Çok satanlar hem ulusal hem globaldir

HER ülkedeki çok satanlar listesi, o ulusun okur profilini verir mi? İngiltere, Almanya, Fransa, Amerika, Kanada ve Japonya’dan Amazon’a kitap ısmarlayan 47 milyon okurdan elde edilen rakamlarla her bir ülke için ayrı ayrı 10 kitaplık çok satanlar listesi düzenlemişler.

Gerek birinci sıradakiler, gerekse çok satanlar listesindeki kitaplar üzerine de edebiyat sosyoloğu Paul Filmer bazı yorumlarda bulunmuş. Ona göre bu listeler ulusal kitap beğenileriyle küresel (global) ölçütleri bir arada yaşatıyor.

Listelerin ortaya koyduğu bir gerçek, Japonya’nın çok satanları arasında Dan Brown’ın Da Vinci Şifresi yok. Belki de kitabın konusu onları pek ilgilendirmiyor.

Listeden genel bir değerlendirme yapan Filmer, okunan kitaplara bakıldığında Amerikalıları politik, Fransızları yurtsever, İngilizleri de şöhret düşkünü buluyor.

J.K. Rowling’in yeni kitabı Harry Potter and the Half-Blood Prince (dilimize ne adla çevrileceği henüz belli değil) sadece Almanya listesinde yok.

* * *

BEN
TV dizileriyle kitaplar arasında bağ kurulmasından yanayım. Türkiye’de bir türlü kurulamayan bir bağlantı.

Jon Stewart’ın The Daily Show With Jon Stewart Presents America: A Citizen’s Guide To Democracy in Action’u Amerika’da çok satanların tepesinde.

Türkiye’de Hayatım adıyla yayınlanan (Doğan Kitap) Bill Clinton’ın anıları da 10 kitaplık listede yerini koruyor.

Serüven kitaplarına düşkün Kanadalıların listesinde de Bill Clinton var.

Almanya’da çok satanlar arasında yedinci sıradaki kitap Antoine de Saint-Exupery’nin Küçük Prens’i. İncelemeyi yapanları da şaşırtmış bu durum.

Japonya’da çok satanlar listesi incelendiğinde ağırlık kendi yayınları üzerinde.

Harry Potter’ın yeni kitabı dışında hepsi Japon yazarlarının diyebiliriz.

Filmer, karşılaştırmayı yaparken, roman (fiction) cinsi kitaplardan çok roman-dışı (non fiction) kitaplar konusunda ulusal ayrılıklar göründüğü kanısına varmış.

* * *

YAZIMI
şöyle özetleyebilir miyim?

Yayıncılık dünyasındaki küreselleşmeyi iki yazar temsil ediyor:

J.K. Rowling ve Dan Brown.
Yazarın Tüm Yazıları