Çeşme’nin, Alaçatı’nın önünde molozlar var

BİZ adam olmayız.

Haberin Devamı

Beceriksizlik, vurdumduymazlık, adamsendecilik zihniyeti, ayaktan başa kadar sarmışsa üç yıl değil 300 yıl geçse de adam olmayız.
Neden böyle öfkeli ve bodoslama girdiğimi merak ediyorsanız, lütfen az sabredin.
Sonra siz buldozerle mi girersiniz, yoksa adam sende mi dersiniz, artık bilemem...

* * *

Üç yıl önce eski Çevre Orman İzmir İl Müdürü Doç. Dr. Osman Tatar’a, “Evimizde ne fazlalıksa sokaklara boşaltıyoruz. Eskimiş koltukları, gardıropları, masaları, sandalyeleri evsel atık bıraktığımız çöp kutularının yanına bırakıyoruz. Tadilat yaptığımız evimizin molozlarını bile sağa sola atıyoruz. Yok mu bunun bir yaptırımı?” diye sormuştum.
Tatar Müdür, benden daha öfkeli cevap vermişti.
“Çalgıya galgıya para var. Çevreye yok” demiş ve eklemişti; “İlçelerde hâlâ moloz döküm alanı yok. Çeşme’de içme suyu barajının kenarına zaman zaman çuvallarla moloz döküyorlar. Burada çok fazla yazlık yapımı var, tadilat var. Fayans kırıklarını, evlerin atıklarını, elyafları, fayansların yapıştırıcılarını, izolasyon maddelerini buraya atıyorlar. Bunların içinde tehlikeli atıklar var. Sen nasıl atarsın bunları içme suyunun kenarına. Anlamak mümkün değil.”
Çevre röportajı www.haberhurriyeti.com İnternet Gazetesi’nde seri halde yayınlanınca kıyamet kopmuş, “Yazdıklarınız doğru mu?” diye soran, onlarca telefon almıştık. Biz de inanmayan varsa gidip baksın demiştik.

* * *

Haberin Devamı

Pazar günü yine bir telefon aldık.
Arayan, doğanın, tarihi ve turistik değerlerin korunması için çırpınan bir dostumdu.
Bu yakın dostum “Alaçatı’dan eski Çeşme yoluna girin, baraj kıyısında kilometrelerce yığılı moloz var” diyerek isyan ediyor, “Böyle sorumsuzluk olmaz” diye de haykırıyordu.

* * *

Bizce de böyle sorumsuzluk olmaz.
Üç yıldır Çeşme’nin, Alaçatı’nın önündeki molozları kaldıramıyorsan, Böyle yöneticilik olmaz. Başkanlık da olmaz, böyle zabıta amiri de olunmaz.
İçme suyu barajının kenarına moloz dökümünü önleyemiyorsan böyle Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü de olmaz.
Orman ve Su İşleri İl MÜdürlüğü de olmaz.
Milyonluk villaların tadilat artıklarının, moloz yığınlarının baraj kıyısına atılmasına göz yumuyorsan, tehlikeli atıkların içme suyuna karışmasına neden oluyorsan, böyle insanlık da olmaz.

BİR ÖNERİ

Haberin Devamı

Moloz döküm araçlarına GPRS takılsın

Şehirlerdeki molozların izin verilen alanlara dökülmesinin GPRS ile izlenen araçlarla mümkün olacağı belirtildi. Takip edilen belediye veya yetkilendirilmiş özel araçların moloz döküm alanına gitmediği zaman ekranda görüleceğini söyleyen öneri sahipleri, “Rotayı şaşana, tarlayı aşana yüklü ceza kesilir. Doğayı kirleten öder kuralı devreye sokulur ve bu iş bir düzene oturtulur” diye konuştu.

KALDIRIN ŞU MOLOZLARI

Çeşme, Alaçatı’da içme suyu barajının kenarları moloz yığınları ile doldu. Yerel idarecilerin önünden geçip göremediği sorunun çözümü için İzmir’in Vekilleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Çeşme’ye gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz.  Tabii güzellikleri de...
İbrahim Irmak
Telefon: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları