Meslek odalarının partiler üstü olduğunu söyleyen başkan adaylarından İzzet Arpacı, "Ticaret ve sanayi odaları iktidarların manevrası olmaktan kurtulmalı" dedi. Halen meclis üyesi olan İzzet Arpacı ile DTO’nun geleceğini konuştuk.
Nasıl bir ticaret odası planlıyorsunuz?
- Bireysel özgürlüklerin saygı gördüğü ve bütün yurttaşların gelişmiş demokrasiden yararlandığı Türkiye’nin vatandaşı olmak isteyen üyelerimize, bunun ancak gelişmiş ekonomilerle sağlanabileceğini, burada odaların önemli görevlerinin olduğunu göstereceğiz. Sivil toplum örgütlerinin gücü elbette yadsınamaz. Yaşam bir heyecandır. Bu heyecanı oluşturacak toplumu mutlu edecek konulara daima şans tanınmalıdır. Denizli toplamda 2.5 milyar dolarlık ihracatının 1.7 milyar dolarını tekstilden sağlamaktadır. Ayrıca deri, mermer, kablo ve bakır tel ihracatında da iddialıyız. Bu nedenle Denizli ekonomisi için devletten pozitif ayırımcılık isteme hakkına sahibiz. Bu anlamda Denizli Ticaret Odası’na büyük görev düşmektedir. Krize müdahale eden, sorunları yukarıya anlatan, çözüm aşamasını adım adım takip eden bir oda için seçimleri fırsat görüyoruz. Pozitif bir değişime Denizli Ticaret Odası’nın her kurumdan daha çok ihtiyacı olduğunu biliyoruz.
Denizli ekonomisi krizden nasıl kurtulacak?
- Uluslararası Para Fonu (IMF)’nin kasasında şu anda üyelerine tahsis edebileceği 250 milyar dolar kaynak bulunuyor. Dünya Bankası da kriz için 100 milyar dolar kaynak yarattı. Buralardan pay almaya çabalamalıyız. Ancak ödün vermeden. Özel sektör ve finans sektörünün dış borcu bugün 156 milyar dolar gibi büyük bir rakamdır. Şirketlerin borcu bankaların üç katı kadardır. Bu nedenle IMF ile kısa sürede anlaşma sağlanmalıdır. Bugün ihracatı teşvik günüdür. Sanayici ihraç ettiği ürünün KDV’sini geri almaktadır. Ancak, ÖTV’nin yüksekliği hem maliyetleri yükseltiyor, hem de ihracatçıya kötü rüya gördürüyor. İhracatçı rekabet gücünü kaybediyor. Fabrikalardan işçi çıkarmadan maliyetler düşürülmelidir. 2009’un hedefi, büyümek, kar etmekten öte ayakta kalabilmek olmalıdır. Bunun için de planlı ve çabuk önlem paketleri açılmalıdır. Tüketici taleplerini canlandıracak paketler olmalı. Ancak kaynaklarımız son derece sıkıntılı. Bu nedenle istihdamın daralmasını engellemek zorundayız. Yatırım kredisi kullanan şirketlere yardımcı olmak hükümetin başlıca görevidir. Şirketlerin sorunlarını çözecek reçete hükümetin elinde. İmtiyazlı ortaklıklar teşvik edilmeli. Kamu da artık özel sektörle hareket etmeli. Sanayici ile bankalar arasındaki güven ortamı sağlanmalıdır. Denizli ekonomik sıkıntıyı ancak bu koşullarda atlatabilir. Bu nedenle Denizli Ticaret Odası’nda dinamik bir yapıya, atak yönetime ihtiyaç büyüktür.
Halen öğrenci
1954’te Denizli Babadağ’da doğdu. Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’yle Anadolu Üniversitesi İş İdaresi Bölümü mezunu. İzmir Eğitim Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Bölümü’nün de son sınıf öğrencisi. Evli ve üç çocuk babası olan İzzet Arpacı, Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğini yürütüyor.