Çocukları rahatsız eden film yüzünden uçak başka havalimanına indi

Uçakların planlanan varış noktasından farklı bir yere inmesine havacılıkta ‘divert’ deniyor. En çok da teknik sorunlar, meteorolojik gelişmeler veya sağlık nedeniyle uçaklar ‘divert’ ediyor. Ama bu hikâye çok farklı.

Haberin Devamı

Tarihler 2 Şubat 2013’ü gösterirken, United Havayolları’nın 638 sefer sayılı yolcu uçağı Denver’dan Baltimore’a uçuyordu. Anne - baba ve 4 ile 8 yaşlarındaki iki erkek çocuktan oluşan bir aile, Airbus A320 tipi uçağın yolcuları arasındaydı.

FİLMİ HERKES SEYREDEBİLİYORDU

Kabin amiri, zamanında yapılan kalkışın ardından eğlence sistemini çalıştırdı. A320 uçağında ekranlar açılarak indi. Reklamların ardından bir film başladı. Genel ekranlardan yayımlanan filmi, uçaktaki tüm yolcular seyredebiliyordu.
Ebeveynler önce filmle pek ilgilenmese de birkaç dakika sonra çocukların pürdikkat ‘Alex Cross’ adlı filmi seyrettiklerini fark ettiler. Ekrandan gözlerini alamayan çocuklar anne-babalarının söylediklerini bile duymuyordu.
Genç anne - baba filme göz attıklarında adeta şoke oldular. Şiddet sahneleri arka arkaya geliyordu. United’ın dergisinde kabin eğlence sistemi hakkında bilgi veren sayfalarda ise Alex Cross’un ABD’de ‘PG13’ olarak adlandırıldığı, yani 13 yaş üstü izleyiciler için uygunluk gösterdiği belirtiliyordu.

Haberin Devamı

EKRANLARI KAPATIN!

Hemen kabin memurunu çağırdılar. Filmin çocukları için uygun olmadığını, sistemin kapatılması gerektiğini söylediler. Kabin memuru yolcuları dinledikten sonra amirin yanına gitti. Biraz sonra da kabin amiri ailenin yanına geldi.
Anne durumu anlatırken bir arka koltuktan uzanan yolcu, “Ben bu filmi seyrediyorum. Filmi durduramazsınız” diye çıkıştı.
Kabin amiri konuyu pilotlara ileteceğini söyleyerek yanlarından ayrıldı. Aradan birkaç dakika geçti.
Pilotların yaptıkları anonsta kullandığı “Güvenlik nedeniyle Chicago’ya inmek üzere alçalıyoruz” sözleri tüm yolcuları tedirgin etmişti.

İNİŞTE POLİS KARŞILADI

Chicago O’Hare Havalimanı’na inen United uçağı açığa park ettirildi. Polis kabine girdi ve aileye eşlik ederek uçaktan indirdi. Ardından da terminaldeki United bilet satış ofisinin önüne kadar götürdü. Burada aileye yeni bir bilet düzenlendi. Kabin eğlence sistemi olmayan bir başka uçakla Chicago’dan Baltimore’a uçuruldu.
Aile, bu olayın arkasından hava yolundan özür bekledi. Herhangi bir cevap alamayınca da dava açtı. Mahkemeye giden olay, önceki gün ortaya çıktı ve büyük ilgi çekti.

Haberin Devamı

Alex Cross: Seri katilin peşinde

‘Lost’ dizisinden Matthew Fox ve ‘Leon’ filmiyle tanınan Jean Reno’un oynadığı filmde, psikoloji eğitimi almış cinayet masası dedektifi Dr. Alex Cross ile Picasso olarak tanınan seri katil arasındaki mücadele anlatılıyor.

En ilginç Divert’ler

Uçakların planlanandan farklı noktalara inmelerinin yaklaşık yüzde 40’lık nedeni teknik arızalar. Pilotlar risk almayarak sorunun giderileceği bir başka meydana iniyor. İkinci sıradaysa yüzde 35 ile meteoroloji var. İnilecek havalimanının kötü hava şartları nedeniyle kapanması nedeniyle uçaklar yedek meydanlara yönlendiriliyor. Sağlık sorunları ise yüzde 20 civarında. Bunun dışında kalan diğer nedenlerse uçuş güvenliğini tehlikeye atmaya giriyor. Bugüne dek rastlanan bazı ilginç divert’ler şu şekilde:
Ailece sigara içtiler: Kanada’dan Dominik Cumhuriyeti’ne uçan bir yolcu uçağında nikotin krizine giren karı - koca tuvalette sigara içti. Uçak Bermuda’da divert etti. Çift tutuklandı.
Kredi kartlarınızı verin, inip yakıt alacağız: İrtifa değişikliği veya meteorolojik değişimler nedeniyle yakıtı yetmeyen uçaklar bazen hava yolunun anlaşma yapmadığı bir meydana inebiliyor. Yakıt şirketleri para almadan yakıt vermediği için pilotlar yolculardan ödemede yardım isteyebiliyor.
Koltuklar gevşedi: Amerikan Havayolları’nın başına gelen olayda, uçakta 12’nci sıradaki koltukların yerinden oynaması nedeniyle pilotlar divert etti. Yapılan incelemede bakımdan çıkan sekiz uçağın koltuk bağlantılarında sertifikasız malzeme kullanıldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

soru - cevap

Bagaj kartını kaybederseniz ne olur?

İç hatlarda Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 109; uluslararası uçuşlarda Montreal Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesi gereği hava yolu şirketi, kontrol edilmiş her bir parça bagajı için yolcuya ayrı bagaj kartı vermek zorunda.
Bavulu kargoya giden yolcunun,
bagaj kartını kaybetmesi, yolcuya
eksik bilgi içeren kart verilmesi yahut hiç kart verilmemesi durumunda, yolcu ile hava yolu şirketi arasında mevcut ve bilet ile ispatı mümkün yolcu taşıma sözleşmesi bundan etkilenmez. Ancak yolcu taşıma sözleşmesinin hukuken geçerliliği bilet veya bagaj kartı düzenlemesine bağlı değildir. Çünkü bunlar sadece bir ispat aracıdır.
Bagaj kartının eksik düzenlenmesi veya hiç düzenlenmemesi durumunda, hava yolu şirketi sınırlı sorumluluk veya sorumsuzluk imkânlarını kaybeder. Sonuçta bagajının hasarı, kaybı veya geç teslimi durumunda elinde bagaj kartı bulunmayan yolcu dahi, hava yolundan tazminat talep etme hakkına sahip. Yolcu sadece, hava yolunun aksini iddia etmesi durumunda ispat sorunu yaşayabilir.
Sami Aksoy
(Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Deniz ve Taşıma Hukuku Öğretim Elemanı)

Yazarın Tüm Yazıları