Çankırı’yı seviyorum

Geçen hafta Eyüp Feshane’de Çankırı tanıtım günleri yapıldı. Çankırı Belediyesi Halkla İlişkiler müdürü Ethem Bey’in davetiyle gittiğim Çankırı festivalinden çok hoş anılarla döndüm.

Haberin Devamı

İlk karşılama yaren gösterisiyle başladı. Gençler yaren müziği eşliğinde türkü söyleyip atışmalar yaptılar. O sırada ben kızılcık eyşilisini içerken kadın istihdam merkezinin yaptığı bez bebekleri, tabak boyamalarını inceledim.
Fuarda kurulan stantlardan kazan simidi, Kızılırmak kavunu, tarhana, erişte, tulum peyniri, yoka ekmeği ve meşhur Çankırı kaya tuzu aldım.
Kurşunlu ilçesinin dene tarhanası ilk kez gördüğüm bir tarhana çeşidi oldu. Türklerin en eski, esas tarhanası olarak da tanımlanan bu öz tarhana beyaz buğdayın çekilip yoğurt ve yayık ayranıyla yoğrulmasıyla elde ediliyor. Tarhanayı verenler sıkı sıkı tembih ettiler; mutlaka yeşil mercimek ve kıymayla pişirilecekmiş.
Güler yüzlü, misafirperver Çankırılardan ayrılırken gözüm arkada kaldı.
Oradan uzaklaşırken aklımdan geçen tek şey Çankırı’yı çok sevdiğimdi.

Haberin Devamı

BADEMLİ  PORTO  KURABİYESİ

Oda sıcaklığında beklemiş margarini, rendelenmiş limon kabuğu, vanilya ve pudra şekerini yoğurma kabına alıp elinizle karıştırın. Yumurta sarılarını ekleyip malzemeleri birbirine yedirinceye kadar karıştırmaya devam edin. Unu da azar azar ekleyip yoğurun.
Son olarak, ince kıyılmış bademi katın ve kulak memesi yumuşaklığında pütürsüz bir hamur hazırlayın. Üzerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın.
Hazırladığınız kurabiyeleri aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirip ısıtılmış 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırının alt rafında 15-16 dakika üzerleri sararıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alıp soğuduktan sonra servis yapın.

Hamur için;

 - 150 gr bitkisel margarin
-1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
- 1 paket vanilya
- 4 çorba kaşığı pudra şekeri
- 2 adet yumurta sarısı
- 2,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış badem
(file badem de denir)

Yazarın Tüm Yazıları