Cap İstanbul bugün başlıyor

Akdeniz’in en önemli açık deniz yarışı Hürriyet Cap İstanbul, bugün Marsilya’da başlıyor.

Yarışa katılacak 16 ekip, teknelerini Marsilya’nın tarihi limanında, Marsilya Belediyesi tarafından hazırlanan özel bölümde hazırladı. Tek tip teknelerle yarışa katılan ekiplere başarıyı, deneyim ve beceri getirecek.

Bugün Marsilya açıklarında yelken basacak olan tekneleri, 1520 deniz millik zorlu bir rota bekliyor. İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Trapani Kasabası’na kadar hiç durmadan yarışacak tekneler, ardından Foça’ya doğru demir alacak. Foça’dan sonra Bozcaada ve Çanakkale üzerinden İstanbul’a varacaklar. Varış tarihinin 14 Haziran olması bekleniyor.

Dünyanın en büyük tekne üreticisi olan Beneteau ile Fransa’nın önemli gazetelerinden Figaro tarafından başlatılan tek tip tekne yarışlarında kullanılan tekneler, Figaro Beneteau Sınıfı olarak adlandırılıyor. Yüklenen yiyecek ve su dahil her şeyin aynı olduğu, hafif, konforsuz ama çok hızlı bu tekneleri kullanmak kolay değil. Bunu, bir de yarış ortamında yapmak, hayli zor.

Akdeniz’in Ege ile buluştuğu sularda yarışmanın çok zor olduğu biliniyor. Adalar arasında ya da adaların yakınında aniden değişen hava şartları nedeniyle, yarışan ekipleri, zorlu ve yorucu günler bekliyor.

Akdeniz’in bu en önemli açık deniz yarışına yelkenin çok önemli bir spor olduğu Fransa’nın en başarılı sporcuları katılıyor. Bu da, İstanbul’un önümüzdeki üç hafta boyunca, Fransız medyasının sürekli gündeminde olacağı anlamına geliyor.

Yarışın organizatörü Cumali Varer, "Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin, özellikle Nicolas Sarkozy’nin seçimin ardından nereye gideceğini herkes merakla bekliyor. Böyle bir ortamda, Fransa’nın en önde gelen yelkencilerinin katılacağı Hürriyet Cap İstanbul’un varış noktasının İstanbul olması, kuşkusuz, Türkiye ile ilgili algılamalarında farklar yaratacaktır. İstanbul’un bir deniz şehri olduğu, gelişmiş bir spor olan yelkene gönül veren Fransızların dikkatinden kaçmayacaktır" diyor.

Yarışın Türkiye’de gerçekleştirilecek etkinliklerinde, Ataköy Marina’da da bir yarış köyü kurulacak. 16 Haziran tarihinde de bir Boğaz Yarışı düzenlenecek.

Cap İstanbul Yelken yarışı, 2008 yılında Figaro Beneteau Sınıfı tarihinde "ilk kez" Fransa dışında bir ülkeden deparını alacak ve Fransa’ya varacak şekilde solo olarak gerçekleştirilecek. Figaristler, yelkenleriyle İstanbul’un coşkusunu, heyecanını, kültürünü ve iddialarını rüzgar hızıyla Avrupa’ya taşıyacak. 2009 yılının Fransa’da Türkiye yılı ilan edilmiş olması, Fransa’da Türkiye’yi değişik yönleriyle tanıtacak etkinliklerin gerçekleştirilmesine de olanak sağlayacak.

NEDEN FOÇA?

Trapani’yi izleyen etabın Foça olarak seçilmesinin nedeni, Marsilya ve Foça kentlerinin ortak bir tarihi paylaşması. Varer, "Bu ortak tarih -Marsilya Eski Liman’daki yazıtlara dayanarak- Marsilya kentinin M.Ö. 600 yılında Foça’dan gelen denizciler tarafından kurulmuş olması ve Akdeniz’in iki ucunda da aynı geçmişin yatmasından kaynaklanıyor. Akdeniz’in önemli bir liman kenti olan İzmir’in, Expo 2015’e ev sahipliği yaparak ’Expo 2015 İzmir’ adıyla anılacak olması, rotanın önemini daha da arttırıyor. Yarışın varış yerinin 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul olması, şehrin sahip olduğu dünya kültür mirasını tüm zenginliğiyle Avrupa’yla paylaşmasını sağlayacak, uluslararası arenadaki ününü perçinleyecek" diyor.

Hürriyet Cap İstanbul’un medya sponsorları arasında CNN Türk başta olmak üzere, France 3, Le Figaro, 20 Minutes ve dünyanın deniz merkezli yayın yapan tek TV kanalı Planete Thalassa da yer alıyor.
Yazarın Tüm Yazıları