Çöp kamyonu terör estirdi

Mamak’ta üç yıl önceydi. Çöp kamyonu karşıdan karşıya geçerken 25 ve 26 yaşındaki iki kız kardeşe çarpttı. Emel öldü, kardeşi Fernaz ağır yaralandı. Mamak Belediyesi tazminat isteyen ailesine “Çöp toplamayı özelleştirdik. Çöp kamyonu da şirketin, bizim sorumluluğumuz yok” yanıtı verdi. Aile davacı oldu.

Haberin Devamı

160 bin liralık rekor tazminat

Ankara 16. İdare Mahkemesi, “Çöp toplama belediyenin asli görevi. Özel şirkete hizmeti ihaleyle devretmesi sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Ağır hizmet kusuru var” diyerek, davayı kabul etti. Çöp kamyonu terörüne “dur” diyen idare mahkemesi, belediyeyi aileye 160 bin lira rekor tazminat ödemeye mahkum etti.

Yargı, belediyelerin çöp toplama işini özelleştirmesinin ardından denetimsiz çöp kamyonlarının sokaklarda estirdiği teröre “dur” diyecek çok önemli bir karar verdi.Ankara 16. İdare Mahkemesi çöp kamyonu terörüne rekor tazminat cezası kesti. 25 ve 26 yaşında iki kardeşi altına alıp ezen birini öldüren diğerini ağır yaralayan özel şirkete ait bir çöp kamyonu nedeniyle belediye “sorumlu” tutuldu. Ailesine 160 bin lira gibi rekor sayılabilecek manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Bakın dava nasıl açıldı.

Haberin Devamı

TERS YÖNDEN GELDİ VE EZDİ

17 Nisan 2010’da, Mamak’ta Osman Nazlı yönetimindeki çöp kamyonu, çöp toplamanın yasak olduğu sabah vakti ters yöne geçerek bir süre park etti. Aniden hareket eden çöp kamyonu karşıdan karşıya geçen Emel Tuygunoğlu ve Fernaz Uyar adlı kız kardeşleri altına aldı. Emel ölürken, kardeşi ağır yaralandı. Kaza sonu tutulan tutanakta çöp kamyonu şoförünün tam kusurlu olduğu, müteveffa ve mağdurun kusursuz olduğu saptandı. Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi de aynı yönde rapor verdi. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan şoföre 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

BELEDİYE TAZMİNAT TALEBİNİ REDDETTİ

Emel’in ailesi avukatları Selçuk Bağcı kanalıyla Mamak Belediye Başkanlığı’na başvurdu. Avukat Bağcı, anne, baba, kazada ağır yaralanan Fernaz için 40’ar biner lira diğer iki kardeş için 20’şer biner liradan 160 bin lira manevi tazminatı belediyeden talep etti. Belediye yanıtında, çöp toplama işinin ihale yoluyla özel bir şirkete gördürüldüğünü, Emel’e çarpan çöp kamyonunun belediyeye ait olmadığını, sorumluluğun şirkette olduğunu savunarak, ailenin tazminat talebini reddetti.

MAHKEMEDEN REKOR TAZMİNAT

Bunun üzerine aile Ankara 16. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava dilekçesinde, çöp toplamanın belediyenin asli görevi olduğu, ihale ile şirkete verilse bile belediyenin denetim ve gözetim yükümlülüğü ve ağır hizmet kusuru bulunduğu savunuldu. Mahkeme davayı kabul etti ve 160 bin lira manevi tazminatı Mamak Belediyesi’nin ödemesine oybirliği ile karar verdi. Mahkeme kararı şöyle:
“İdarenin birtakım hizmetleri ihale yolu ile özel şirketlere gördürme yetkisi var ise de, bu yetkinin mutlak anlamda özel şirketlere bırakılamayacağı, çöp toplama işinin belediyelerin asli vazifesi olduğu ve gündüz vakti çöp toplamanın yasak olduğu bir yerde söz konusu kazanın gerçekleşmesi nedeniyle idarenin ağır hizmet kusurunun bulunduğu..,”

Haberin Devamı

KARAR NE ANLAMA GELİYOR

Ailenin avukatı Selçuk Bağcı’ya “Bu karar ne anlama geliyor” diye sordum. Bakın O ne dedi:
“Bu karar idarenin yani kamunun bir işi ihale yöntemiyle özel şirketlere devretmesi durumunda dahi ihale verilen şirketlerin üçüncü kişilere vermiş olduğu zararlardan kurtulamayacağını gösterir önemli bir örnek karardır.
Bilindiği gibi, çöp toplama işinin belediyeler tarafından özelleştirilmesi ve ihale edilmesi sonunda çöp kamyonlarının sebep olduğu kazalarda büyük bir artış yaşanmıştır. Denetimsiz ve bilgisiz çöp işçileri cadde-sokaklarda adeta terör estirir hale gelmiştir. Belediyelerin bu kazalarda hiç payının olmadığını söylemek mümkün değildir. Kanımızca bu tür olaylarda belediyelerin sorumluluğunun kabulü denetim mekanizmasının daha iyi çalışmasına ve bu tür vakıaların önlenmesini sağlayacaktır. Karar bu yönüyle de önemlidir.

Haberin Devamı

BAŞKA EMEL’LER ÖLMESİN

Bizim Emel’imiz hakkın rahmetine kavuşmuştur. Ama en azından başka Emel’lerin ölmemesi için, sorumluluklarının ihale ile sona ermediğini gören belediyeler gerekli tedbirleri alacaktır. Kamu menfaatine karşı birey yaşamını önde tutan ve birey hakkını koruyan karar bu yönüyle de bizi ayrıca mutlu etmiştir.”

Yazarın Tüm Yazıları