Cemil İpekçi türban taksın yazar olsun

Türbanlı kontenjanından köşe yazarı olan Elif Çakır, sigara yasaklarını eleştireyim derken türban ayrımcılığının yanlışlığını ortaya koymuş.

0Malum, AKP hükümeti, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kararlılığı sayesinde, medeni ülkelerdekilerini aratmayan bir sigara yasası çıkararak, inanılmayacak büyüklükteki bir başarıya imza attı.

Yine malum AKP hükümeti döneminde türban, kamu kurumlarında işe giriş ve terfi için en önemli kriterlerden biri oldu.

Türbanın işe giriş için bir kriter olarak kullanılması kamu kurumlarından bazı özel şirketlere de sıçramış durumda.

Örneğin türbanlı yazarları köşe yazarı yapan ve okurların dini inançlarını sömürmeye çalışan gazeteler bile var.

Türban rüzgarlarının esmeye başladığı AKP hükümeti döneminde köşe yazarı yapılan Elif Çakır’ın sigara yasaklarını eleştiren yazısı, türban kontenjanının ne kadar yanlış bir değerlendirme kriteri olduğunu kanıtlamak için yazılmış sanki.

Sigara yasasına muhalefet etmeye kalkışanların çoğu, dikkat edin lafa ya sigara içmediğiyle ya bıraktığıyla girer. Elif Çakır da öyle yapmış. Sigara tiryakiliğini uzun süre önce bıraktığını yazarak girişmiş saldırıya.

Hemen bir sonraki cümlesinde ise arkadaş muhabetlerinde ve okey oynarken içmeye devam ettiğini söylemiş. Bu nasıl bırakmaksa?

Sonra sigara lobisi yanlılarının bir başka yaygın stratejisini kullanarak, hükümete gözdağı vermeye çalışmış. Bakın sigarayı yasaklıyorsunuz ama tiryakilerin oyunu kaybedeceksiniz demeye getirmiş.

Elif Çakır, Tayyip Erdoğan’ın sigara mücadelesinin dayanağını anlayamıyormuş. Çünkü sigara "haram" değilmiş. Kur’anda ve hadiste sigarayı yasaklayan emirler yokmuş.

Elif Çakır’ın zihniyetine kalsak şeriatla yönetilmemiz gerekiyor yani... Meclisten yasa çıkarırken, yasaklanacak eylemleri belirlemekte "haram" olup olmamasını ölçü kullanacağız.

Çakır’a göre sigara belki sadece sağlığa zararlı olduğu için haram kabul edilebilirmiş. Sigara içenlerin sadece kendi sağlıklarına değil başkalarının sağlığına da saldırıyor olması "haram" değil Çakır için.

Çakır, yazısının en saçma bölümüne geliyor bu noktada ve komik olduğunu iddia ettiği bir uygulamayı örnek olarak veriyor.

İstanbul’da vapurların üstü açık kısımlarından ön tarafta sigara içmek yasak. Arka tarafta ise içilebiliyor.

Bir arkadaşı, gitmiş ön tarafta sigara içmeye kalkışmış. Çakır yazısında, bunu marifetmiş gibi aktarıyor.

Görevli gelmiş, arkadaşını sigarasını vapurun arka tarafındaki açık bölümde içmesi için uyarmış. Arkadaşı da ağzının payını vermiş görevlinin; "Peki arka tarafta oturan sigara içmeyenleri de, burası sigara içenler için diyerek kaldırıyor musunuz?"

Vah vah!!! Türbanı işe seçme kriteri olarak kullanır ve örneğin türban takıyor diye köşe yazarı yaparsanız olacağı budur işte.

Mantığa bakar mısınız; sigara içenleri sigara içilmeyen bölümden kovuyorlarsa, sigara içmeyenleri de sigara içilen bölümlerden kovmak gerekirmiş.

Şimdi açıklama yapmak bile okurun zekasına hakaret gibi olacak ama Elif Çakır’ın anlayamadığı şu, kimsenin sigara içenleri, sigara içilmeyen bölümlerden kovduğu yok. Sadece sigarasını buralarda içmemesi isteniyor.

Kimsenin sigarayı yasakladığı filan da yok. Yasa sigara içenlerin başkalarını da zehirlemesini yasaklıyor sadece. Bu kadar basit bir şeyi anlamamaktaki ya da anlamazlıktan gelmekteki ısrarınız nedir?

Gel 18 ay gel

Sigara müptelalarının içmeyenleri zehirlemesini yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesinin ertelenmesi doğru bir karar.

İnsanların birbirini zehirlemesine dur demek için 18 ay beklemenin neresi doğru diyeceksiniz belki. Kısmen haklısınız ama böylesi kapsamlı bir yasağın uygulanabilir olması için makul bir hazırlanma süresi de şart.

Sigara yasaklarını başarıyla uygulayan ülkelerin tümünde bu tür hazırlık süreleri kullanıldı.

Önemli olan bu hazırlık süresini iyi kullanmak.

Türkiye’de çoğu insan sigara yasaklarının ardındaki mantığı kavrayamamış durumda henüz.

Çoğunluk sanki sigara içmek toptan yasaklanıyormuş havasında. Yasaklanan sigara içmek değil, sigara içerken başkalarının sağlığına zarar vermek. Sigara yasaklarının başarılı olabilmesi için en başta herkesin bunun bir "kendine zarar verme veya başkalarını rahatsız etme yasağı" değil "başkalarına zarar verme yasağı" olduğunun bilincine varmasını sağlamak gerekiyor.

Hazırlık dönemi içinde yapılması gereken ikinci önemli şey ise, şikayet merkezleri kurmak. Yasağın uygulanabilmesi için kolluk güçleriyle koordineli çalışan, kolay ve hızlı erişilebilir şikayet hatlarının kurulması şart.

Bir de sigara içenlere göz yuman restoran, kafe gibi yerlere uygulanacak cezayla ilgili maddenin ya değiştirilmesi gerekiyor ya da çıkarılacak yönetmelikle doğru düzenlenmesi. Yasa sigara içilmesine göz yuman işyeri sahiplerinin önce uyarılmasını, ardından cezalandırılmasını öngörüyor. Yasakların uygulanabilmesi için, sigara içilmesine göz yuman işyeri sahiplerine hiçbir uyarı gerekmeksizin derhal ceza yazılmasını sağlamak şart. Yoksa bu iş tavsar...
Yazarın Tüm Yazıları