafayı çalıştırmış ve süt çekme sutyeni icat etmiş. “Süt çekme sutyeninin ön kısmında süt çekme işlemi yapan pompaları yerleştirebilmek için göğüs perdeleri bulunmaktadır. Bunlar elle tutmadan sütün çekilmesini sağlar.  Her türlü pompanın kullanıma uygundur. Göğüs kalkanları kullanılarak, sütlerin birikmesini sağlarız. Kullanırken aynı anda iki işi yapabilirsiniz. Makyaj yapabilir, fasulye ayıklayabilir, kitap okuyabilirsiniz” diyorlar. Hemen adresini vereyim. www.sutcekmesutyeni.com. Gözümle görmedim ama fotoğraflardan mucize gibi duruyor.


 

Yazarın Tüm Yazıları