CHP alternatif ’İstanbul 2010’a hazırlanıyor

YEREL seçimlerde, İstanbul ilçe belediye başkanlığı sayısını 4’ten 12’ye yükselterek çıkan CHP, alternatif "İstanbul 2010 Kültür Başkenti" projesi başlatıyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in, "2010 için inisiyatifi CHP alıyor" sloganıyla duyurduğu çalışma kapsamında, CHP’li belediyelerin 2010 yılı boyunca yapacakları tüm kültürel etkinlikler tek merkezden koordine edilecek. CHP’li Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Sarıyer, Adalar belediyelerinin öncü olacağı ve Tekin’in koordine edeceği ’Alternatif 2010’ projesi kapsamında çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacak.

Projeye göre, öncelikli olarak sahne sanatları kapsamına giren etkinlikler düzenlenecek; dünyaca ünlü sahne sanatçılarının ’Alternatif 2010’ kapsamında İstanbul’da sahneye çıkması hedeflenecek.

Tarihi mekanların restorasyonuna yönelik projeler geliştirilecek; mülk sahiplerinin restorasyon taleplerine maddi destek sağlanacak, belgesel çalışmaları desteklenecek. Kentsel tasarım örneklerinin yaşama geçmesi konusunda CHP’li belediyeler öncü olacak; bu kapsamda özgün kent mobilyaları kullanıma sokulacak.

Tekin şöyle konuşuyor:

"İstanbul 2010 Kültür Başkenti başlığı altında merkezi bir yapı oluşturuldu. Ancak, bu yapıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın bile inisiyatifi yok. Üstelik neredeyse altı ayda bir üyelerinin istifa ettiği bir oluşumla İstanbul 2010’a hazırlanmaz. Biz bu kentin anamuhalefeti olarak tüm belediyelerimizle birlikte inisiyatif almaya karar verdik. Gerekirse, Sayın Topbaş’a da destek veririz."

Başbakan’ın ’Siz öldürmeyi bilirsiniz’ sözünü unutmadık

HÜKÜMETİN, Suriye sınırındaki mayın temizleme işlemini yabancılara vermesi bu ülkeyi felakete sürükler. Hele hele bunu İsrail alırsa tam bir felaket olur. İsrail, Filistin topraklarını satın alarak kuruldu. İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e bağıran Başbakan "Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" dedi. Bu mayın ihalesi İsraillilere verilirse, yarın oranın İsrail toprağı olmayacağının garantisini kim verecek? Büyük İsrail, Güneydoğu Anadolu’yu da kapsıyor. Filistin toprakları nasıl satın alınıp devlet kurulduysa bizde de aynısı olacak. "Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" diyen Başbakan, Güneydoğu Anadolu’da bu yüzden çatışma çıkacağını göremiyor mu ya da daha açık bir şekilde söylersem görmek istemiyor mu? "Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" diyerek o topraklar İsrail’e verilirse, İsrail’in ilerde yapabileceği insanları öldürme girişimine Başbakan da ortak olmuyor mu?Gürkan ÖNEMLİ

Çekten çekenler

YÜCE Türk adaleti aynı yasa kapsımında yargılanan insanların bir kısmına beraat verirken, bir kısmına hapis vermektedir. 3167 No’lu Çek Yasası kapsamında karşılıksız çeke Sakarya, Bilecik, Şişli mahkemelerinde beraat, diğerlerinde ise hálá hapis cezası verilmektedir. Bundan bilginiz var mı? Yoksa, benim gibi sokaktaki adam bunu nasıl bilebiliyor. Varsa, niye müdahale edilmiyor? Bir ilde suçlu, diğerinde suçsuz.

Burada bir vebal söz konusu değil midir, eğer söz konusu ise bu kimin omuzlarındadır?
E.E.

3 bankanın çalışanları Danıştay’ı bekliyor

"BEN adının açıklanmasını istemeyen, Fortisbank’ta çalışan bir okurunuzum. 29 Nisan günü Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile yabancı sermayeli Fortisbank, Finansbank ve Denizbank çalışanlarına, özlük haklarında birtakım iyileştirmeler getirildi. Ne var ki o tarihten bu yana, çalışanlara ne yeni hakları tanındı ne de iyileştirmelerin neden yapılmadığına ilişkin bir bildirim yapıldı. Özellikle 16. ve 17. maddeler çalışanlar için önem arz etmektedir. Kurumsallaşma yolunda ilerleme kaydettiğini her fırsatta dile getiren yabancı sermayeli bankalarımız, neden bu tip konularda hiçbir açıklama yapma gereği duymaz, anlamak gerçekten zor. Konu hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." Resmi Gazete’ye bakıldığında, teşmil kararında Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası ile İş Bankası arasındaki toplu iş sözleşmesi adı geçen bankalarda çalışanlara da uygulanacak. Çalışanların 29 Nisan itibarıyla aylık ücretlerine 250 TL zam yapılması ve her hizmet yılı için 30’ar gün tutarında iki maaş ikramiye verilmesi öngörülüyor. Şimdi üç bankanın çalışanları kararın uygulanıp uygulanmayacağını merak ederken, bankalar ise Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a başvurdular.
(Ziraat Bankası’nda neler oluyor; bekleyiniz!)

Prof. Sönmez’den çağrı

SANAL ortamda www.360tr.com Multimedya Grubu ve Sarıkamış Dayanışma Grubu, ressam Tayfun Sanlıman’ın 30 tabloluk ’Sarıkamış Bir Destandır’ resim sergisini ortaklaşa hazırladıkları proje ile dünyada ilk kez gerçekleştirilen sanal bir sergiye dönüştürdü. Sergi iki ay önce Harbiye Askeri Müze’de sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. Aynı sergi bu kez Hobi Sanat Galerisi’nde bir ay süreyle sergilenecek. Hepinizi sergiyi ziyarete bekliyoruz. http: //www.360tr.com/34_istanbul/sarikamissehitlerisergisi/

(Not: Tablolar daimi sergi olarak Sarıkamış 1914 Müzesi’nde sergileneceği için satılmayacaktır. Arzu edenler dernek yararına satılan mükemmel reprintlerden alabilirler)
Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ- Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı

Biliyor musunuz

1991 yılında yap-işlet-devret programına alınan, 1995’te YPK kararıyla kesinleşen Gökova’nın kıyısındaki Milas’ın Ören beldesi yat limanı ihalesinin 5 Ağustos’ta DLH tarafından yapılacağını açıklayan Belediye Başkanı Kazım Turan’ın "18 yıllık rüyam gerçekleşiyor" dediğini... DİL Derneği ile İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği’nin yazar, şair, gazeteci Gürhan Uçkan’ın kişiliğini, düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmanın yanı sıra, genç kuşakların dil duyarlılığını artırmak, yazınsal becerilerini değerlendirmek üzere üniversite gençliği arasında düzenlediği ’Dil Derneği Gürhan Uçkan Kısa Öykü Yarışması’ ödülünü ’Güvercin Adam’ adlı öyküsüyle Anadolu Üniversitesi sinema bölümü öğrencisi Göral Erdinç’in kazandığını...
Yazarın Tüm Yazıları